Ποια ήταν η απίθανη έμπνευση πίσω από τη δημιουργία του Joker, του Πρίγκιπα Κλόουν του Εγκλήματος της DC Comics και μεγάλου αντίπαλου του Batman; 


Από τον συγκλονιστικό και αδικοχαμένο Χιθ Λέτζερ στον «Σκοτεινό Ιππότη» του Κρίστοφερ Νόλαν, τον φρενήρη και ποπ Τζακ Νίκολσον στο “Batman” του Τιμ Μπάρτον το 1989, στον μοναδικό Χοακίν Φίνιξ στον «Τζόκερ» του Τοντ Φίλιπς, πολλοί από εμάς κρατάμε την εικόνα του supervillain της Gotham μέσα από τις απεικονίσεις του στη μεγάλη οθόνη. Μόνο που η προέλευση και γέννηση του Joker μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω στο παρελθόν, τότε που έπρεπε να ανοίξεις τις σελίδες των κόμικς της DC για να διαβάσεις τις ιστορίες του μεγάλου εχθρού του Batman.

Η πρώτη εμφάνιση του Joker σε κόμικς

Joker και Batman πηγαίνουν μαζί χέρι χέρι από το 1940, έτος που έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο supervillain της Gotham. Ήταν μέσα στο εμβληματικό τεύχος Batman #1 της DC Comics την άνοιξη του 1940, εκεί που πρωτοεμφανίστηκε και η Catwoman. O «Σκοτεινός Ιππότης» είχε κάνει νωρίτερα την πρώτη το εμφάνιση, στο τεύχος Detective Comics #27 (Μάιος 1939), κάνοντας τόσο μεγάλη εντύπωση και επιτυχία που δεν άργησε να αποκτήσει τις δικές του ιστορίες και κόμικς. 

Μετά τον Superman, η DC Comics αποκτούσε άλλον ένα υπερήρωα. Ο Joker ήταν από την αρχή, από εκείνες τις δύο ιστορίες που εμφανίστηκε στο πρώτο τεύχος, το άκρως αντίθετο του Batman… Ένας βλοσυρός χαρακτήρας που έμοιαζε με παλιάτσο, ένας μανιακός που έσπερνε τον πανικό και τον θάνατο, ο Πρίγκιπας Κλόουν του Εγκλήματος

Conrad Veidt I The Man Who Laughs, 1928

Ο Joker γεννήθηκε μέσα από την πένα και φαντασία των Bob Kane, Bill Finger και Jerry Robinson, δημιουργοί του Batman μεταξύ άλλων οι δύο πρώτοι. Προοριζόταν να εμφανιστεί σε λίγες ιστορίες και στη συνέχεια να χαθεί ή να τον σκοτώσουν, κάτι που ευτυχώς δεν συνέβη. 

Διίστανται οι απόψεις για το πώς δημιουργήθηκε ο Joker και από πού προήλθε η έμπνευση. Μάλλον και οι τρεις δημιουργοί έφεραν κάτι στο γραφείο σχεδιαστών της DC Comics αλλά το σίγουρο είναι ότι η εικόνα του Αμερικανογερμανού ηθοποιού Conrad Veidt, με το μόνιμο χαμόγελο στο παραμορφωμένο πρόσωπο, μέσα από την ταινία του 1928 “The Man Who Laughs” («Ο Άνθρωπος που Γελάει»), θυμίζει κάτι σε όλους. «Μα αυτός είναι ο Joker μας!» θα σκέφτηκε ο Bill Finger, φέρνοντας στους άλλους δύο μία φωτογραφία του ηθοποιού του βωβού κινηματογράφου.

Η εξέλιξη του χαρακτήρα

Από την πρώτη κιόλας εμφάνισή του στο Batman #1, η φιγούρα του Joker παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη στο χρόνο, με ελάχιστες… αισθητικές παρεμβάσεις. Τον βλέπουμε σαν έναν μανιακό τύπο, έγκλειστος για χρόνια σε ψυχιατρείο (έβαλε και ο Batman το χεράκι του εδώ), με πράσινο μαλλί και μόνιμο χαμόγελο «ζωγραφισμένο» στο πρόσωπο, μωβ σακάκιπολύ λευκό δέρμα και φωτεινά κόκκινα χείλη. Πώς απέκτησε αυτά τα χαρακτηριστικά; 

Στο τεύχος Detective Comics #168 του 1951, μέσα από σενάριο του Bill Finger, μαθαίνουμε ότι ο master κακοποιός Red Hood προσπαθώντας να ξεφύγει από τον Batman και Robin πέφτει μέσα σε μία δεξαμενή με χημικά της Ace Playing Card Company. Όταν βγαίνει ζωντανός από τη δεξαμενή είχε πλέον μεταμορφωθεί σε Joker ή έτσι θέλει να πιστεύουμε… Με τόσα τρικ, διαφορετικά ονόματα (άραγε ποιο είναι το αληθινό του όνομα;) και «άσσους στο μανίκι», δεν ξέρεις τι να πιστέψεις για τον Joker και τους απώτερους σκοπούς του.

Ο μανιακός χαρακτήρας των πρώτων χρόνων παρέμεινε στα κόμικς, μόνο που ο Joker δεν σκότωνε πια. Ήταν ένας σκανδαλιάρης κωμικός κακοποιός που μπορούσε να στήσει τις πιο ευφάνταστες ληστείες και παγίδες στους εχθρούς του. Υπήρχε και αυτή η οδηγία στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’50, η περιβόητη Comics Code Authority, που έβαζε ένα «φρένο» (λογοκρισία) στα κόμικς που περιείχαν βία και τρόμο. Κάτι που επηρέασε την πλειοψηφία των εκδοτών κόμικς, με τις ιστορίες και τους ήρωες να γίνονται πιο «παιδικοί» και «φιλικοί προς την οικογένεια». 

Ο Joker άρχισε να σκοτώνει ξανά το 1973 στο τεύχος Batman #251. H σκοτεινή εποχή του Joker και γενικότερα των κόμικς είχε ξεκινήσει, παρά τις οδηγίες και την κρατική λογοκρισία.

Οι δυνάμεις και τα όπλα του Joker

Ο Joker δεν έχει υπερδυνάμεις αλλά η ικανότητά του στα χημικά και το πανούργο μυαλό μπορούν να εξουδετερώσουν κάθε αντίπαλο. Μπορεί να φαίνεται μανιακός και χωρίς όρια πολλές φορές, αλλά ξέρει καλά να ξεχωρίζει το καλό με το κακό. 

Το πιο γνωστό του όπλο είναι η χημική ουσία Joker Venom που κάνει τους άλλους να γελάνε χωρίς σταματημό… μέχρι θανάτου. Άλλα όπλα είναι τα τραπουλόχαρτα που σχίζουν σαν ξυράφι, φυτά που πιτσιλάνε οξύ, δηλητηριασμένες τούρτες και άλλα φονικά εξαρτήματα που μόνο ένας κλόουν θα μπορούσε να σκεφτεί. Κατέχει τις πολεμικές τέχνες και έχει ταχύτητα αλλά γενικά όταν φτάνει σε μάχη σώμα με σώμα, υστερεί.

Ανά καιρούς ο Joker έχει διάφορους συμμάχους, φίλους και τσιράκια στο πλευρό του ή άλλους villains που απλά ανέχεται. Πιο γνωστή είναι η Harley Quinn (και σαν ζευγάρι), The Penguin, The Riddler, Two-Face, Red Hood, Poison Ivy, Mad Hatter, Punchline.

Η ιστορία συνεχίζεται

Με τον χαρακτήρα του Τζόκερ, χάρη στις ταινίες του Τοντ Φίλιπς και την απεικόνιση μέσω του Χοακίν Φίνιξ, να αναγεννιέται τα τελευταία χρόνια και να κερδίζει πολλούς φίλους, απειλώντας σε δημοτικότητα ακόμα και τον Batman, σας προτείνουμε κάποιους κλασικούς τίτλους κόμικς με πρωταγωνιστή τον Πρίγκιπα Κλόουν του Εγκλήματος: Batman: The Killing Joke, A Death in the Family, Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth, Batman #1, Batman #251, Detective Comics #475, Batman: The Man Who Laughs, Batman: White Knight, Batman: Endgame.