Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος εχθρός του Batman; 


Φαίνεται ότι δύο κακοί και εγκληματικοί εγκέφαλοι που προέρχονται μέσα από τις σελίδες των superhero κόμικς της DC θα μας απασχολήσουν πολύ το ερχόμενο διάστημα. Ο Penguin αποκτά τη δική του live-action τηλεοπτική σειρά για λογαριασμό του HBO, με τον Ιρλανδό ηθοποιό Colin Farrell να μεταμορφώνεται κυριολεκτικά στον supervillain της Gotham City. Η σειρά “The Penguin” κάνει πρεμιέρα στις 19 Σεπτεμβρίου.

Λίγο αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου, κάνει πρεμιέρα και η πολυαναμενόμενη ταινία «Joker: Τρέλα Για Δύο», η συνέχεια της ταινίας του 2019, με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix και αυτή την Lady Gaga στο πλευρό του.

Θα αναρωτηθεί κάποιος: Μα είναι ο Joker κακός; Ξεκάθαρη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, ναι, είναι ένας supervillain και αυτός, αφήνοντας έξω τον anti-hero και επαναστατικό ρόλο του Joaquin Phoenix στην ταινία του Todd Phillips. Στα κόμικς της DC είναι κακός και ο μεγαλύτερος εχθρός του Batman. Αν υπάρχουν ερωτήματα για τον Joker, τα πράγματα για τον Penguin είναι πιο ξεκάθαρα: Ο Oswald Chesterfield Cobblepot aka The Penguin είναι μία εγκληματική προσωπικότητα, ο μεγαλύτερος supervillain της Gotham City.

Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Penguin;

O Penguin εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο 1941 στις σελίδες των “Detective Comics” #58, μέσα από την πένα του Bob Kane και ιστορία του Bill Finger, συνδημιουργών μεταξύ άλλων του Batman, Joker, Catwoman, Mad Hatter και άλλων υπερηρώων και κακών του σύμπαντος της DC Comics (όπου DC, η εξέλιξη των Detective Comics). Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Batman εμφανιζόταν για πρώτη φορά στα Detective Comics και στον κόσμο, μέσα από τις σελίδες του τεύχους #27.

Η είσοδος του Penguin θα φέρει στην μπαρουτοκαπνισμένη και βροχερή Gotham City έναν από τους μεγαλύτερους και πιο επικίνδυνους supervillains και θα ταράξει τα ήδη ταραγμένα νερά της πόλης. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε την Gotham City, τον Batman και γενικότερα την DC Comics χωρίς το αντίπαλο δέος του Penguin. 

Ποιος είναι ο διαβόητος Penguin; 

Ο Oswald Chesterfield Cobblepot, με το κοντό του ανάστημα, τα έξτρα κιλά και τη σουβλερή μύτη, από μικρός ήταν θέμα πειραγμάτων και μπούλινγκ ανάμεσα στους συνομήλικους του. Λίγο αργότερα, σαν ανερχόμενος κακοποιός στην Gotham, συνηθιζόταν εκείνη την εποχή να φοριέται το ασπρόμαυρο tuxedo. Αν προσθέσεις αυτά τα στοιχεία, ο Oswald Chesterfield Cobblepot έφερνε σε πιγκουίνο. Κάπως έτσι, γεννήθηκε ο Penguin, «ο Τζέντλμαν του Εγκλήματος» και η ανέλιξη του στην εγκληματική πυραμίδα της Gotham City ήταν γρήγορη.

Όπως και ο Batman, έτσι και Oswald Chesterfield Cobblepot, γεννήθηκε μέσα σε μία πολύ πλούσια οικογένεια, μόνο που ο τελευταίος αισθανόταν πάντα σαν απόκληρος, ίσως λόγω εμφάνισης, κάτι που του τάραξε τον ψυχισμό και τον οδήγησε σε κακές σκέψεις και έλξη προς το έγκλημα. Το τελευταίο, το έγκλημα, θα το έκανε καλά. 

Μπροστά από μία αριστοκρατική παρουσία, επιχειρηματικό και ηγετικό χάρισμα, κρύβεται και ένα πανούργο μυαλό. Αυτή είναι η κύρια ικανότητα του Penguin, το κοφτερό μυαλό και η ραδιουργία. Σε αντίθεση με άλλους supervillains σαν τον Joker που βρίσκονται στα όρια της παραφροσύνης και δεν το κρύβουν.

Ο Penguin μπορεί να κρύψει καλά τη διαβολική του ευφυία και καμιά φορά το παίζει και «αθώα περιστερά» ενώ έχει κάνει τα χειρότερα. Τον βλέπουμε και σαν ιδιοκτήτη ενός nightclub, του Iceberg Lounge, μέσα από το οποίο σχεδιάζει την επόμενη εγκληματική του ενέργεια εναντίον των κατοίκων της Gotham City και του Batman. Αγαπάει τα πουλιά, σαν Πιγκουίνος που είναι, ενώ η ομπρέλα που πάντα φέρει μαζί του είναι ένα πραγματικά θανατηφόρο gadget. 

Για πολλούς, ο Penguin, ο νούμερο ένα εχθρός του Batman (σόρρυ Joker), έχει εμφανιστεί σε περισσότερους από δύο χιλιάδες τίτλους της DC Comics από το 1941 μέχρι σήμερα, είδε να κυκλοφορεί η δική του μίνι σειρά κόμικς το 2023, ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, video games κ.α. 

Αξιοσημείωτοι τίτλοι κόμικς και ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Penguin: Joker’s Asylum: Penguin, Penguin: Pain and Prejudice, Penguin Triumphant, Batman: Earth One, Bullies, Emperor Penguin, The Killing Peck.