Φτιάχνουν αγωνιστικό αυτοκίνητο Formula εξ ολοκλήρου made in Greece.
Με το όνειρο στις μεγάλες πίστες των αγώνων αλλά και το όραμα της επαγγελματικής αποκατάστασης μία ομάδα φοιτητών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παρουσιάζουν το δικό τους αγωνιστικό αυτοκίνητο Formula εξ ολοκλήρου made in Greece.
Την περασμένη εβδομάδα η φοιτητική ομάδα Prom Racing συγκέντρωσε το βλέμμα των επιβατών στο Μετρό στον σταθμό Συντάγματος. Μετείχαν στην επιστημονική πρωτοβουλία για την προβολή του ερευνητικού έργου στα Ελληνικά ακαδημαικά ιδρύματα Mind the Lab και η δική τους συμμετοχή ήταν να παρουσιάσουν στο κοινό ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο Formula, που δημιουργήθηκε απο τους ίδιους έξ αρχής.
«Είμαστε η ομάδα Prom Racing , η φοιτητική ομάδα του Ε.Μ.Πολυτεχνείου που ασχολούμαστε με τους παγκόσμιους διαγωνισμούς Formula Student οι οποίοι γίνονται κάθε καλοκαίρι στην Ευρώπη και μέσα στον χρόνο σε όλο τον κόσμο. Εμείς συμμετέχουμε σε αγώνες στην Ευρώπη, όπως στην Ιταλία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Αγγλία , την Ουγγαρία. Κάθε χρόνο μαζί με πολλές ομάδες από όλο τον κόσμο συμμετέχουμε σε αυτούς τους διαγωνισμούς. Ο στόχος είναι οι φοιτητές να σχεδιάσουν ένα μονοθέσιο αυτοκίνητο απο την αρχή, να το κατασκευάσουν και να τρέξουν με αυτό στους αγώνες» λέει ο κ. Αδάμος Ιωαννίδης ως εκπρόσωπος της ομάδας στον «Αθήνα 9.84» και σημειώνει ότι αν και ο κορμός της ομάδας προέρχεται απο το ΕΜΠ μετέχουν και φοιτητές από άλλες σχολές καθώς υπάρχει ένα πλήθος εργασιών οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε χρονικές προθεσμίες.
Τα περίφημα αγωνιστικά αυτοκίνητα, όπως είναι εύκολα αντιληπτό , απαιτούν μία ιδιαίτερη τεχνολογική προσέγγιση. Ο κ. Ιωαννίδης φοιτητής στο 7 ο έτος στην σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών εξηγεί στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα» την διαδικασία μέχρι να βρεθεί το όχημα στις πίστες των ράλυ και τις προδιαγραφές οι οποίες απαιτούνται.
«Κάθε δύο χρόνια η ομάδα σχεδιάζει και κατακευάζει εξ ολοκλήρου ένα μονοθέσιο. Την πρώτη χρονιά κάθε κομμάτι του πρέπει να σχεδιαστεί και το επόμενο έτος προχωρούμε στην κατασκευή του οχήματος με δικούς μας πόρους. Ότι χρειαζόμαστε για να το φτιάξουμε το έχουμε βρεί μόνοι μας. Έχουμε το κυνήγι των χορηγών , βρίσκουμε κατασκευαστές οι οποίοι μας κάνουν χορηγία διάφορα προιόντα (είτε κατασκευές είτε εργασίες) και στο τέοος φέρουμε εις πέρας ένα πλήρως λειτουργικό μονοθέσιο με το οποίο πηγαίνουμε και διαγωνιζόμαστε».
Παράλληλα με το ευχάριστο συναίσθημα για ένα νέο άνθρωπο όταν οδηγεί το δικό του αγωνιστικό όχημα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το όλο εγχείρημα έχει ένα σημαντικό βαθμό δυσκολίας.
«Σίγουρα όταν οδηγείς ένα μονοθέσιο είναι πάρα πολύ ωραίο, αλλά όπως όλοι καταλαβαίνουμε από πίσω υπάρχουν ατελείωτες ανθρωποώρες για την δημιουργία του. Συγκεκριμένα εμείς ασχολούμεθα πολύ με τον σχεδιασμό και την κατασκευή, την μηχανολογική οντότητα» λέει ο κ.Ιωαννίδης και σημειώνει ότι παρά την εντύπωση ότι στην χώρα μας δεν υπάρχει ιδιαίτερη παράδοση, η Ελλάδα έχει ανάλογη τεχνογνωσία. Συγχρόνως για τα μέλη της ομάδας η εμπειρία αυτή αποτελεί εφαλτήριο για την επαγγελματική αποκατάσταση και εξειδικευμένοι πλέον επιστήμονες βρίσκονται στην αιχμή των εξελίξεων σε μεγάλες διεθνείς εταιρίες.
«Η Ελλάδα έχει τέσσερις ομάδες Formula Student οι οποίες είναι ενεργές στον χώρο, εδώ και χρόνια. Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, η χώρα μας έχει παράξει πάνω απο 15 τέτοιο μονοθέσια και εμεις στο ΕΜΠ έχουμε πάρει αρκετές διακρίσεις. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο η βελτίωση. Παράλληλα , πραγματικά τρία παλαιότερα μέλη από την δική μας ομάδα δουλεύουν σε πολύ μεγάλες εταιρίες και στην Formula 1 .
Στον διαγωνισμό Formula Student κρίνεται το πόσο γρήγορα τρέχει το μονοθέσιο αλλά και πόσο άρτιο μηχανολογικά είναι. Το όλο θέμα είναι να ενώσει κάποιους φοιτητές , να δημιουργήσουν μια ομάδα, να ανταπεξέλθουν στο χρονικό περιθώριο που τους δίδεται.
Μπορώ να πω απο την δική μου ενασχόληση, ότι ο διαγωνισμός και η προσπάθεια αυτή, μου έχει δώσει σχεδόν οτιδήποτε ξέρω γύρω απο την μηχανολογία»