Μια γόνιμη συνάντηση ανάμεσα σε επιστήμονες και πανεπιστημιακές ομάδες που μετατρέπουν την έρευνα και τις ιδέες σε επιχειρηματικότητα.


Στο πλαίσιο των εργασιών του πρώτου κύκλου λειτουργίας της θερμοκοιτίδας Invent ICT πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Invent Networking Event», παρουσία των ομάδων, των μεντόρων, των εκπροσώπων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Κλάδου των Κινητών Επικοινωνιών.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η διασύνδεση των ομάδων με την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα και η ενημέρωση τους για θέματα που άπτονται της τεχνολογίας αλλά και της χρηματοοικονομικής ικανότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Οι συμμετέχουσες ομάδες, καθώς βρίσκονται ένα βήμα πριν την αποφοίτησή τους από το πρόγραμμα, ανέδειξαν την πρόοδο των εργασιών τους σε σύντομες παρουσιάσεις. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα θερμό καλωσόρισμα του συντονιστή του προγράμματος Invent ICT, Δρ. Ε. Σιώκα, ο οποίος επισήμανε ότι: «Είναι ιδιαιτέρως σημαντικές τέτοιες εκδηλώσεις για την ανάδειξη των αποτελεσμάτων του προγράμματος και τη δυναμική ώθηση των καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων».

Στη συνέχεια, ακολούθησε χαιρετισμός του Καθηγητή ΕΜΠ και μέλους του επιστημονικού συμβουλίου του προγράμματος, κ. Γ. Καλογήρου, ο οποίος στάθηκε στην ιδιαιτερότητα του προγράμματος το οποίο: 

α) αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα συνεργασίας του ακαδημαϊκού κόσμου με τη βιομηχανία και με τον οργανισμό Industry Disruptors Games Changers με στόχο την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, 

β) στηρίζεται στη συστηματική εξατομικευμένη υποστήριξη ερευνητικών ομάδων (coaching και mentoring) και 

γ) αξιοποιεί τη διεθνή πείρα και πρακτική καθώς συμπράττει σε αυτό και ο μη κερδοσκοπικός βελγικός οργανισμός S.O. Kwadraat που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Leuven και έχει αναδειχθεί στον τομέα αυτό ως το πιο καινοτόμο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. 

Από την ακαδημαϊκή πλευρά, ο καθηγητής ΕΜΠ και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του προγράμματος, κ. Β. Μάγκλαρης, σημείωσε τη σπουδαιότητα της έμπρακτης στήριξης νέων επιστημόνων και πανεπιστημιακών ομάδων από το σύγχρονο ισχυρό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας και τεχνολογίας, τονίζοντας αφενός το σημαντικό ρόλο που έχει στο πρόγραμμα η αξιοποίηση του ανθρώπινου δικτύου των αποφοίτων του ΕΜΠ και αφετέρου τη διαχρονική ικανότητα του ΕΜΠ στο να πρωτοπορεί και να αποτελεί πηγή καινοτόμων ιδεών και φυτώριο ταλέντων.

Για τα θέματα των τεχνολογικών εξελίξεων και της αξίας που δίνουν στα νέα επιχειρηματικά σχήματα μίλησε ο κ. Γ. Στεφανόπουλος, Γεν. Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Πιο συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «η νέα βάση της ψηφιοποίησης της οικονομίας είναι τα δίκτυα. Αυτά τα δίκτυα μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο συνεργατικό μοντέλο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για ανάπτυξη όλων των κλάδων της Οικονομίας και ταυτόχρονη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε πως ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ίδρυσης της συγκεκριμένης θερμοκοιτίδας είναι η συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας με την επιχειρηματική.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε από τον κ. Γ. Καραντώνη, Αντιπροέδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) η δυνατότητα συμμετοχής για startups του Invent ICT στο συνέδριο Mobile World Congress 2018, που θα τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με startups της διεθνούς αγοράς. Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε από την κα. Μ. Παπαθάνου, Συνιδρύτρια & Μέτοχο του Metavallon Fund, η οποία παρουσίασε τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς και τον τρόπο αξιολόγησης και επένδυσης των νέων επιχειρήσεων. 

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα γίνει η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου του Invent ICT.

Περισσότερες πληροφορίες: www.inventICT.gr, www.facebook.com/Invent4ICT

invent750.jpg