Η ρύθμιση να μείνει στα χαρτιά! Δεν αφήσαμε εδώ και δύο χρόνια να εφαρμοστεί και δεν θα αφήσουμε ούτε τώρα!
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φ.Σ. Ιατρικής Ιωαννίνων
Όπως μας έχει συνηθίσει, η κυβέρνηση ετοιμάζεται, μέσα στο κατακαλόκαιρο προσπαθώντας να αποφύγει αντιδράσεις, να εφαρμόσει νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το 2019, που αφορά την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας. Συγκεκριμένα με τη ρύθμιση:
- Καθιερώνεται σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας.
- τα εξεταστικά κέντρα θα είναι πλέον μόνο στους νόμους Αττικής και Θεσσαλονίκης.
- οι εξετάσεις θα διεξάγονται τέσσερις φορές το χρόνο.
- στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται βαθμός: καλώς /λίαν καλώς /άριστα. Ο βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας θα σημαδεύει το γιατρό και θα τον ακολουθεί ισόβια σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία, θα αποτελεί κριτήριο πρόσληψης. Σε καμία σχεδόν χώρα του κόσμου δεν υπάρχει βαθμός στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας γιατί αυτονόητα οι εξετάσεις ειδικότητας είναι κρατική δοκιμασία επάρκειας.
Αναρωτιέται κανείς ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει η κυβέρνηση με το δήθεν ενδιαφέρον της για την εκπαίδευση των νέων γιατρών. Εδώ και ένα χρόνο με ευθύνη της το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο κοβιντάδικο και οι υγειονομικοί έχουν ζήσει τις συνέπειες. Αλήθεια, «καλώς» θα πάρουν:
- Οι ειδικευόμενοι χειρουργικής, αφού για μήνες χιλιάδες χειρουργεία ήταν σε αναστολή;
- Οι χιλιάδες ειδικευόμενοι που έχαναν μέρες από την εκπαίδευση τους για να κάνουν τα τεστ Covid στα επείγοντα, ενώ ασκούνται σε ειδικότητες όπως η γυναικολογία ή η παιδιατρική;
- Όλοι αυτοί που και χωρίς Covid έκαναν 10 εφημερίες το μήνα, έκαναν τους γραμματείς, ασχολούνταν με την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής, με ότι σημαίνει αυτό για τον χρόνο που μπορούν να διαθέσουν στο διάβασμα για να κατακτήσουν το αντικείμενο τους;
- Οι φοιτητές ιατρικής που είναι τρία εξάμηνα εκτός εργαστηρίων όπως ανατομίας, φυσιολογίας κτλ;
- Οι 5ετείς φοιτητές που άρον άρον, χωρίς κρατική μέριμνα, και μετά την οργανωμένη και τεκμηριωμένη πάλη τους, μέσα από τους Συλλόγους τους, κλήθηκαν να καλύψουν κενά μηνών γιατί η κυβέρνηση άφησε εκτεθειμένο το σύστημα υγείας και δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την παρουσία τους στα νοσοκομεία και την προστασία τους σε όλη τη διάρκεια του 2ου και 3ου κύματος;
- Οι 4ετείς φοιτητές που έχουν δει το Νοσοκομείο μόνο στον ύπνο τους;
Η κυβέρνηση ενώ ετοιμάζει νέα χτυπήματα στην δημόσια υγεία, ετοιμάζεται για κλείσιμο νοσοκομείων και συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ, δεν μπορεί παρά να προσαρμόζει παραπέρα την ιατρική εκπαίδευση στις ανάγκες ενός συστήματος στο οποίο η υγεία είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό δικαίωμα. Ένα τέτοιο σύστημα θέλει διασπασμένο ιατρικό δυναμικό, με μια πλειοψηφία φθηνών εργαζόμενων με περιορισμένα επιστημονικά και επαγγελματικά δικαιώματα, και μια ελίτ καταρτισμένων γιατρών , που θα παίζουν επιτελικό ρόλο στην έρευνα και στη διοίκηση του συστήματος Υγείας. Μια ελίτ που θα προσαρμόζει και την επιστήμη στις κάθε φορά απαιτήσεις και προτεραιότητες της εκάστοτε κυβέρνησης και θα μας λέει ότι 25 μαθητές σε μια τάξη είναι καλύτερα από 15 ή να πάμε με τα πόδια για να μην μπούμε στα ΜΜΜ, όπου με ευθύνη του κράτους γίνονται κάθε μέρα «κορονοπάρτι».
Οι φοιτητές Ιατρικής ήμασταν και παραμένουμε στο πλάι των υγειονομικών όλο το προηγούμενο διάστημα. Ήμασταν εκεί ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να φέρει αντιδραστικές αλλαγές στην ειδικότητα, στον αγώνα των υγειονομικών ενάντια στην εκρηκτική κατάσταση που δημιούργησε η πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας εν μέσω Πανδημίας. Γυρίσαμε την πλάτη σε παπαγαλάκια της κυβέρνησης μέσα και έξω από τις σχολές που από τα χειροκροτήματα πέρασαν στην απαξίωση των γιατρών που τολμούν να αγωνιστούν. Στηρίξαμε τον αγώνα των συμβασιούχων του ΠΓΝΙ που απολύονται, τον αγώνα ενάντια στην εκδικητική απόλυση της Γαστρεντερολόγου στο «Χατζηκώστα» κτλ Προτάξαμε από την πρώτη στιγμή δίπλα στα αιτήματα για άνοιγμα των σχολών και συνέχιση της εκπαίδευση μας, τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ και άλλων σωματείων και φορέων για άμεση κρατική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Όπως όλη τη χρονιά δώσαμε μάχες:
- Ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη που στόχο έχει την ένταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα Πανεπιστήμια, την ένταση των ταξικών φραγμών, την ένταση της καταστολής.
- Ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, εντείνει την εκμετάλλευση, βάζει νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων!
Έτσι και τώρα δεν θα δεχτούμε να πάμε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας. Έχουμε πείρα από τις κινητοποιήσεις των συμφοιτητών μας στο 5ο έτος, για το πως ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτέλεσμα!
Η αλλαγή αυτή έρχεται σε συνέχεια όλων των νομοσχεδίων που έχει τσακιστεί να φέρνει η Κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στις κατευθύνσεις ΕΕ – μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής, που στόχο έχει την διαφύλαξη των κερδών των λίγων ενάντια στις δικές μας ανάγκες για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η περίοδος, καθώς παίρνονται μέτρα σε μία σειρά κλάδους για να φορτωθεί για ακόμα μία φορά στις πλάτες του ο λαός την κρίση!
Στο πλάι της ΟΕΝΓΕ, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την εκπαίδευση του αναγκαίου ιατρικού δυναμικού σε αριθμό και ειδικότητες που θα στελεχώσει το ενιαίο, δημόσιο, καθολικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα αντιμετωπίζει την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, που ισότιμα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι και με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη!
Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ! ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ!
- Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα, ενιαία πανελλαδικά. Η ειδίκευση των γιατρών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
- Όχι στο βαθμό στον τίτλο ειδικότητας. Όχι στη μείωση του αριθμού των εξεταστικών κέντρων, τις εξετάσεις Πανελλαδικού χαρακτήρα . Κάλυψη των εξόδων για συμμετοχή στις εξετάσεις για ειδικότητα και σε περίπτωση αποτυχίας την πρώτη φορά. Κατάργηση της τιμωρητικής διάταξης που προβλέπει αποζημίωση μόνο την πρώτη φορά. Κατάργηση των σχετικών αντιδραστικών διατάξεων του νόμου 4600/2019 του ΣΥΡΙΖΑ.
- Αποκλειστικά κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση ,επιμόρφωση όλων των γιατρών, για παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.
- Απεμπλοκή των νοσοκομείων και των ειδικευομένων από τον εμβολιασμό και ουσιαστική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
- Μόνιμες προσλήψεις σε όλο το αναγκαίο προσωπικό (ιατρικό, μελών ΔΕΠ, νοσηλευτικό, διοικητικό) ώστε να απαλλαγούν οι ειδικευόμενοι από αλλότρια καθήκοντα για να μπορούν Κείμενο υπογραφών ενάντια στις αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων ειδικότητας.
Κείμενο υπογραφών ενάντια στις αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων ειδικότητας
Κείμενο υπογραφών ενάντια στις αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων ειδικότητας και στο βαθμό της ειδικότητας διακινεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Την Τετάρτη 21 Ιούλη η ΟΕΝΓΕ προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα στο υπουργείο Υγείας. Το κείμενο των υπογραφών έχει ως εξής:
«Δε θα περάσει ο βαθμός στις εξετάσεις ειδικότητας. Όχι στην κατηγοριοποίηση των νέων γιατρών. Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκαν όσοι συνάδελφοι ειδικευόμενοι περίμεναν να δώσουν εξετάσεις τον Αύγουστο και είχαν κάνει τις αντίστοιχες δηλώσεις.
Ξαφνικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ανακοινώθηκε ότι ακυρώθηκαν οι εξετάσεις του Αυγούστου και ότι όσοι δήλωσαν για Αύγουστο μεταφέρονται στο Σεπτέμβρη επειδή αλλάζει το σύστημα εξετάσεων. Πλέον θα συμβαδίζει με το άρθρο 166 του νόμου 4600 του 2019.
Το άρθρο αυτό μετατρέπει τις εξετάσεις σε πανελλαδικές με δύο μέρη (γραπτό και προφορικό) που θα γίνονται λιγότερες φορές το χρόνο (τέσσερις) σε δύο κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).
Το μεγάλο πρόβλημα όμως με αυτό το νόμο είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία να αναγράφεται βαθμός (!!!) στον τίτλο κτήσης ειδικότητας. Συγκεκριμένα θα αναγράφεται ο βαθμός (καλώς, λίαν καλώς ή άριστα) που πήρε ο εξεταζόμενος στην προφορική εξέταση!!!
Ένας νέος γιατρός, ο οποίος είχε άγχος στην προφορική εξέταση και πέρασε με «καλώς» θα μπορεί να δουλέψει στα δημόσια νοσοκομεία ή η ταμπέλα μιας εξέτασης μισής ώρας δε θα του το επιτρέπει; Μια νέα γιατρός, η οποία ήταν άρρωστη την ημέρα της προφορικής εξέτασης και πέρασε με «λίαν καλώς» θα έχει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα ή θα καταλήξει να κάνει δέκα εφημερίες το μήνα για να επιβιώσει;
Ένας νέος γιατρός, που δεν ήταν καλά προετοιμασμένος για τις εξετάσεις επειδή η κλινική του δεν είχε στην πραγματικότητα πρόγραμμα εκπαίδευσης και θα του κολλήσει η ταμπέλα του «καλώς», θα βρει ποτέ στη σταδιοδρομία του το χρόνο να μελετήσει και να γίνει καλύτερος ή θα είναι καταδικασμένος μια ζωή;
Το νόημα των εξετάσεων ειδικότητας είναι να οριστεί αν ο εξεταζόμενος έχει την επιστημονική επάρκεια, να αναλάβει τις ευθύνες και τα δικαιώματα του ειδικού γιατρού ,και τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει "λίαν καλώς" και "άριστος" Παθολόγος. Υπάρχει Παθολόγος. Δεν υπάρχει "λίαν καλώς" Χειρουργός και "άριστος" Χειρουργός (που μάλιστα πιστοποιείται από τις προφορικές εξετάσεις). Υπάρχει Χειρουργός.
Ο νόμος που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση (και είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη) θα έχει ως αποτέλεσμα ο κάθε νέος γιατρός να συνοδεύεται από ένα χαρακτηρισμό ο οποίος θα τον ακολουθεί σε όλη του την επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία. Και τελικά ποιος θα παίρνει «άριστα»;
Αυτός που είναι σε επαφή με την πρόσφατη επιστημονική γνώση ή αυτός που ξέρει αυτά που ξέρουν και οι "εξεταστές", των οποίων οι γνώσεις συχνά δεν είναι στην αιχμή της εξέλιξης της γνώσης; Αυτός που νοιάζεται για τον άρρωστο ή αυτός που νοιάζεται για τους εξεταστές;
O πραγματικός τους στόχος είναι η δημιουργία "φίλτρων", να μας χωρίσει τους νέους γιατρούς σε διαφορετικές κατηγορίες σε ότι αφορά τις δυνατότητες της επιστημονικής μας εξέλιξης ,τα εργασιακά και επαγγελματικά μας δικαιώματα. Στόχος τους η ακόμα πιο στενή εξάρτηση μας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς εξαγοράς και ενσωμάτωσης σε όλη μας την επαγγελματική μας σταδιοδρομία.
Ταυτόχρονα αυτή η αντιδραστική ρύθμιση θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ τμημάτων ,κλινικών και νοσοκομείων. Το χτύπημα των δικαιωμάτων μας πάει χέρι χέρι με την επιδίωξη για ενίσχυση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της υγείας.
Κάποια τμήματα και νοσοκομεία θα γίνουν πιο "ελκυστικά" από άλλα επειδή θα προσφέρουν περισσότερες πιθανότητες για τον πολυπόθητο βαθμό λόγω διασυνδέσεων, και όχι απαραίτητα επειδή θα προσφέρουν ουσιαστικότερη εκπαίδευση. Για τον ασθενή, την ιατρική ως επιστήμη και το μέλλον μας. Η διάταξη αυτή δεν πρέπει και δε θα εφαρμοστεί. Κόντρα στον ατομικό δρόμο, συλλογικά θα επιβάλουμε το νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
Ούτε σκέψη για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας! Καλούμε τον πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο, τις Ενώσεις Γιατρών, την ΟΕΝΓΕ και τις επιστημονικές εταιρείες να απορρίψουν αυτό το έκτρωμα».
Άμεσα το κείμενο θα βρίσκεται για συλλογή υπογραφών και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ