Εικόνες συνωστισμού και ουρές στα πανεπιστήμια - Δριμύ κατηγορώ στην Κοσμητεία της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης από τους φοιτητές: Παρακολουθούν μαθήματα ακόμα και όρθιοι


Συνωστισμοί και ουρές παρατηρούνται στα πανεπιστήμια, λίγες μόνο ημέρες μετά την επανέναρξη των μαθημάτων δια ζώσης.

Στο alfavita.gr φτάνουν επιστολές φοιτητών και καταγγελίες φοιτητικών συλλόγων που περιγράφουν με το πιο γλαφυρό τρόπο την τραγική κατάσταση που επικρατεί δυστυχώς σε πολλά ιδρύματα της χώρας, όπως το ΠΑΔΑ, το ΑΠΘ, το ΠΑΠΕΙ, το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ.

130% πληρότητα στις αίθουσες

Ανεκδιήγητη χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στη Σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης οι φοιτητές, καταγγέλλοντας τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στα αμφιθέατρα, με την πληρότητα να φτάνει στο 130%!

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εκλεγμένων φοιτητών με την Πανσπουδαστική, οι φοιτητές αναγκάζονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ακόμα και όρθιοι, ενώ καταλογίζουν στην Κοσμητεία της Σχολής αδράνεια και αδιαφορία λέγοντας ότι «δεν βγάζει μιλιά».

«Η κοσμητεία ξαναβρήκε την μιλιά της για να προωθήσει πειθαρχική δίωξη εναντίον φοιτητή για την εγκληματική ενέργεια της αφισορρύπανσης με πρόφαση την λάθος θέση της αφίσας! Το περιεχόμενο της αφίσας που αναδείκνυε τα αιτήματα των φοιτητών φυσικά περνάει στα ψιλά για την κοσμητεία, γι’ αυτό άλλωστε το μέλος της την έσκισε. Η κοσμητεία δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία για το προσωπικό καθαριότητας που στις σχολές του Πολυτεχνείου είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες» αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι φοιτητές στοιβάζονται στα αμφιθέατρα, στη φοιτητική λέσχη και τα μέσα μεταφοράς επειδή κυβέρνηση και διοιήκηση του ιδρύματος δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της φοιτητικής κοινότητας.

Κρούσματα σε σχολές

Υπενθυμίζεται επίσης πως ήδη έκαναν την εμφάνισή τους έκαναν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στο Πανεπιστήμιο Πατρών μεταξύ των φοιτητών. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί 4 κρούσματα σε φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας.

Στο ΑΠΘ  στο 1ο και 7ο εξάμηνο σπουδών του το Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ιδρύματος υπήρξαν αντίστοιχα από 1 (συνολικά 2) επιβεβαιωμένα κρούσματα σε φοιτητές. Στο ίδιο ίδρυμα το Τμήμα Ψυχολογίας αριθμεί το δεύτερο του κρούσμα καθώς το πρώτο είχε εντοπιστεί την προηγούμενη εβδομάδα. Στο Πολυτεχνείο Αθήνας, ο τοπικός Υπεύθυνος COVID-19 της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) ενημέρωσε πως στα μαθήματα του 5ου εξαμήνου Αρχιτεκτονική Υπολογιστών  και Εισαγωγή Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου ίσως υπήρχε κρούσμα (Βρέθηκε με θετικό Rapid Test στις 18.10.2021).

Θετικά κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μεταξύ των ανεμβολίαστων φοιτητών. Σε όλα τα ιδρύματα, οι φοιτητές που ίσως είχαν επαφή με κρούσματα και είχαν εισέλθει με rapid test ή PCR, μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ κάνει επίσης ότι δεν βλέπει τις ουρές χιλιομέτρων που δημιουργούνται καθημερινά σε ΑΕΙ όπως το ΠΑΠΕΙ, το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ, το συνωστισμό στα λεωφορεία σε Πάτρα, Ιωάννινα κ.α, παρότι οι απογοητευτικές εικόνες από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας έκαναν από την πρώτη μέρα  τον γύρω του Διαδικτύου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στο Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου:

Η ανεκδιήγητη στάση της κοσμητείας και μερίδας καθηγητών του ΗΜΜΥ στο Πολυτεχνείο Κρήτης εξυπηρετεί τα ύπουλα σχέδια της κυβέρνησης για «σιγήν ιχθύος» μέσα στα πανεπιστήμια!

Οι ανησυχίες και τα προβλήματα των φοιτητών είναι πολύ μακριά από τα ζητήματα που προσπαθεί να δημιουργήσει και τις ειδήσεις που προσπαθεί να προβάλει στα ΜΜΕ η κοσμητεία του ΗΜΜΥ και μερίδα καθηγητών της σχολής. Για τους φοιτητές της σχολής τα θέματα που έπρεπε να συζητάει και να ιεραρχεί η κοσμητεία έχουν να κάνουν με το πώς θα εξασφαλιστούν καθηγητές, προσωπικό, μέτρα προστασίας της υγείας μας, για να μην στοιβαζόμαστε ο ένας πάνω στον άλλον.

Βέβαια η κοσμητεία της σχολής έχει δείξει δείγματα γραφής όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν βγάζει μιλιά για την κατάσταση που επικρατεί στα αμφιθέατρα μας που έχουν πληρότητα 130%, με τους φοιτητές να παρακολουθούν μαθήματα ακόμα και όρθιοι. Κατάπιε την γλώσσα της για 1,5 χρόνο που οι σχολές μας ήταν κλειστές με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά την ίδια ώρα στα εργαστήρια τα projects έτρεχαν κανονικά, χωρίς υγειονομικά μέτρα ασφαλείας για ερευνητές και εργαζόμενους. Σφύριζε αδιάφορα την ώρα που μερίδα καθηγητών οργίαζε στις τηλε-εξετάσεις κόβοντας φοιτητές επειδή είχαν κακή σύνδεση στο ίντερνετ, ενώ ζητούσαν από τους φοιτητές να πληρώσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εξέταση (π.χ κάμερες) λες και είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.

Η κοσμητεία ξαναβρήκε την μιλιά της για να προωθήσει πειθαρχική δίωξη εναντίον φοιτητή για την «εγκληματική ενέργεια» της αφισορρύπανσης με πρόφαση την «λάθος θέση» της αφίσας! Το περιεχόμενο της αφίσας που αναδείκνυε τα αιτήματα των φοιτητών φυσικά περνάει στα ψιλά για την κοσμητεία, γι’ αυτό άλλωστε το μέλος της την έσκισε. Η κοσμητεία δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία για το προσωπικό καθαριότητας που στις σχολές του Πολυτεχνείου είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες.

Οι φοιτητές, οι φοιτητικοί μας σύλλογοι έχουν ήδη καταδικάσει την απαράδεκτη αυτή προσπάθεια της κοσμητείας να εφαρμόσει από την πίσω πόρτα πλευρές του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη που ψηφίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη που μεταξύ άλλων ενισχύει την ένταση της καταστολής μέσα στα ιδρύματα, το χτύπημα της διεκδίκησης των φοιτητών, την απαγόρευση κινητοποιήσεων σε όργανα διοίκησης ακόμα και Γενικών Συνελεύσεων!

Τα κούφια λόγια που αναφέρονται στην ανακοίνωση της κοσμητείας περί δήθεν υπεράσπισης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στο Πολυτεχνείο Κρήτης μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ας μας απαντήσει η κοσμητεία της σχολής αν μέσα στις ακαδημαϊκές ελευθερίες περιλαμβάνεται και ο αποκλεισμός φοιτητών από τη μάθηση επειδή δε τα βγάζουν πέρα με το κόστος σπουδών. Αν περιλαμβάνεται η συγχώνευση μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών εξαιτίας της έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Η υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας με τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό στα εργαστήρια.

Αν περιλαμβάνεται οι φοιτητές να στοιβάζονται στα αμφιθέατρα, στη φοιτητική λέσχη  και στα ΜΜΜ επειδή η κυβέρνηση και η διοίκηση του ιδρύματος δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο. Η παντελής απουσία δωρεάν rapid test και ενημερωτικής δραστηριότητας για τον εμβολιασμό. Ο πραγματικά ακαδημαϊκός χαρακτήρας του ιδρύματος δεν χωράει στις συμπληγάδες της «ανταγωνιστικότητας» και της υποχρηματοδοτησης από το κράτος – αποτελέσματα της πολιτικής την οποία αποδεδειγμένα ασπάζονται.

Είναι γνωστό από το παρελθόν πώς ερμηνεύουν κάθε φορά την «τήρηση της τάξης εντός του ιδρύματος». Ιδιαίτερα με δεδομένο το πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές που θεσπίζεται στο πλαίσιο του ίδιου νόμου! Δεν είναι λίγες οι φορές που εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια φοιτητών και εργαζομένων, σύρθηκαν στα δικαστήρια για τη «διατάραξη της οικιακής ειρήνης», επειδή πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων των οργάνων διοίκησης των ιδρυμάτων, διεκδικώντας προσωπικό, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση των υποδομών.

Ο αγώνας μας ενοχλεί! Για αυτό τον συκοφαντούν, αξιοποιούν ενέργειες και ομάδες, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τους Συλλόγους μας και τις αποφάσεις τους, για να δικαιολογήσουν την ένταση της καταστολής!

Η ανάγκη μας να ζήσουμε και να σπουδάσουμε όπως μας αξίζει, είναι πολύ δυνατότερη από τα μέτρα καταστολής που ετοιμάζουν!

Κανένας εφησυχασμός! Οι φοιτητές δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν τρομοκρατούμαστε!

Εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στο Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου

Πηγή: www.alfavita.gr