Όταν για την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών διπλωμάτων φταίει η...αντιπολίτευση, που δεν την αφήνει να καταργήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος
Όπου σταθεί και όπου βρεθεί η κ.Κεραμέως, δε μπορεί να κρύψει τη σφοδρή επιθυμία της να καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, που δεν επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα.
Αυτή τη φορά, σκέφτηκε να το συνδυάσει με την απαράδεκτη υποβάθμιση των καλλιτεχνικών πτυχίων που εξισώθηκαν με απολυτήρια Λυκείου, προκαλώντας σφοδρότατες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον καλλιτεχνικό χώρο.
Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια. Τον περασμένο Νοέμβριο, Μιλώντας στο Mega και αναφερόμενη στις συνεργασίες αμερικανικών πανεπιστημίων και ελληνικών ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε πως το Columbia ανοίγει στην Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο δεν θα απονείμει τίτλους εξαιτίας του άρθρου 16!
«Ο πρόεδρος του Columbia ανακοίνωσε ότι ανοίγει στην Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, σαν παράρτημα. Εκεί, επειδή υπάρχει το άρθρο 16, και δεν μπορεί να απονείμει τίτλους είναι θέμα συντάγματος και πρέπει να αλλάξει αυτό κάποια στιγμή, θεσπίζει όμως μία δομή εκπαίδευσης που θα έρχονται καθηγητές από το Columbia, θα κάνουν διαλέξεις και σεμινάρια μαζί με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η χώρα μας να γίνει φάρος εκπαίδευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Και τον Δεκέμβριο σε άλλη συνέντευξη, ξεκαθάρισε ότι “Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα”, σημείωσε η κα Κεραμέως, αναφέροντας πως οι απόφοιτοι Κολεγίων αναγνωρίζονται επαγγελματικά για να δουλέψουν, αλλά όχι ακαδημαϊκά για να κάνουν π.χ. ένα μεταπτυχιακό στο ΕΚΠΑ. “Ο συναγωνισμός οδηγεί σε βελτίωση”
Φταίει το άρθρο 16 (και) για τα πτυχία των καλλιτεχνών
Χτες λοιπόν, μιλώντας στον ΑlphaRadio 989 τα έριξε όλα στην...αντιπολίτευση, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που δεν την αφήνουν να καταργήσει το άρθρο 16!
«Δεν εγινε τίποτα καινούργιο», είπε αναφερόμενη στο ΠΔ που εξίσωσε τα καλλιτεχνικά πτυχία με απολυτήρια Λυκείου. «Ειναι παθογένεια που υπάρχει 30 χρόνια η μη διαβάθμιση. Ειναι ζήτημα και πρεπει ναλυθει. Ηδη ανακοινωθηκε η αποτύπωση στο σύνολο δημόσιου τομεα της αποσύνδεσης της εκπαιδευτικής βαθμίδας απο την προσληψη και αμοιβή καλλιτεχνών. Η αποσύνδεση του Δ.Ε και Τ.Ε κλπ απο την πρόσληψη και αμοιβή καλλιτεχνών χωρίς να θίγονται οι υφιστάμενες μισθολογικές προβλέψεις. Απο εκεί και πέρα η διαβαθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης είναι σημαντικό θέμα και δεν εχει λυθεί εδώ και 30 χρόνια. Η αντιπολίτευση όμως, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τι λένε; Ζητάνε να ανωτατοποιηθούν όλες οι σχολές, αλλα πως θα γίνει αυτό όταν οι περισσότερες ειναι ιδιωτικές; Είναι αδιανόητο, ο ΣΥΡΙΖΑ που πολέμησε την αλλαγή του άρθρου 16 και τώρα μας λεει να ανωτατοποιήσουμε ολες τις σχολές», είπε!
Ετοιμάζουν κι άλλα κολέγια;
Οπότε βρήκε τον ένοχο για τον ξεσηκωμό των καλλιτεχνών η κ.Κεραμέως, κι αυτός είναι η αντιπολίτευση και το άρθρο 16. Το οποίο ακόμα κι αν δεν υπήρχε βέβαια δεν θα έλυνε το πρόβλημα, αφού οι ιδιωτικές σχολές (ωδεία, κινηματογράφου, κλπ) δεν είναι πανεπιστημιακές, αλλά θεωρούνταν ανώτερες (και όχι...Λύκεια) επί σειρά ετών. Αν βέβαια επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ στις 27 Δεκεμβρίου με τίτλο «Και η τέχνη στον βωμό ιδιωτικών κολεγίων;», τότε εξηγούνται πολλά:
«Ο χώρος των τεχνών βοά ήδη επιμένοντας ότι από την ερχόμενη σεζόν θα εμφανιστούν «τουλάχιστον δύο» δραματικές σχολές «του εξωτερικού» συνδεδεμένες με ιδιωτικά κολέγια. Και καταγγέλλει ανοιχτά τις πιέσεις συγκεκριμένων «πανεπιστημιακών κύκλων»…
Ισως αυτά εξηγούν επαρκώς τη μανία της κ.Κεραμέως με την κατάργηση του άρθρου 16, που δεν είναι άσχετη με την απόφασή της να θεσπίσει και την ΕΒΕ για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, στέλνοντας πελατεία προς τις ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης και δη τα κολέγια.