Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε για το μέλλον των εστιών, τις καταλήψεις και τη δωρεάν φοίτηση.


Λίγο μετά τις δηλώσεις της πρυτάνεως του Παντείου κ. Χριστίνας Κουλούρη η οποία εξέφρασε προβληματισμό για τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών, ο Υπουργός Παιδείας απαντά κατηγορηματικά ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί. 

Συγκεκριμένα η δήλωση: «Ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και απαρέγκλιτα. Τον έχουμε ψηφίσει και θα εφαρμοστεί,  και μάλιστα περιλαμβάνει τη διάταξη, η οποία είναι πολύ πλήρης, και προβλέπει εξαιρέσεις για λόγους υγείας, φοίτηση μερικής απασχόλησης, κ.α. Δε μπορεί και εδώ να είμαστε η διεθνής εξαίρεση. Δεν μπορεί να υπάρχει υπάρχει κουλτούρα κάποιος να πηγαίνει σε ΑΕΙ και να μη διαγράφεται ποτέ. Μέχρι σήμερα αν κάποιος παρατούσε τις σπουδές παρέμενε εγγεγραμμένος.

Όμως η Ελλάδα έχει κατακτήσει ότι δεν έχουμε δίδακτρα στα προπτυχιακά, ενώ στο εξωτερικό έχουν. Καθώς δεν υπήρχε ρύθμιση να διαγράφονται, υπήρξε συσσώρευση των λεγόμενων «αιωνίων» φοιτητών. Είναι θέμα που πρέπει να λυθεί. Το συζητάμε 20 χρόνια, είχε περάσει ανάλογη διάταξη και το 2011 με το ν.2009 αλλά την κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε μπορεί να έχουμε ένα γιοφύρι της Άρτας. Να πάψουμε να το συζητάμε. Θα τηρήσουμε το νόμο. Μιλάμε για το καλοκαίρι του 2025 και μετά, στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους θα υπάρξει ενεργοποίηση των συγκεκριμένων διατάξεων. Είμαι σαφής. Δεν θα επιτραπεί το μεγαλύτερο κόστος είναι αυτό της ακινησίας, ειδικά σε θέματα που έχουν χρονίσει, όπως τα μη κρατικά ΑΕΙ που συζητάμε από τότε που ήμουν εγώ φοιτητής. Να τα κλείσουμε για να πάμε αλλού τη συζήτηση, δεν υπάρχει σε άλλη χώρα περίπτωση να είναι κάποιος φοιτητής 20 και 25 χρόνια. Να μιλήσουμε επιτέλους για τα θέματα που απασχολούν τις άλλες χώρες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, δια βίου, κλπ. Μιλάμε για αιώνιους φοιτητές ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για «αιώνιους μαθητές», δηλαδή για διαρκή επιμόρφωση.»

Αναφορικά με το ζήτημα των ανεπαρκών κλινών στις εστίες ο Υπουργός ανέφερε: «Ξεκινήσαμε μεγάλο πρόγραμμα οικοδόμησης με στόχο να διπλασιάσουμε εστίες. Θα πάμε με ΣΔΙΤ από 10.000 κλίνες στις 20.000 κλίνες με φοβερά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε εικόνα και στις υφιστάμενες εστίες, μέσω ΙΝΕΔΙΒΙΜ.»

Ακόμη, αρνήθηκε τις φήμες ότι θα προστεθούν δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα λέγοντας ότι το προνόμιο της δωρεάν πανεπιστημιακής φοίτησης θα πρέπει να συνεχίσει να δίνεται στους Έλληνες φοιτητές προκειμένου να αποφεύγονται οι διαρροές στο εξωτερικό. «Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Ίσα ίσα, μίλησα για κεκτημένο δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ξενόγλωσσα προγράμματα μόνο έχουν δίδακτρα, αλλά απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές. Υπάρχει το κεκτημένο λοιπόν, αλλά υπάρχει και το θέμα του πώς η χώρα θα γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. Πρέπει να φέρουμε ξένους φοιτητές και να βρούμε τρόπους ώστε ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που σπουδάζουν από ανάγκη στο εξωτερικό να μπορούν να σπουδάσουν καλά εδώ. Να κρατήσουμε όσους επιθυμούν να μείνουν στη χώρα, αφετέρου να φέρουμε ξένους φοιτητές εδώ, θα είναι μεγάλος πλούτος για τη χώρα να έχεις ήπια ισχύ με άτυπους πρεσβευτές. Ήρθε η ώρα».

Τέλος δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με Πανεπιστήμια του Εξωτερικού.