Αφορά στους κλάδους αγροδιατροφής, κατασκευών, εφοδιαστικής αλυσίδας, ενέργειας, περιβάλλοντος, πληροφορικής και υγείας
Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος προκήρυξης των τριών δημοφιλών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ που θέλουν να στήσουν τη δική τους δουλειά.
Για να επιδοτηθούν νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στους κλάδους αγροδιατροφής, κατασκευών, εφοδιαστικής αλυσίδας, ενέργειας, περιβάλλοντος, πληροφορικής και υγείας
Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών δράσεων που ανήκουν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανέρχεται στα 238 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ.
Μέσα από τα προγράμματα αυτά, που στον πρώτο κύκλο τους κέρδισαν το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων, για την ακρίβεια 34.000, προβλέπονται κοινοτικές ενισχύσεις έως και 100% για επενδύσεις.
Συνοπτικά οι τρεις δράσεις έχουν ως εξής:
1. Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές: Ο προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου θα είναι της τάξης των 140 εκατ. ευρώ.
2. «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» με τον προϋπολογισμό του δεύτερου κύκλου να σχεδιάζεται στα 48 εκατ. ευρώ.
3. Τη δράση «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» που θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.
Όπως διαβάζουμε στο proson.gr πηγές θέλουν τα ποσοστά επιδότησης για όσους υπαχθούν στα προγράμματα να μην αλλάζουν σε σχέση με εκείνα του πρώτου κύκλου.
Ετσι, για την «αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων», το ποσοστό χρηματοδότησης θα είναι στο 50% των επιλέξιμων δαπανών. Σκοπός της δράσης είναι η επιδότηση υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του Επιχειρησιακούς Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)».
Αυτοί είναι οι εξής:
• Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
• Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
• Υλικά / Κατασκευές
• Εφοδιαστική Αλυσίδα
• Ενέργεια
• Περιβάλλον
• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
• Υγεία.
Αιτήσεις συμμετοχής θα μπορούν να υποβάλλουν:
1. Ανεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την υποβολή της αίτησης.
2. Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.
Μεγάλη διευκόλυνση για όσους υπαχθούν στα προγράμματα είναι πως δεν υποχρεώνονται στην προσκόμιση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής.
Και αυτό καθώς δίνεται η δυνατότητα του ανοίγματος «ανοιχτού καταπιστευτικού λογαριασμού» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.