Το freelancing ακούγεται ιδανικό, σωστά; Δουλεύεις όπου και όποτε θέλεις, φοράς πιτζάμες στις 2 το μεσημέρι και δημιουργείς το δικό σου πρόγραμμα. 


Όμως, πίσω από την ελευθερία κρύβονται και μερικά μικρά... αγκάθια. Αν δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς τις προκλήσεις του, αυτός ο οδηγός είναι για σένα. Με λίγη έμπνευση και σωστή καθοδήγηση, μπορείς να τα καταφέρεις, βάζοντας στη ζωή σου ευελιξία, έμπνευση και οργανωτικότητα. Δες πώς!

1.  To internet μπορεί να πέσει, το ηθικό σου ποτέ!

Αν δουλεύεις από το σπίτι τότε ξέρεις πως το internet θα σε “κρεμάσει” τις πιο ακατάλληλες στιγμές, σαν αυτόν τον εκτυπωτή που δεν εκτυπώνει ποτέ όταν βιάζεσαι. Μην πτοείσαι! Αρχικά επένδυσε σε ένα καλό laptop macbook και βάζε στην άκρη λίγα χρήματα κάθε μήνα για να το αναβαθμίσεις όταν χρειαστεί. Το ταλέντο σου είναι η δύναμή σου, αλλά μην ξεχνάς ότι τα σωστά εργαλεία είναι εδώ για να σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις σε κάθε δυσκολία.

Όσον αφορά το internet τώρα, καλό είναι να έχεις και κάποιο back up, για παράδειγμα data στο κινητό σου ώστε να κάνεις hotspot, πράγμα που θα σε σώσει σε επείγουσες περιπτώσεις. Και εννοείται πως, αν δουλεύεις σε πολλά projects, αξίζει να χρησιμοποιείς εργαλεία όπως το Google Drive για αυτόματο backup. Έτσι, καμία τεχνική αναποδιά δεν θα σταθεί εμπόδιο στον δρόμο σου.

2.  Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει

Η οικονομική σταθερότητα μπορεί να μοιάζει άπιαστο όνειρο για έναν freelancer, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο εφικτή από ό,τι νομίζεις. Πώς; Με το να… διευρύνεις λίγο τους ορίζοντές σου.

  • Τρόπος #1: Ποικιλία πελατών - Μην εξαρτάσαι από έναν μόνο πελάτη. Στόχευσε σε μικρά projects, που συνολικά θα διατηρήσουν μια σταθερή ροή εσόδων.
  • Τρόπος #2: Νέα προϊόντα και υπηρεσίες - Δες τι άλλο μπορείς να προσφέρεις! Ένας γραφίστας, για παράδειγμα, μπορεί να προσφέρει templates στο Etsy, παράλληλα με custom δουλειές για πελάτες.
  • Τρόπος #3: Networking - Οι γνωριμίες είναι χρυσός. Ζήτα referrals, κράτα επαφή με πρώην συνεργάτες και εξερεύνησε νέες επαγγελματικές πλατφόρμες.

 

3.  Ψάχνεις πελάτες… με τα κιάλια;

Η αναζήτηση πελατών μπορεί να μοιάζει με... κυνήγι θησαυρού. Μην αγχώνεσαι, όμως, υπάρχουν εργαλεία (βλέπε: online πλατφόρμες και social media) που κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη.

Αρχικά κάνε το LinkedIn προέκταση του βιογραφικού σου: ανέβασε δείγματα δουλειάς, μοιράσου επιτεύγματα και κράτα ενεργό το προφίλ σου. Site και πλατφόρμες σαν το Upwork μπορούν επίσης να σου φέρουν δουλειές ακόμα και από την άλλη άκρη του κόσμου. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να φροντίζεις τους υπάρχοντες πελάτες! Όσο σημαντικό είναι να βρεις νέους, άλλο τόσο είναι να διατηρήσεις τους παλιούς. Μια καλή συνεργασία μπορεί να γίνει μακροχρόνια πηγή εισοδήματος!

4.  Δουλειά από το σπίτι δεν σημαίνει δουλειά... όλη μέρα!

Όταν δουλεύεις από το σπίτι, είναι εύκολο να θολώσουν τα όρια μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελείς τον εαυτό σου.

Για να το πετύχεις αυτό, καλό είναι να δημιουργήσεις μια ρουτίνα καθώς η σταθερότητα θα σε βοηθήσει να μείνεις παραγωγικός/ή. Μερικά εύκολα tips που θα σε βοηθήσουν:

  • Ξεκίνα και τελείωνε τη μέρα σου την ίδια ώρα.
  • Φτιάξε ξεχωριστό χώρο εργασίας.
  • Κάνε διαλείμματα.

Fun fact: Οι έρευνες δείχνουν ότι 20 λεπτά στον ήλιο βελτιώνουν τη συγκέντρωση. Δοκίμασέ το!

5.  Άδεια η πόλη, πού πήγαν όλοι;

Η μοναξιά είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα των freelancers, ειδικά όσων εργάζονται από το σπίτι, αλλά δεν χρειάζεται να το αφήσεις να σε καταβάλει. Υπάρχουν τρόποι να διατηρήσεις την κοινωνικότητά σου ζωντανή!

Ένας τρόπος να ανταπεξέλθεις σε αυτή τη δυσκολία είναι οι online κοινότητες: Forums, Facebook groups και επαγγελματικές πλατφόρμες είναι γεμάτες από ανθρώπους σαν κι εσένα. Τις μέρες που νιώθεις λίγο πιο κοινωνικός/ή, μπορείς να εργάζεσαι από coworking spaces και τις φορές που νιώθεις πάρα πολύ extrovert, δοκίμασε κλαδικά events! Σεμινάρια, meetups ή ακόμη και online workshops είναι εξαιρετικοί τρόποι να συνδεθείς με συναδέλφους και πιθανούς πελάτες.

Το freelancing μπορεί να είναι μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, αλλά είναι και μια τεράστια ευκαιρία να ανακαλύψεις τα όριά σου (και να τα ξεπεράσεις!). Με λίγη οργάνωση, μερικές έξυπνες κινήσεις και μπόλικη θετική διάθεση, οι δυσκολίες γίνονται... παιχνιδάκι. Καλή σου επιτυχία!