Ποια είναι τα όρια της εργασίας και της προσωπικής ζωής;


Νέα έρευνα δείχνει ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Gen Z (46%) θα επέλεγαν να υποβληθούν σε «διαχωρισμό» (severance), αν μπορούσαν.  Η έρευνα από την πλατφόρμα Unmind (που ασχολείται με ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας) έδειξε ότι το 35% των Βρετανών θα ήθελαν να μπορούν απλά να ξεχνάνε τη δουλειά όταν τελειώνει το ωράριο.

Αξίζει ο διαχωρισμός;

Φυσικά, αν έχεις δει τη σειρά Severance, ξέρεις ότι αυτό δεν είναι τόσο cool όσο ακούγεται. Η εταιρεία Lumon εκεί εκμεταλλεύεται τα «innies» (τους εσωτερικούς εαυτούς των εργαζομένων) με πολύ σκοτεινούς τρόπους. Άρα, όχι, δεν είναι λύση να ξεχνάμε τη δουλειά – η λύση είναι να φτιάξουμε δουλειές που δεν χρειάζεται να ξεχάσουμε για να μη τρελαθούμε.

Γιατί η Gen Z θέλει να υιοθετήσει αυτή την τακτική;

Ωστόσο, είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τη γοητεία του διαχωρισμού, καθώς όλο και περισσότεροι από εμάς αισθάνονται εξουθενωμένοι από την εργασία στο τρέχον εργασιακό τοπίο. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι δύο στους πέντε (41%) εργαζόμενους δυσκολεύονται να «αποσυνδεθούν» από τη δουλειά τους όταν δεν βρίσκονται εκεί. Παρόμοιο ποσοστό (40%) δήλωσε ότι ο εργοδότης τους έχει επικοινωνήσει μαζί τους εκτός εργάσιμου ωραρίου και σχεδόν οι μισοί (44%) ελέγχουν τακτικά τα επαγγελματικά τους email στον ελεύθερο χρόνο τους.

Επιπλέον, ένας στους τρεις (33%) εργαζόμενους έχει προσποιηθεί ότι είναι απασχολημένος για να φαίνεται παραγωγικός – ποσοστό που ανεβαίνει σχεδόν στο μισό (47%) για τη Gen Z – ένα φαινόμενο που ονομάζεται «taskmasking».

Τι γίνεται με την εργασιακή ταυτότητα της Gen Z;

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι πολλοί αισθάνονται την ανάγκη να κρύβουν την αληθινή τους ταυτότητα στο γραφείο. Πάνω από το ένα τρίτο (38%) των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι έχουν ένα «πρόσωπο εργασίας» που διαφέρει από τον «πραγματικό» τους εαυτό – ποσοστό που φτάνει στο 52% στη Gen Z. Παράλληλα, σχεδόν ένας στους τρεις (30%) αισθάνεται ότι η εργασία του καταλαμβάνει υπερβολικά μεγάλο μέρος της ταυτότητάς του, καθιστώντας δύσκολη τη διάκριση ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή. Και εδώ, το ποσοστό αυξάνεται στο 44% για τη Gen Z.

Συνολικά, το 56% των ανθρώπων είναι ευχαριστημένοι με την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ το 29% έχει σκεφτεί να παραιτηθεί λόγω κακής ισορροπίας, και το 36% νιώθει ενοχές όταν παίρνει άδεια από τη δουλειά.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Ο Dr Nick Taylor, CEO και συνιδρυτής της Unmind, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα είναι μια ηχηρή υπενθύμιση του άγχους και της πίεσης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σήμερα. Κανείς δεν θα έπρεπε να νιώθει την ανάγκη να ξεχάσει εντελώς την εργασιακή του ζωή για να αντεπεξέλθει. Αντί να αισθάνονται ότι πρέπει να αποσυνδεθούν πλήρως από τη δουλειά για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενδυναμώνονται από ηγέτες που χτίζουν κουλτούρες στις οποίες μπορούν να φέρνουν τον πλήρη εαυτό τους στην εργασία χωρίς να νιώθουν εξουθενωμένοι.»