«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και το χιούμορ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα. Η κωμωδία έχει δύναμη». Ο Δημήτρης Δούκογλου μιλάει για τη νέα παράσταση «Όλα Χωράμε» στο MatchPoint μαζί με την Κύνθια και τον Λευτέρη Κουλώνη.
Ο Δημήτρης Δούκογλου είναι επαγγελματίας εικονογράφος, παρουσιαστής και stand-up κωμικός, αν και πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ. Ίσως χρειαστούν οι γνώσεις στα ηλεκτρολογικά κάποια στιγμή.
Αρκετά χρόνια στο «κουρμπέτι», από το 2007 στις σκηνές της stand-up κωμωδίας, με παραστάσεις στην Ελλάδα, ΗΠΑ και Καναδά στα ελληνικά και αγγλικά, φέτος μοιράζεται τη σκηνή του MatchPoint Arts N’ More (Αινιάνος 1, Αθήνα) μαζί με την Κύνθια και τον Λευτέρη Κουλώνη για τη νέα παράσταση με τίτλο «Όλα Χωράνε».
Είναι συνδημιουργός του «Μια Ζαριά & Έναν Καιρό», μιας αυτοσχεδιαστικής κωμικής εκπομπής φαντασίας. Στο “Sex with Doukoglou” συζητάει με καλεσμένους θέματα σεξ και σεξουαλικότητας με ανοιχτό κι ευχάριστο τρόπο, χωρίς προστυχιές. Το 2021 παρουσίασε τα Μαθήματα Χιούμορ, ένα μίνι σεμινάριο κωμωδίας. Μεταξύ άλλων, έχει διδάξει κωμωδία σε φοιτητές υποκριτικής, σε «επικοινωνητές» της επιστήμης και σε θύματα εκτοπισμού. Εκτός από το stand-up, ασχολείται επαγγελματικά με την εικονογράφηση και τα κόμικς.
Με αφορμή την comedy performance «Όλα Χωράμε», ο Δημήτρης Δούκογλου μίλησε μαζί μας.
-Ασχολείσαι με πολλά πράγματα, διαβάζοντας το βιογραφικό σου. Θα μπορούσες να κάνεις μία εκπομπή που θα συζητάει και θέματα σεξ με παίκτες fantasy board games;
Ναι, γιατί όχι; Το Sex with Doukoglou είναι ένα πρότζεκτ που θέλω πολύ να συνεχίσω. Όταν βγήκαν τα πρώτα επεισόδια, στόχος μου ήταν να παρουσιάσω τις ποικίλες εκφάνσεις της ανθρώπινης σεξουαλικότητας με έναν ανοιχτόμυαλο, ευχάριστο τρόπο, χωρίς φτηνές προστυχιές και σόκιν χοντράδες. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παραμένει φλέγον ζήτημα και θεωρώ πως, ιδίως στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αρκετό υλικό που να την προσεγγίζει με ενσυναίσθηση και ενδιαφέρον για τα νέα άτομα.
Επέλεξα να καλέσω κωμικούς γιατί τείνουν να έχουν μεγαλύτερη άνεση στην έκθεση - και γιατί αυτός είναι ο κύκλος μου - αλλά και τα άτομα που παίζουν επιτραπέζια, από την εμπειρία μου τουλάχιστον, δε φοβούνται καθόλου τον πειραματισμό.
-Πες μας κάποια πράγματα για τη νέα παράσταση «Όλα Χωράμε». Πώς πήρε μορφή και τι να περιμένουμε να δούμε;
Το «Όλα Χωράμε» προέκυψε πρωτίστως από την κοινή μας ανάγκη να εμφανιστούμε στη σκηνή. Είναι μια παράσταση με εφαλτήριο τη φόρμα του σταντ απ κόμεντι: η Κύνθια, ο Λευτέρης κι εγώ θα εμφανιστούμε με τη σειρά στη σκηνή να πούμε κωμικά κείμενα. Ταυτόχρονα όμως, δε θέλαμε να περιοριστούμε από κάποιες δυσκαμψίες που συμπαρασύρει ο όρος.
Γι' αυτό επιλέξαμε το γενικότερο "comedy performance" και φιλοξενούμαστε σε γκαλερί. Είναι η πρώτη συνεργασία των τριών μας, ένα ζωντανό πείραμα που θα εξελιχτεί καθώς προχωράνε οι παραστάσεις, κι αρχίσουμε να «πατάμε» το ένα στα κείμενα του άλλου. Ανυπομονώ να το μοιραστούμε με το κοινό.
-Ποια είναι τα άλλα δύο άτομα της παράστασης και τι σας ενώνει;
Συνεργαζόμαστε και κάνουμε παρέα χρόνια, ακόμη και πέραν της ενασχόλησής μας με την κωμωδία. Με το Λευτέρη για ένα διάστημα πηγαίναμε για σχέδιο. Η Κύνθια έρχεται σπίτι για επιτραπέζια. Καλλιτεχνικά, μας ενώνουν παρόμοιες κοινωνικές ευαισθησίες. Μοιραζόμαστε μια αυτοσαρκαστική, προοδευτική αίσθηση του χιούμορ που στοχοποιεί την εξουσία, όχι τους αδύναμους. Όταν η Κύνθια πρότεινε να κάνουμε παράσταση μαζί, το «ναι» ήταν εύκολο.
-Ζούμε στο 2024, έννοιες όπως η συμπερίληψη φαίνεται ότι δεν είναι ακόμα δεδομένες στην ελληνική κοινωνία. Συμφωνείς με αυτό;
Συμφωνώ απόλυτα. Βέβαια, ούτε και στην παγκόσμια κοινωνία είναι δεδομένες. Τελευταία, μάλιστα, ακόμη και σε «ανεπτυγμένες» χώρες, έχουν αρχίσει να απειλούνται αυτονόητες κατακτήσεις, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ή το δικαίωμα στην άμβλωση.
Η πρόοδος δεν είναι δεδομένη, ούτε αναπόφευκτη. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και το χιούμορ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα. Η κωμωδία έχει δύναμη. Νομιμοποιεί απόψεις, απειλεί το status quo, οριοθετεί το «εμείς» από το «αυτοί». Οι κωμικοί έχουμε χρέος να χειριζόμαστε τη δύναμη αυτή με συνείδηση.
-Ποιες στιγμές στη σκηνή έχεις να θυμάσαι πιο έντονα, για καλό και για κακό λόγο;
Λίγα συναισθήματα συγκρίνονται με το να απολαμβάνεις το συγχρονισμένο γέλιο εκατοντάδων ανθρώπων. Ίσως η εντονότερη τέτοια εμπειρία μου να ήταν η παράσταση V for Vrana στο Βεάκειο, για να στηρίξουμε την Κατερίνα Βρανά. Ήμουν μόλις 5 λεπτά στη σκηνή, αλλά η ενέργεια του κόσμου και των συναδέλφων έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου.
Ο χρόνος λειαίνει τις αρνητικές εμπειρίες. Άλλωστε, το να μην «περάσει» κάποιο αστείο (ή και περισσότερα) είναι κι αυτό μέρος της δουλειάς. Τα πιο τραγελαφικά σκηνικά ήταν λόγω συνθηκών: μικρόφωνα που σταματάνε να δουλεύουν, να παλεύω ενώ βαράνε απ' έ ξω ταμπούρλα (για δεκαπέντε λεπτά!), κοινό κρουαζιέρας που δεν πολυκαταλάβαινε αγγλικά, λέσχη κυριών/συνέδριο γριούλας που μας κάλεσε χωρίς να ξέρει τι κάνουμε...
-Είναι δύσκολο να δουλεύεις πάνω σε κωμικά κείμενα στα αγγλικά; Σκέφτεσαι «ελληνικά» όταν τα γράφεις;
Ναι και όχι. Είχα την τύχη να μεγαλώσω στον Καναδά, επομένως μπορώ να «σκεφτώ αγγλικά». Από την άλλη, συχνά το ίδιο ακριβώς αστείο, μεταφρασμένο λέξη προς λέξη, λειτουργεί εντελώς διαφορετικά σε κάθε γλώσσα. Αλλάζει ο ρυθμός της ομιλίας, η κωμικότητα των φθόγγων, το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.
Μερικά από τα αγαπημένα μου αστεία (όχι απαραιτήτως δικά μου) είναι πολύ δύσκολο να μεταφραστούν. Πώς να αποδόσεις στα αγγλικά το «ΕΧΕ ΠΕΣΕ ΤΟ ΣΕΣΤΕΜΑ ΚΕΡΕΑ ΜΟ»; Είναι τόσο απλοϊκό, οριακά χαζό, αλλά αποτυπώνει μια ολόκληρη πραγματικότητα δίχως ανάλογο στον αγγλόφωνο κόσμο. Το βρίσκω πολύ όμορφο αυτό.
-Είσαι και εικονογράφος. Πώς διαχειρίζεσαι τόσο ταλέντο σε ένα σώμα; Βασικά, ποιες είναι τα πιο αγαπημένα σου ελληνικά κόμικς των τελευταίων ετών;
Πάψε κόλακα, με κάνεις και κοκκινίζω. Αναγκάζομαι να παραλείψω και να αδικήσω πολλούς φίλους κομίστες και τις δουλειές τους, τώρα, ελπίζω να με συγχωρέσουν. Είμαι μεγάλος φαν Κουραφέλκυθρων. Το «Στη Σκιά του Ολύμπου» είναι μια πολύ φρέσκια δουλειά που δικαίως σάρωσε τα βραβεία φέτος. Το «Ένα webcomic για τις γυναίκες με καρκίνο» με συγκίνησε.
-Τι άλλα να περιμένουμε από εσένα το προσεχές διάστημα; Υπάρχουν πλάνα και κείμενα για μία solo παράσταση;
Κείμενα υπάρχουν, πλάνα όχι, προς το παρόν τουλάχιστον. Εκτός από το «Όλα Χωράμε», φέτος έρχεται και η πολυαναμενόμενη δεύτερη σεζόν του «Μια Ζαριά κι Έναν Καιρό». Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με την προοπτική.
Σύντομα θα συνεχιστεί και το podcast «Σε Δεύτερη Ανάγνωση» με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Υπάρχει κι ένα κόμικ που γυροφέρνει στο μυαλό μου εδώ και χρόνια, και νομίζω ήρθε επιτέλους η ώρα να του δώσω την προσοχή που του αρμόζει.
Η comedy performance «Όλα Χωράμε» για τέσσερις παραστάσεις στο MatchPoint Arts N’ More (Αινιάνος 1, Αθήνα – πλησίον σταθμού Βικτώρια) την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου και τις Κυριακές 6, 13 και 20 Οκτωβρίου στις 20:00. Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ.