Θα αντικαταστήσει η τεχνητή νοημοσύνη τους ζωγράφους και την ανθρώπινη φαντασία στο μέλλον; 


Για πολλούς συναρπαστικό, για άλλους τρομακτικό και δυστοπικό, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τις εξελίξεις που φέρνει το μέλλον σε κάθε τομέα της τεχνολογίας και επομένως στις ζωές μας. Οι συζητήσεις για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δίνουν και παίρνουν, μέσα από μία υπερβολή και φοβία ότι έρχεται να αντικαταστήσει εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. 

Μία βάση υπάρχει σε αυτό, κάτι που αρχίζουν να βιώνουν – ανάμεσα σε άλλους εργασιακούς τομείς – και οι άνθρωποι που δουλεύουν πάνω σε δημιουργικά επαγγέλματα και οι καλλιτέχνες. Θα αντικαταστήσει η τεχνητή νοημοσύνη τους σεναριογράφους, τους εικονογράφους, τους σκηνοθέτες και τους ζωγράφους; Μέχρι πρότινος λέγαμε όχι, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη φαντασία και δημιουργικότητα. Τώρα μπαίνουν και άλλες σκέψεις στο μυαλό μας.

Με ποσό-ρεκόρ στα 1.3 εκατομμύρια δολάρια πουλήθηκε την Πέμπτη  7 Νοεμβρίου από τον διεθνή οίκο δημοπρασιών Sotheby’s ο πρώτος πίνακας ζωγραφικής με τίτλο “A.I. GOD Portrait of Alan Turing” (1.62 μ. πλάτος x 2.30 μ. ύψος) που φτιάχτηκε από ένα ΑΙ ανθρωποειδές ρομπότ.  

Το ρομπότ καλλιτέχνης με το όνομα Ai-DA σχεδίασε ένα πίνακα που απεικονίζει τον Βρετανό μαθηματικό και κρυπτογράφο Άλαν Τούρινγκ (1912-1954), τον «πατέρα της επιστήμης υπολογιστών», κεντρικό πρόσωπο στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδικών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι χάρη στον Τούρινγκ, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε δύο χρόνια νωρίτερα, σώζοντας έτσι εκατομμύρια ζωές. 

Η Ai-DA, μία δημιουργία από το 2019 του Βρετανού γκαλερίστα Aidan Meller μαζί με τη βοήθεια επιστημόνων των πανεπιστημίων Oxford και Birmingham, πήρε μία φωτογραφία του Άλαν Τούρινγκ και στη συνέχεια έφτιαξε κάποια αρχικά σχέδια και ζωγραφικά έργα σε Α3 καμβάδες που στη συνέχεια ενώθηκαν για το τελικό έργο. 

Μέσα από συζητήσεις της με τον Aidan Meller και τους ανθρώπους του εργαστηρίου με θέμα “AI for Good”, η ιδέα – πρόταση για ένα έργο με τον Άλαν Τούρινγκ ήρθε από την ίδια την Ai-DA. «Η αξία του έργου μου είναι η ικανότητά του να γίνει καταλύτης για ένα διάλογο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες» δήλωσε η Ai-DA. Η Ai-DA παίρνει τις αποφάσεις το πως θα είναι το κάθε έργο της. 

Χρησιμοποιώντας κάμερες στα μάτια, αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικά χέρια, η Ai-DA δημιουργεί έργα τέχνης που σίγουρα θα ανοίξουν συζητήσεις για τη σχέση μηχανών και ανθρώπων με φόντο τη δημιουργία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι ζωγραφίζει σαν ένας αληθινός άνθρωπος. 

Μετά από 27 προσφορές και «χτυπήματα» από υποψήφιους αγοραστές, το έργο “A.I. GOD” πουλήθηκε στο ποσό ρεκόρ 1.3 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s υπολόγιζε αρχικά ότι θα έπιανε ένα ποσό ανάμεσα στις 120 με 180 χιλιάδες δολάρια, με την πραγματικότητα να τους διαψεύδει και να ξημερώνει μία νέα μέρα για τον κόσμο των τεχνών. 

Όπως δήλωσαν οι άνθρωποι του Sotheby’s «ανοίγουν νέα σύνορα για τον κόσμο των τεχνών… Σηματοδοτεί μία σημαντική στιγμή στην ιστορία της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνη και αντανακλά τη συνεχώς αυξανόμενη σύνδεση ανάμεσα στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και την παγκόσμια αγορά της τέχνης». 

Τελικά, σε λίγα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη φαντασία και δημιουργικότητα;