«Η βασική πηγή έμπνευσης για εμάς είναι το σκοτάδι που κουβαλάει κάθε άνθρωπος μέσα του και αυτό που βρίσκει μπροστά του». Η μπάντα από την Αθήνα, ένας συνδυασμός folk, americana, bluesgrass και country, μιλάει για το live τους στο θέατρο NOUS και το επερχόμενο τρίτο άλμπουμ τους. 


Λίγο πριν την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου τρίτου δίσκου τους με τίτλο "Wake me when I'm home", οι Grey River & the Smoky Mountain, Ρένα Παπαγεωργίου (φωνή, μαντολίνο), Σαράντος Γκουμάκος (κιθάρα, φωνή), Τάσος Γουσέτης (βιολί), Μελέτης Πόγκας (μπάντζο) και Γιάννης Βουτσινάς (κοντραμπάσο), μεταφέρουν το σαλόνι τους, τον χώρο στον οποίο πειραματίζονται, γράφουν καινούργια μουσική, κάνουν πρόβα, λένε αστεία, διασκεδάζουν και μοιράζονται τις προσωπικές τους στιγμές και μουσικές αναζητήσεις, στη σκηνή του θεάτρου NOUS (Τροίας 34, Αθήνα), την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024.

Με καινούργια και παλιά τραγούδια μεταφέρουν το κοινό στο δικό τους σπίτι, στα Απαλάχια Όρη, συνδυάζοντας αμερικανικά, ιρλανδικά και ευρωπαϊκά παραδοσιακά μουσικά στοιχεία σε μία ξεχωριστή βραδιά.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του GRis Festival Αθήνα 2024: Η Ελλάδα του Σήμερα, που μετά τη Νέα Υόρκη και τη Λευκωσία, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024, διοργανώνει μία σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες, σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια.

Λίγο πριν ιδιαίτερη συναυλία – συνάντηση στο θέατρο NOUS, οι Grey River & The Smoky Mountain μίλησαν στο Platform για τον ήχο τους και τι φέρνει το μέλλον.

-Τι θα ακούσουμε και θα δούμε στο live σας στο Θέατρο Nous – Creative Space την 1η Νοεμβρίου; 

Όλα όσα γίνανε σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι των Smokies, σε μία εξομοίωση  του χώρου που δημιουργούμε, και ένα κομμάτι από αυτά που έπονται στο άμεσο μέλλον. 

-Ετοιμάζετε, διαβάζω, το νέο σας άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει το 2025. Τι να περιμένουμε από το νέο άλμπουμ;

Η αξία ενός μουσικού αποτελέσματος για εμάς ορίζεται από τον βαθμό που αυτό κάλυψε ότι πραγματικά θέλαμε να περιγράψουμε, να μοιραστούμε και να εξηγήσουμε. Το άλμπουμ αυτό κάλυψε όσο κανένα προηγούμενο αυτή την επιθυμία που πολλές φορές ήταν περισσότερο ανάγκη.

Αρκετά ετερόκλητα μουσικά και ρυθμικά στοιχεία, από Irish και Nordic Folk μέχρι Blues, που βρίσκουν όμως με έναν παράδοξο τρόπο μια συνοχή μέσα από τις ιστορίες που αυτά «ντύνουν». Αν θα βρείτε στο τρίτο δίσκο κάτι καλύτερο ή πιο έντονο και «επιθετικό» ή κάπως διαφορετικό; Πιστεύουμε πως ναι... 

-Πίσω στο χρόνο, πότε και πώς βρεθήκατε μαζί και σχηματίσατε την μπάντα; Σας έφερε κοντά ο ήχος της americana; 

To 2016, βρήκαμε τα παιδιά και μαζευτήκαμε σε ένα σαλόνι έχοντας ως βάση ένα ακατέργαστο ακόμα υλικό που δεν ξέραμε πως θα εξελιχθεί, χωρίς σχέδιο, χωρίς προσπάθεια, μόνο με καλή διάθεση. Έχουμε πολλά ετερόκλητα ακούσματα σαν άνθρωποι, κι αυτό λειτουργεί αρκετά παραγωγικά στην μπάντα.

Ο ήχος της americana δεν μας έφερε κοντά από αυτή την άποψη, αλλά σίγουρα είναι αυτός που μας εκφράζει, μας δίνει ταυτότητα και πυξίδα στον χαοτικό και μερικές φορές άναρχο κόσμο της δημιουργίας. Όλα τα άλλα ήρθαν αβίαστα όπως και συνεχίζουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

-Υπάρχει κοινό στην Ελλάδα για μπάντες με τον ήχο των Grey River & The Smoky Mountain; 

Η βασική σύσταση του ήχου μας έχει “folk” χαρακτήρα... και η ειλικρίνεια, η αμεσότητα και η απλότητα αυτής της μουσικής έχουν έναν τρόπο να την καθιστούν οικεία ακόμα και στον ακροατή με τελείως διαφορετικά ακούσματα... Οπότε πάντα βρίσκεις ανθρώπους να την μοιραστείς σε όποιο σημείο του πλανήτη και να είσαι...

-Από ποιες μπάντες και καλλιτέχνες έχετε επηρεαστεί μουσικά και στιχουργικά; 

Οι καλλιτέχνες που μας επηρεάσαν είναι πάρα πολλοί και διάφοροι από διαφορετικά πεδία και είδη μουσικής. Θα αναφέρουμε απλά κάποιες από τις πιο σημαντικές όπως οι  Brown Bird, Old Crow Medicine Show, The Devil Makes 3, Doc Watson, Tim O’ Brian, Tom Waits, Townes Van Zandt.

-Έχετε επιρροές και από την ελληνική παραδοσιακή μουσική; Κάτι που βλέπουμε σε αρκετές νέες μπάντες στις μέρες μας.  

Πέρα από τα ακούσματα, τα βιώματα και τις επιλογές του καθένα από εμάς, όλοι σε μικρό ή μεγάλο βαθμό επηρεαστήκαμε μουσικά από την δική μας μουσική παράδοση. Αναπόφευκτα, ακόμα και υποσυνείδητα αυτό αποτυπώνεται συνθετικά στα δικά μας κομμάτια. 

-Μένοντας στους στίχους, τι πραγματεύονται οι στίχοι των Grey River & The Smoky Mountain;

Η βασική πηγή έμπνευσης για εμάς είναι το σκοτάδι που κουβαλάει κάθε άνθρωπος μέσα του και αυτό που βρίσκει μπροστά του… Ο τρόπος που μαθαίνει να ζει μαζί του ή ο τρόπος που τελικά αυτό καταφέρνει να τον υποτάξει. 

- Έχει ταξιδέψει κάποιος από εσάς στα Απαλάχια; Θα θέλατε να κάνετε ένα τέτοιο ταξίδι;  

Θα θέλαμε να κάνουμε πολλά ταξίδια! Ένας από αυτούς προορισμούς είναι σίγουρα τα Απαλάχια! Σειρά όμως έχει ένα road trip στην Ιρλανδία!