«Το άλμπουμ αυτό έχει στόχο να λειτουργήσει ως κάθαρση, ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε και τελικά να σβήσουμε αυτά τα βάρη». Η αθηναϊκή ανεξάρτητη μπάντα μιλάει για το ντεμπούτο “Guilt Eraser” και το θορυβώδες post-punk που φέρνουν στα ηχεία μας. 


«Νιώθουμε πως είναι ένα πολύ ευκρινές και ειλικρινές αποτύπωμα του οράματος το οποίο έχουμε ως μπάντα και την πορεία την οποία θέλουμε να χαράξουμε ηχητικά στο μέλλον. Είναι το προϊόν της ακατάπαυστης καλλιτεχνικής εξερεύνησης και δουλειάς μας πάνω και κάτω από το σανίδι τα τελευταία έτη. Και πάνω από όλα αντικατοπτρίζει την ανάγκη μας για ειλικρινής σύνδεση και επικοινωνία, είτε με το κοινό μας, είτε με τους εαυτούς μας, πάντα με γνώμονα την αγάπη και τον σεβασμό που νιώθουμε ο ένας για τον άλλον μέσα στη μπάντα» απαντάνε τα μέλη των commuter στην ερώτηση τι σηματοδοτεί το ντεμπούτο άλμπουμ τους που μόλις κυκλοφόρησε.

-

Αχαρτογράφητη σε πολλά σημεία της, η ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Ελλάδας βγάζει υγεία και δημιουργικότητα, μέσα από δεκάδες μπάντες, live shows, περιοδείες και άλμπουμ, χωρίς να λείπουν τα εμπόδια και οι δυσκολίες.

Μετά από το ομώνυμο EP τους, το αθηναϊκό post-punk συγκρότημα που ξεκίνησε το 2019 σαν project του Διονύση Κουταβά (κιθάρα, φωνή), με την μετέπειτα προσθήκη του Αλέξανδρου Κολοκυθά (κιθάρα), Σπήλιου Κάκκα  (μπάσο) και Δημήτρη Κουτσούλη (τύμπανα), κυκλοφορούν το ντεμπούτο άλμπουμ με τίτλο "Guilt Eraser".

Οι commuter έχουν ξεχωρίσει για την ενεργεία τους επί σκηνής, αρκετές φορές πλάι σε καταξιωμένες μπάντες του post-punk ήχου όπως οι Protomartyr και οι Dry Cleaning, και με το "Guilt Eraser", φέρνουν το δικό τους θορυβώδες post-punk στο ένα διεθνές κοινό.
 
Στο άλμπουμ εμπεριέχονται τα ήδη κυκλοφορημένα singles “Push Forward” και “Honestly” (το δεύτερο σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Κωνιό των LUNGS), έχοντας ήδη δώσει μια πρώτη γεύση από την αισθητική του άλμπουμ, αλλά και κάνοντας το πρώτο τους βήμα στη σύνθεση τραγουδιών αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα, καθώς ακόμα συμμετέχει και η τραγουδοποιός iλiana στο κομμάτι “Leap”.

Οι commuter μίλησαν στο Platform για το ‘Guilt Eraser’, την ελληνική πραγματικότητα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κυκλοφόρησε και ηχογραφήθηκε.

-Πώς νιώθετε για την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ “Guilt Eraser”; Σας πήρε καιρό;
 
Αρχικά νιώθουμε τεράστια ικανοποίηση με το αποτέλεσμα καθώς το όραμα μας έχει αποτυπωθεί απόλυτα σε σχέση με αυτό που είχαμε κατά νου όταν αποφασίσαμε να μπούμε στο στούντιο. Από και πέρα σίγουρα νιώθουμε πιο ανάλαφροι και ήρεμοι, διότι αν και χρονικά μας πήρε ουσιαστικά μισό χρόνο το οποίο είναι ένα φυσιολογικό χρονικό διάστημα για μία παραγωγή δίσκου, μέσα σε αυτούς τους μήνες χρειάστηκε να σπαταλήσουμε πολύ ενέργεια και χρόνο για να γίνουν όλα σωστά και βάσει πλάνου. Άλλωστε είναι επόμενο όταν κυκλοφορείς τον δίσκο μόνος σου, πράγματα διαδικαστικά και οργανωτικά τα οποία τα αναλαμβάνει κανονικά η εκάστοτε δισκογραφική, πρέπει να τα τρέξεις ο ίδιος..

Φυσικά σε αυτό το σημείο οφείλουμε να δώσουμε πολλά credits στον παραγωγό μας τον Άλεξ Μπόλπαση αλλά και στην συνεργάτιδά μας για το promotion του δίσκου Χριστιάννα Φινέ (Goodheart Productions), διότι πραγματικά η εμπειρία τους και ο τρόπος που υποβοήθησαν την κυκλοφορία μας ήταν καταλυτικοί παράγοντες για αυτό που έχει φτάσει στα αυτιά σας αυτήν την στιγμή. 

-Γιατί αποφασίσατε να το κυκλοφορήσετε μόνοι σας;

Γενικά στο είδος μουσικής που παίζουμε, οι ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες που μπορούν να αγκαλιάσουν κάτι τέτοιο και να το βοηθήσουν χωρίς να "ριχτεί" η μπάντα είναι ελάχιστες. Υπάρχει και η προοπτική των labels του εξωτερικού, όπου και πάλι τα πράγματα δεν είναι ιδανικά πάντα, και συν ότι για μια μπάντα από μια τόσο μικρή αγορά όπως η Ελλάδα δεν είναι εύκολο στον πρώτο δίσκο να τραβήξεις το ενδιαφέρον τους.

Έτσι αποφασίσαμε ότι πιστεύοντας πολύ το υλικό μας και έχοντας και την δυνατότητα και μέσω των εσόδων της μπάντας αλλά και από τα έσοδα από τις πρωινές δουλειές μας, ότι μακροπρόθεσμα το να τον βγάλουμε μόνοι μας θα μας ωφελήσει περισσότερο. Ο χρόνος θα δείξει αν κάναμε λάθος ή όχι.

-Ποιες ενοχές θέλετε να σβήσετε;

Στιχουργικά ο δίσκος αναζητά την λύτρωση από τον πόνο της “ενήλικης ζωής” και της επιβίωσης σε μια κοινωνία που καταρρέει με μαθηματική ακρίβεια, τον χαμό της αθωότητας και τον θάνατο των ονείρων μας που φαντάζει όλο και πιο αληθινός όσο ο χρόνος φθίνει . Ο αφηγητής προσπαθεί βρει απαντήσεις και αποκωδικοποιήσει γιατί νιώθει όλα αυτά που νιώθει και του συμβαίνουν. 

Η κατάρρευση του και η ματαίωση είναι δικό του λάθος ή κάτι το οποίο ήταν προδιαγεγραμμένο; Στην ουσία, ο απώτερος σκοπός είναι η κάθαρση— η εσωτερική αναζήτηση των εργαλείων και της δύναμης για να αντιμετωπίσουμε και τελικά να σβήσουμε αυτά τα βάρη, ή έστω να τα αποδεχτούμε και να μάθουμε να ζούμε πλάι τους με το κεφάλι ψηλά.

-Διάβασα πρόσφατα ότι το ελληνικό ραδιόφωνο παίζει ελάχιστα έως καθόλου νέα ελληνικά τραγούδια, πόσο μάλλον αγγλόφωνα. Είναι κάτι που σας απασχολεί ή το 2024 υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για να προωθήσετε τη δουλειά σας; 

Το ραδιόφωνο δεν αποτελεί πλέον μέσο προώθησης για κανέναν καλλιτέχνη που δεν ανήκει στο φάσμα του mainstream, ξεκάθαρα λόγω μεγέθους του κοινού σε απόλυτο αριθμό. Το κοινό είναι αυτό που καθορίζει τι θα ακουστεί και αυτό κινείται σε πολύ συγκεκριμένα είδη που δεν είναι ούτε πειραματικά ούτε πιο underground. 

Εμείς προσπαθούμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με το κοινό που δεν μας ξέρει, πράγμα που θεωρούμε ότι το πετυχαίνουμε πρωτίστως μέσα από τα live. Από κει πέρα το streaming είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο για να μπορείς να ακουστείς εκτός των συνόρων, και εννοείται μέσω των social media να έχεις έναν αντίκτυπο παρά το γεγονός ότι αποτελεί απλά ένα marketing tool το οποίο δεν είναι αποκλειστικά μουσικό.

-Πώς βλέπετε την ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αθήνας; Σε ποιες γειτονιές της έχετε μεγαλώσει; 

Αρχικά δεν έχουμε μεγαλώσει όλοι στην Αθήνα, καθώς δύο από εμάς μας (Διονύσης, Δημήτρης) έχουμε μεγαλώσει στην Κόρινθο. Πριν η ελληνική επαρχία “σκοτώσει” την ανεξάρτητη σκηνή της πόλης, μεταξύ άλλων είχαμε την τύχη να βιώσουμε από κοντά τα πρώτα βήματα των συντοπιτών μας 1000mods, κάτι που σίγουρα ήταν καθοριστικό στο να “κολλήσουμε το μικρόβιο” στην εφηβεία μας και έτσι να συνεχίζουμε να παίζουμε μουσική ασταμάτητα μέχρι και σήμερα.

Για τους δύο Αθηναίους, που μεγαλώσαμε σε πιο "δυτικές" συνοικίες της Αθήνας, η ανεξάρτητη σκηνή ήταν κάτι που ανακαλύψαμε πολύ αργότερα από την εφηβική μας ηλικία. Γενικά η ανεξάρτητη σκηνή της Αθήνας έχει μόνο καλά παραδείγματα να δείξει. Υπάρχουν πολλοί και τρομεροί μουσικοί εκεί έξω που αξίζουν και στηρίζουν απόλυτα τον όρο "καλλιτέχνης". Από εκεί και πέρα όλοι αυτοί παλεύουν και παλεύουμε μόνοι μας μόνο με την υποστήριξη του όποιου κοινού θα έρθει να μας δει. 

-Ιδανικά, με ποιες ξένες μπάντες θα θέλατε να μοιραστείτε τη σκηνή, μπάντες από τις οποίες έχετε επηρεαστεί; 

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε την τιμή αρκετά νωρίς στην πορεία μας να παίξουμε με δύο μπάντες που θεωρούμε απείρως σημαντικές για τον ήχο και την αισθητική που εκπροσωπούμε. Πρόκειται για τους Dry Cleaning και τους Protomartyr, με τους οποίους παίξαμε μαζί στις πρόσφατες εμφανίσεις τους στην Ελλάδα το 2023.

Η απόλυτη και αναμενόμενη φαντασίωση για εμάς θα ήταν να παίξουμε δίπλα στους Sonic Youth, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις αρκετά νωρίς για αυτό που κάνουμε καλλιτεχνικά, μέσω της μοναδικής ελευθεριακής προσέγγισης τους απέναντι στις κιθάρες, το songwriting και την τέχνη τους γενικότερα.     

-Πού θα δούμε live τους commuter το ερχόμενο διάστημα; 

Προς το παρόν έχουμε στα σκαριά ένα εορταστικό live στην Κόρινθο για να κλείσουμε το 2024, και με το νέο έτος προγραμματίζουμε την παρουσίαση του δίσκου μας στην Αθήνα. Τέλος αυτήν την στιγμή οργανώνουμε το πρώτο μας μεγάλο tour για την προώθηση του δίσκου, το οποίο θα γίνει την Άνοιξη του 2025 και σχετικά σύντομα θα αποκαλύψουμε και περισσότερες λεπτομέρειες.


Το “Guilt Eraser” είναι μια ανεξάρτητη κυκλοφορία και είναι διαθέσιμο ψηφιακά και σε έγχρωμο βινύλιο 180g, το οποίο διατίθεται για αγορά μέσω Bandcamp καθώς και του επίσημου διανομέα, Sound Effect Records.