Ραντεβού εκεί, με τα εντομοαπωθητικά μας


Τον Αύγουστο η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, με συντονιστή τον συγγραφέα Πάνο Τσίρο, συνεχίζεται.

Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, οι βιβλιόφιλοι δίνουν και πάλι ραντεβού στον Μεσογειακό Κήπο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, από τις 19.30 ως τις 21.30, για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά τη διάρκεια του μήνα που πέρασε. Η παρέα των αναγνωστών θα έχει και πάλι την ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να αναπτύξει φιλίες και να ανταλλάξει απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Βιβλίο για τον μήνα Αύγουστο: Ο Μάγος του Τζων Φώουλς

Ο Τζων Φώουλς (1926–2005), βασικός εκπρόσωπος της μοντέρνας/μεταμοντέρνας λογοτεχνίας με επιρροές από τον Σαρτρ και τον Καμύ, θεωρείται, σύμφωνα με τους Τimes του Λονδίνου, ένας από τους 50 σημαντικότερους Βρετανούς συγγραφείς του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, ενώ Ο Μάγος του σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων όταν πρωτοεκδόθηκε στα 1963 και καθιέρωσε τον Φώουλς στην παγκόσμια λογοτεχνική σκηνή. Συμπεριλαμβάνεται, μάλιστα, στον κατάλογο με τα «100 καλύτερα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας» (1999, Modern Library 100 Best Novels). Τα βιβλία Ο συλλέκτης, Ο εβένινος πύργος, Ένα καπρίτσιο, H ελληνική εμπειρία, Η ερωμένη του γάλλου υποπλοιάρχου, κ.ά. έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ αρκετά από αυτά έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και μικρή οθόνη. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε πως ο Άγγλος σκηνοθέτης Σαμ Μέντες θα γυρίσει στις Σπέτσες την τηλεοπτική διασκευή του Μάγου.

Ο Μάγος, ένα μυθιστόρημα με έντονους συμβολισμούς, ανάγλυφες περιγραφές και αινιγματική ατμόσφαιρα, παραμένει για τους Έλληνες αναγνώστες το πιο αγαπημένο βιβλίο του διάσημου Άγγλου πεζογράφου. Και όχι τυχαία, αφού το εμβληματικό μυθιστόρημά του έχει άμεση σχέση με την Ελλάδα: γράφτηκε στις Σπέτσες στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όπου ο νεαρός τότε Φώουλς εργαζόταν ως καθηγητής αγγλικής γλώσσας στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα απομακρυσμένο ελληνικό νησάκι, τη Φράξο, όπου ο κεντρικός ήρωας, ο Νίκολας Ερφ, διδάσκει αγγλικά. Ο Βρετανός δάσκαλος θα γνωρίσει εκεί τον ευκατάστατο κοσμοπολίτη Μωρίς Κόγχι, που θα τον παρασύρει σε ένα προκλητικό ψυχολογικό παιχνίδι. Ο Ερφ θα έρθει αντιμέτωπος με οδυνηρά υπαρξιακά διλήμματα και θα κληθεί να διαχειριστεί με νέους τρόπους την πραγματικότητα, τον έρωτα, την ενηλικίωση, τη ζωή.

Ο Φώουλς σημειώνει για την αξία του μυθιστορήματος ως λογοτεχνικού είδους: «Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι το μυθιστόρημα θα επιβιώσει είναι ότι ο αναγνώστης πρέπει να παραμένει ενεργός διαβάζοντάς το. Σε μια ταινία, μας παρουσιάζονται οι ακριβείς απεικονίσεις της φαντασίας κάποιου άλλου. Αυτό που μένει σπουδαίο στην περίπτωση του μυθιστορήματος είναι ότι ο κάθε αναγνώστης μπορεί να φανταστεί ακόμη και την πιο απλή φράση με έναν  ελάχιστα διαφορετικό τρόπο».

Ο Πάνος Τσίρος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εν συνεχεία, στην Αγγλία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία, ασχολούμενος με το Tractatus Logico–Philosophicus του Ludwig Wittgenstein. Εργάζεται, επί σειρά ετών, στη μέση εκπαίδευση. Το 2007 κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις Γαβριηλίδη η συλλογή διηγημάτων του Φέρτε μου το κεφάλι της Μαρίας Κένσορα, ενώ το 2013 απ’ τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος η συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο Δεν είν’ έτσι; Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη η τρίτη συλλογή διηγημάτων του με  τίτλο Η μοναξιά των σκύλων. Έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά.

Δευτέρα 31/08 | 19.30-21.30
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Για ενήλικες
Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ξεκινούν την Παρασκευή 07/08 στις 12.00.

Συντονιστής: Πάνος Τσίρος, συγγραφέας

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Βιβλίο για τον μήνα Σεπτέμβριο: Η μυστική ιστορία της Ντόνα Ταρτ

Πληροφορίες για την ασφάλεια των συμμετεχόντων:

Οι συμμετέχοντες/ουσες συστήνεται να φορούν μη ιατρική μάσκα, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό και να τηρούν τις αποστάσεις με βάση τα οδηγίες και τη σήμανση.

Η απόρριψη ΜΑΠ μιας χρήσεως (γάντια, μάσκα, κ.τλ.) θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη χρήση τους στους κίτρινους σημασμένους κάδους.

Η χρήση αντικειμένων κοινής χρήσεως (μολύβια, στυλό, χαρτιά, βιβλία, κτλ.) θα πρέπει να αποφεύγεται.

Προτείνεται, επίσης, οι συμμετέχοντες/ουσες να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικό.

Πηγή