Μήπως τελικά η αλλαγή επιθέτου στο γάμο δεν είναι τόσο ρομαντική όσο νομίζουμε;


Νέα έρευνα του YouGov UK αποκαλύπτει ότι μόνο το 35% των Βρετανίδων ηλικίας 18 έως 34 σκοπεύουν να πάρουν το επίθετο του συζύγου τους όταν παντρευτούν. Το υπόλοιπο 65%; Ή κρατά το δικό του ή σκέφτεται κάτι πιο δημιουργικό, όπως το να φτιάξουν μαζί ένα διπλό επίθετο.

Η τάση φαίνεται να αλλάζει ριζικά, με όλο και περισσότερες νέες γυναίκες να βλέπουν την παράδοση αυτή ως ξεπερασμένο κατάλοιπο πατριαρχίας, και όχι απαραίτητα ως “πράξη αγάπης”. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η συνήθεια αυτή έχει ρίζες στην έννοια του “coverture”, δηλαδή τον παλιό νομικό κανόνα σύμφωνα με τον οποίο η γυναίκα, μόλις παντρευτεί, χάνει την ανεξαρτησία της και όλα της τα περιουσιακά στοιχεία περνούν στον σύζυγο. Yikes.

Η Gen Z φτιάχνει τους δικούς της κανόνες 

Αν και συνολικά τα νούμερα δείχνουν ότι το 51% των γυναικών και το 56% των αντρών εξακολουθούν να προτιμούν τη “παραδοσιακή” λύση, η Gen Z διαμορφώνει τους δικούς της κανόνες. Πιο εντυπωσιακό; Το 24% των γυναικών 18-34 δηλώνει ότι θα προτιμούσε κανείς από τους δύο να μην αλλάξει επίθετο—ποσοστό υπερδιπλάσιο από τους άντρες της ίδιας ηλικίας.

Και η άλλη πλευρά; Εντάξει, υπάρχουν ακόμα γυναίκες που βλέπουν την αλλαγή του επιθέτου ως κάτι χαριτωμένο ή συμβολικό. Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 80% των γυναικών το 2023 επέλεξαν τελικά να πάρουν το επίθετο του άντρα τους, αλλά το υπόλοιπο 20% είτε το κράτησε είτε το “έπαιξε διπλό”.

Ποια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη 

Στην Ευρώπη πάντως τα πράγματα διαφέρουν: στην Ισπανία και την Ισλανδία, οι γυναίκες παραδοσιακά κρατούν το επίθετό τους, ενώ στην Ελλάδα από το 1983 είναι υποχρεωτικό να το διατηρούν.

Οπότε... ποιο είναι το μέλλον του “Η κυρία του κυρίου”; Με τα νέα δεδομένα, μάλλον θα λέγαμε ότι ο κάθε γάμος θα γράφει τους δικούς του κανόνες. Και αυτό, είναι το πιο cool απ’ όλα.