Πολλές εταιρείες και εργοδότες προχωράνε και σε fake συνεντεύξεις με τους ενδιαφερόμενους. Καλώς ήρθατε στον κόσμο της εύρεσης εργασίας.
Η αναζήτηση εργασίας είναι μία από τις πιο αγχωτικές καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθει κάποιος. Σε καμία περίπτωση δεν απολαμβάνεις τον χρόνο ψάχνοντας για μία νέα δουλειά, πόσο μάλλον να στέλνεις βιογραφικά εδώ και εκεί (να είναι μάλιστα proper γραμμένα) ή να βρίσκεσαι σε άβολες – πολλές φορές – συνεντεύξεις.
Ακόμα και αν έχεις τα κατάλληλα εφόδια και προσόντα, δεν μπορείς να αποφύγεις το άγχος και μία κάποια νευρικότητα και ανησυχία όταν βρίσκεσαι στο στάδιο ψαξίματος εργασίας, κάτι που είναι φυσιολογικό. Αν ο χρόνος αναζήτησης εργασίας είναι μεγάλος, κάτι όχι ασυνήθιστο, μαζί με το αρχικό άγχος έρχεται και η απογοήτευση, ιδιαίτερα όταν έχεις λάβει κάποιες αρνητικές απαντήσεις από εργοδότες ή τις περισσότερες φορές καμία απάντηση. Η συνηθισμένη – πολύ κακή – τακτική των περισσοτέρων εργοδοτών είναι να μην απαντάνε καν στα βιογραφικά που τους στέλνονται μέσα από αγγελίες που έχουν βάλει. Μία αρνητική απάντηση είναι καλύτερη από καμία απάντηση.
Αγγελίες-φάντασμα για θέσεις που δεν υπάρχουν
Δεν φτάνει το άγχος και η αγωνία κάποιων στην αναζήτηση εργασίας, υπάρχουν και αγγελίες – job postings «φάντασμα» για θέσεις και ρόλους που δεν υπάρχουν καν, κάτι που επιβαρύνει την ψυχολογία των υποψηφίων και χάνεται η πίστη προς ολόκληρη την διαδικασία εύρεσης εργασίας.
Σύμφωνα με μία έρευνα του Resume Builder – ένα online εργαλείο που σε βοηθάει να συντάξεις ένα επαγγελματικό βιογραφικό – το 40% των εταιρειών το 2024 έβαλε ψεύτικες αγγελίες για θέσεις εργασίας – openings που δεν υπάρχουν, ενώ ένα 30% αναζητά να «καλύψει» θέσεις για ρόλους που δεν υπάρχουν καν. Το 70% των εργοδοτών που βάζει fake αγγελίες εργασίας θεωρεί ότι αυτό δεν είναι ηθικά λάθος. Μήπως θα ήταν σωστό οι ghost αγγελίες θα ανύπαρκτες θέσεις εργασίας να θεωρηθούν παράνομες; Πώς μπορείς να εμπιστευτείς έναν εργοδότη όταν ακολουθεί τέτοιες μη διαφανείς πρακτικές;
Γιατί οι εταιρείες βάζουν ψεύτικες αγγελίες;
Μία από τις απαντήσεις είναι ότι οι εταιρείες θέλουν να δείχνουν προς τα έξω ότι βρίσκονται σε άνοδο και υπάρχουν συνεχείς ανάγκες για να καλυφθούν νέες θέσεις εργασίας. Κάτι που δεν ισχύει φυσικά και εδώ μπαίνουμε στο κομμάτι της παραπλάνησης του κοινού. Πόσο μάλλον ενός ανέργου που έχει όνειρα να δουλέψει στην εταιρεία, στέλνει το βιογραφικό και δεν γνωρίζει ότι η θέση δεν υπάρχει καν. Μπορείς να εμπιστευτείς ξανά μία τέτοια εταιρεία; Καλύτερα που δεν σου απάντησε. Δεν αξίζει. Κάποιες εταιρείες, μάλιστα, προχωράνε και σε fake συνεντεύξεις για fake θέσεις εργασίας. Ο ορισμός της εξαπάτησης.
Ένας άλλος πιο «αθώος» λόγος είναι ότι στη συγκεκριμένη στιγμή η εταιρεία δεν έχει κάποια ανοιχτή θέση αλλά ίσως μελλοντικά ανοίξει κάτι. Έτσι, θα έχει μαζέψει από την αρχή κάποια βιογραφικά από ενδιαφερόμενους. Μόνο που τότε οι ενδιαφερόμενοι δεν ξέρουμε αν… ενδιαφέρονται ακόμα.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οι εταιρείες βάζουν ψεύτικες αγγελίες. Ένας από αυτούς είναι για «εσωτερική χρήση», δείχοντας στους άλλους εργαζόμενους στην εταιρεία ότι ψάχνουν για νέους που θα βοηθήσουν τους παλαιότερους και θα τους «ξελαφρώσουν» από τον τεράστιο όγκο δουλειάς που ήδη έχουν. “Ωραία, θα έρθει νέος συνάδελφος σύντομα και θα βγαίνει πιο γρήγορα η δουλειά». Κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ. Άσε που με τόσες fake αγγελίες εκεί έξω, δίνεται η εικόνα ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για εργαζόμενους. Έτσι, σαν εργαζόμενος που είσαι, σκύβεις το κεφάλι και δουλεύεις με πενιχρούς μισθούς και έξτρα ώρες. Δεν θες να σε αντικαταστήσει άλλος.
Οι fake αγγελίες επίσης παραπλανούν και κάνουν ζημιά στις επίσημες στατιστικές. Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι οι άνεργοι δεν ενδιαφέρονται για συγκεκριμένες θέσεις. Λάθος, ενδιαφέρονται αλλά πολλές θέσεις είναι «φάντασμα» και δεν υπάρχουν. Πώς τις καταγράφεις αυτές στατιστικά;
Όταν έρθει η ώρα να αναζητήσετε μία δουλειά από αγγελία, ο πρώτος κανόνας είναι να είσαστε υποψιασμένοι όταν βλέπετε ξανά και ξανά την ίδια αγγελία από συγκεκριμένες εταιρείες, για ολόκληρους μήνες, ίσως και για χρόνια. Εδώ «χτυπάνε» τα πρώτα red flags. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μέσω τηλεφώνου, εκτός αν είναι από αυτές τις εταιρείες που έχουν μόνο ένα email και καθόλου τηλέφωνο. Δεύτερο red flag.
Δεν λέμε ότι τα πράγματα είναι τόσο τραγικά στην εύρεση εργασίας, αλλά καλό θα ήταν να έχετε ανοιχτά τα μάτια σας και να μην απογοητευτείτε. Θα βρεθεί η θέση που ψάχνετε.