Τι δύσκολο πράγμα!


Τι δύσκολο πράγμα!

 

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που, ενώ ξέρουμε πως έχουμε άδικο, δυσκολευόμαστε να κάνουμε το βήμα και να ζητήσουμε συγγνώμη από κάποιον. Το να... ρίξεις τα μούτρα σου και να παραδεχθείς το φταίξιμο σου, δεν είναι εύκολη υπόθεση είναι όμως πολύ συχνά αναγκαία για να επιδιορθώσεις μια "χαλασμένη" σχέση. Ποιοι είναι όμως οι βασικοί λόγοι που μας εμποδίζουν από το να ανοίξουμε την καρδιά μας και να ζητήσουμε μια μεγάλη και ειλικρινή συγγνώμη; Παρακάτω θα βρεις 4 από αυτούς. Και θα διαπιστώσεις ότι, αν τους καλοσκεφτείς, το να πάρεις την απόφαση να αναγνωρίσεις την ευθύνη σου για κάτι λέγοντας «συγγνώμη» δεν είναι τόσο ανέφικτο όσο νόμιζες. Πάρε λοιπόν μία μεγάλη ανάσα και καν'το. Αλλά μόνο αν το εννοείς πραγματικά!

1. Φοβάσαι ότι δε θα γίνει δεκτή. Ο φόβος ότι θα ζητήσεις συγνώμη, χωρίς ανταπόκριση σε αποτρέπει από το να το κάνεις. Σκέψου όμως ότι, ακόμα κι τελικά δεν σε συγχωρέσουν, το θάρρος να παραδεχθείς το λάθος σου και να ζητήσεις συγγνώμη, αν μη τι άλλο, θα εκτιμηθεί.

2. Πιστεύεις ότι μπορεί και να τη... γλιτώσεις χωρίς εξηγήσεις. Ναι, είναι αλήθεια πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Όμως κάποιες φορές δεν αρκεί ο χρόνος για να έρθουμε και πάλι κοντά στην κολλητή μας, με την οποία παρεξηγηθήκαμε από δικό μας σφάλμα. Από την άλλη, η ανάληψη της ευθύνης, αν και δεν επιδιορθώνει λάθη, είναι αρκετή και κάνει θαύματα.

3. Δεν έχεις συνηθίσει να το ακούς. Όσες φορές κι αν σε έχουν αδικήσει, ποτέ δεν σου ζήτησε κάποιος συγνώμη. Αυτό σε έχει κάνει να μην ζητάς ούτε εσύ. Προσπάθησε να δεις τη συγνώμη σαν μια προσωπική λύτρωση, σαν κάτι που έχεις ανάγκη να κάνεις εσύ για τον εαυτό σου και μόνο κι όχι σαν ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσεις.

4. Δεν το θεωρείς σημαντικό. Πιστεύεις αυτό που λένε ότι "από τότε που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο". Και προσπαθείς να δείξεις τη μεταμέλειά σου με πράξεις κι όχι με λόγια. Κι όμως. Οι πράξεις και τα λόγια μαζί είναι ο καλύτερος συνδυασμός.

 

Περισσότερα παρόμοια άρθρα μπορείς να βρεις στο www.allyou.gr