Μπορεί οι προθέσεις σου να είναι οι καλύτερες, όμως οι λέξεις μετράνε γι' αυτό δώσε προσοχή.
"Μα δεν το εννοούσα έτσι"! Πόσες φορές, δεν έχεις σκεφτεί αυτή τη φράση, σε κάποια παρεξήγηση; Είναι το πιο απλό παράδειγμα για να καταλάβεις και εσύ και εμείς και όλοι, ότι η καλή επικοινωνία θέλει προσοχή στις λεπτομέρειες. Πολλές φορές, λέμε ένα πράγμα με την καλύτερη πρόθεση, αλλά στα αυτιά του άλλου φτάνει ως προσβολή.
Να, όπως οι ακόλουθες φράσεις, για παράδειγμα. Μπαίνουν εμπόδιο στην επιτυχημένη επικοινωνία σου με τους γύρω σου και στέλνουν λάθος μηνύματα. Αυτές οι φράσεις, δε χρησιμοποιούνται από ανθρώπους με υψηλό EQ, οπότε ξεκίνα να τους αντιγράφεις!
"Δείχνεις κουρασμένος"
Εναλλακτικά, ρώτα αν όλα είναι εντάξει. Με αυτό τον τρόπο δίνεις την ευκαιρία στον άλλον να εξηγήσει το πρόβλημα του. Δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά και όχι ότι έχεις παρατηρήσει πόσο... χάλια δείχνει.
"Πάντα να" ή "Ποτέ μην"
Τέτοιες λέξεις κάνουν τους ανθρώπους να έχουν αμυντική στάση. Εναλλακτικά, εστίασε στα γεγονότα και τι ακριβώς συνιστά πρόβλημα. Αν το θέμα είναι μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, τότε πες "Φαίνεται ότι το κάνεις συχνά" ή "Το κάνεις αρκετά συχνά ώστε να το παρατηρήσω".
"Όπως είπα πριν"
Αυτή η φράση δείχνει ότι έχεις προσβληθεί που αναγκάζεσαι να επαναλαμβάνεσαι. Οι έξυπνοι άνθρωποι, προσπαθούν απλά όταν ξαναλένε το ίδιο πράγμα, να το μεταδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
"Καλή τύχη"
Εντάξει δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν πεις σε κάποιον καλή τύχη αλλά μπορείς και καλύτερα, γιατί αυτή η φράση κατά κάποιο τρόπο σημαίνει ότι ο άλλος πρέπει να πετύχει. Αντίθετα, μπορείς να πεις "ξέρω ότι έχεις όλα όσα χρειάζονται". Αυτό είναι καλύτερο γιατί αυξάνει την αυτοπεποίθηση του άλλου.
"Ό,τι θες"
Η άποψη σου είναι σημαντική... Καλύτερα να απαντήσεις: "δεν έχω μια συγκεκριμένη άποψη όπως και να έχει, αλλά μερικά πράγματα που θα μπορούσα να σκεφτώ είναι...". Όταν μοιράζεσαι τη γνώμη σου, δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι.
"Τουλάχιστον δεν έκανα ποτέ..."
Αυτή η φράση χρησιμοποιείται για να τραβήξεις την προσοχή του άλλου από κάποιο λάθος που έκανες. Το "λυπάμαι" ή το "συγγνώμη" είναι πολύ καλύτερο.
"Ουάου, έχασες ένα σωρό κιλά"
Μπορεί εσύ να έχεις καλή πρόθεση αλλά μοιάζει σα να λες στον άλλον ότι ήταν πολύ παχύς στο παρελθόν. Αντίθετα, μπορείς να πεις "δείχνεις υπέροχος/η" ή κάτι τέτοιο που δε θα συγκρίνει το πριν με το μετά.
"Ήσουν πολύ καλός για εκείνη όπως και να έχει"
Και εδώ μπορεί η πρόθεση να είναι καλή όμως "δείχνει" οτι ο αποδέκτης αυτής της φράσης, είχε κάνει μια λάθος επιλογή. "Εκείνη χάνει!" είναι καλύτερη διατύπωση.
*Με πληροφορίες από Linkedin/Travis Bradberry
Πηγή:
http://www.allyou.gr/psychology/egw/22880-8-fraseis-pou-stelnoun-lathos-minymata-sto-synomiliti-sou