Οι κανόνες του καυγά 


Μετά από 10 χρόνια συμβίωσης, πρέπει να πω ότι όσο καλά κι αν είσαι με τον σύντροφό σου, το μόνο σίγουρο είναι ότι τους καυγάδες δεν θα τους αποφύγεις. Κι’ εμείς ειδικά στην αρχή της σχέσης μας, καυγαδίζαμε ώρες σαν τρελοί, επιμένοντας ο καθένας στην άποψή του και προσβάλλοντας καμιά φορά ο ένας τον άλλο. Αυτοί οι πρώτοι πολύ δύσκολοι και συγκρουσιακοί καυγάδες όμως, μας έμαθαν πώς να τσακωνόμαστε σαν δύο ενήλικες, που στην ουσία αγαπούν ο ένας τον άλλον. Έτσι με σιγουριά μπορώ να πω:

 

Ποτέ μην τσακώνεστε μπροστά σε κόσμο: αυτό είναι ένας απαράβατος κανόνας και όσο φουντωμένοι κι αν αισθάνεστε, πρέπει να καταφέρετε να κρατηθείτε… Ποτέ δεν θα καταφέρετε να λύσετε μια διαφορά, όταν είναι κι άλλοι παρόντες και είναι μια πολύ άβολη και άκομψη κατάσταση και για τους δυο σας. Το ίδιο άβολο είναι και για τους φίλους, ή τους αγνώστους που θα υποχρεωθούν να ζήσουν την ένταση ενός καυγά. Όταν δεις ότι πάει να ξεκινήσει τσακωμός, κρατήσου, ζήτα συγγνώμη και απομακρύνσου για λίγο από κοντά του. Αυτά τα λίγα έστω λεπτά, θα σε ξεθολώσουν και θα αποφορτίσουν την κατάσταση.

Ποτέ μην τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά: όταν ήμασταν παιδιά και οι γονείς μας ξεκινούσαν να τσακώνονται, πήγαινα τους αγκάλιαζα, τους έπιανα τα χέρια και τους ζητούσα να κρατηθούν χέρι - χέρι και να μονιάσουν. Πολλά χρόνια μετά, η μαμά μου, μου εξομολογήθηκε ότι αυτό αποφόρτιζε την κατάσταση και τους έκανε να αναβάλλουν τον καυγά για να μην στεναχωριέμαι. Να ξέρεις πάντως, ότι τα παιδιά πληγώνονται πάρα πολύ, όταν βλέπουν τους γονείς τους σε εμπόλεμη κατάσταση. Πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να μην τσακώνεστε ποτέ μπροστά τους.

 

Μην μεταφέρεις στον καυγά πράγματα από το παρελθόν, ή χαρακτηρισμούς που πληγώνουν: ‘‘τότε που μου είπες εκείνο’’, ‘‘τότε που έκανες το άλλο’’, προσβολές και χτυπήματα κάτω από την μέση, που μόνο σκοπό έχουν να πληγώσουν τον σύντροφό μας, δεν έχουν θέση στον καυγά δύο ώριμων ανθρώπων.

Απόφυγε να είσαι drama queen: ήρεμα, ψύχραιμα και χωρίς τσιρίδες, όσο δύσκολο και αν είναι μερικές φορές. Όταν αρχίζουμε να χάνουμε την ψυχραιμία μας και να φωνάζουμε, μετά χάνουμε και το δίκιο μας. Και όταν υπερβάλλουμε, αυτό ο άλλος το καταλαβαίνει και χάνει κι αυτός την ψυχραιμία του.

 

Ενας καυγάς πρέπει να πηγαίνει κάπου την σχέση: αλλιώς, είναι ένας στείρος καυγάς που απλώς πληγώνει και εξουθενώνει τα δύο μέρη. Όμως, αν μετά από μια διαφωνία καταλήξατε σε μια λύση ενός θέματος που σας απασχολούσε, ή κατάλαβες καλύτερα τι θέλει από εσένα και εσύ από εκείνον, τότε δεν πειράζει που μαλώσατε. Ο καυγάς σας πήγε ένα βήμα παρακάτω. Τι να κάνουμε, ορισμένα πράγματα δεν προχωράνε αν δεν σπάσεις αυγά…

Μην μοιράζεσαι με τις φίλες σου το γεγονός: όσο τσαντισμένη κι αν είσαι μαζί του, όσο κι αν θέλεις να τον θάψεις στις φίλες σου, πίστεψέ με, τίποτε δεν βλάπτει περισσότερο την σχέση με τον σύντροφό σου, από το να τον θάβεις πίσω από την πλάτη του.

foto:charleneecktein
Πηγή: Allyou.gr/Νανά Χατζή