Ποια είναι η "θεωρία του ανόητου αρσενικού"; 


 

 

Την επόμενη φορά που θα εκνευριστείς με το σύντροφό σου και θα επιμείνεις ότι είναι ανόητος, να ξέρεις ότι θα μπορείς να του προσκομίσεις και επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν τον ισχυρισμό σου. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σε μια ειδική έκδοση της διακεκριμένης επιθεώρησης British Medical Journal, το 88,7% των νικητών των Βραβείων Δαρβίνου, τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο σε όσους εμπλέκονται στα πιο ηλίθια ατυχήματα, είναι γένους αρσενικού.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η έρευνα εκπονήθηκε από έναν έξυπνο άντρα - ή μάλλον ένα 15χρονο αγόρι, το Βρετανό Ben Alexander Daniel Lendrem, σε συνεργασία με το στατιστικολόγο πατέρα του, Dennis Lendrem. Πατήρ και υιός έγραψαν ότι οι κίνδυνοι στους οποίους θέτει τον εαυτό του ένας ανόητος είναι "χωρίς νόημα, όπου η ανταμοιβή είναι αμελητέα έως και ανύπαρκτη, ενώ το αποτέλεσμα συχνά υπερβολικά αρνητικό και ενίοτε μοιραίο". Οι ερευνητές μάς σύστησαν μάλιστα τη "θεωρία του ανόητου αρσενικού" (male idiot theory, ΜΙΤ), σύμφωνα με την οποία πολλές από τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονται οι άντρες αποδίδονται, απλά, στην ηλιθιότητά τους

Ο στατιστικολόγος και ο γιος του κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού ανέλυσαν, σύμφωνα με την επιστημονική μεθοδολογία, τα δεδομένα των τελευταίων 20 χρόνων από τα Βραβεία Δαρβίνου. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βραβεύτηκαν 282 άντρες και 36 γυναίκες, μια στατιστικά σπουδαία διαφορά, όπως επισήμαναν οι ερευνητές, η οποία δεν θα μπορούσε να είναι τυχαία. Ενδεικτικά, ανάμεσα στους -μετά θάνατον- νικητές των βραβείων ήταν ένας άντρας που πυροβόλησε τον εαυτό του στο κεφάλι για να αποδείξει στο φίλο του ότι το πιστόλι του είναι οπλισμένο, καθώς και ένας τρομοκράτης που δεν έβαλε αρκετά γραμματόσημα στο βομβιστικό πακέτο που σκόπευε να στείλει, με αποτέλεσμα αυτό να επιστραφεί στη διεύθυνσή του - κι εκείνος να μην παραλείψει να το ανοίξει.