Το υπερβολικό άγχος και η πίεση μας βγάζουν εκτός εαυτού και μας κάνουν κακούς συντρόφους


Η περίοδος που διανύουμε έχει φέρει πολλούς ανθρώπους στα όρια των αντοχών τους. Σήμερα περισσότερο από ποτέ νιώθεις την πίεση και το στρες να κάνουν το ένα limit up μετά το άλλο. Εάν υποφέρεις από διαταραχή άγχους, τότε γνωρίζεις ήδη πόσο μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένου του πώς αισθάνεσαι στη δουλειά, όταν βρίσκεσαι με φίλους ή ακόμη και όταν (προσπαθείς) να χαλαρώσεις στο σπίτι. Επιπλέον, το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σχέση σου, συνήθως εισάγοντας άγχος, αμφιβολία και ανησυχία - όλα τα πράγματα που μπορούν να διαταράξουν τη σύνδεσή σας, καθώς και την εξέλιξη της ζωής σας ως ζευγάρι.

Όταν βλέπεις τον κόσμο μέσω ενός αγχωτικού φακού, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζεις για τι αξίζει να ανησυχείς και για τι όχι. Επομένως, μπορεί να αισθάνεσαι ανασφαλής στη σχέση σου. Ίσως αρχίσεις να έχεις σκέψεις όπως «ο σύντροφός μου επιδεινώνει το άγχος μου» και αποσυνδέεσαι ακόμη περισσότερο καθώς περνά ο καιρός.

Το να συμβουλευτείς έναν θεραπευτή θα σε βοηθήσει να μάθεις μια θετική αντιμετώπιση και δεξιότητες για την αντιμετώπιση του άγχους σου με εποικοδομητικό τρόπο. Κάτι εξίσου βοηθητικό θα είναι να αρχίσεις να μιλάς στον σύντροφό σου για το άγχος σου, ώστε να μπορεί να σου προσφέρει υποστήριξη και βοήθεια όπου και όποτε είναι δυνατόν. Μπορεί να είναι σου δύσκολο να το παραδεχτείς στην αρχή, αλλά τελικά θα σημαίνει ότι έχετε μια πιο υγιή σχέση - και ελπίζουμε να αποφύγεις ορισμένα λάθη που σχετίζονται με το άγχος, όπως αυτά που αναφέρονται παρακάτω.

Δεν ζεις το παρόν με τον σύντροφό σου

Μία ανεπιθύμητη ενέργεια του άγχους είναι το συνεχές αίσθημα του ελέγχου ή της αποσύνδεσης. Μπορεί να δυσκολεύσει τον σύντροφό σου να αισθανθεί πραγματικά συνδεδεμένος, αλλά και το αντίστροφο. Εάν φαίνεται ότι γίνεστε ξένοι λόγω έλλειψης σύνδεσης, κάνε μια συνειδητή προσπάθεια να παραμείνεις στο παρόν όποτε βρίσκεσαι κοντά στον σύντροφό σου. Τη στιγμή που πιάνεις τον εαυτό σου να παρασύρεται σε όλα «τι γίνεται αν;» της ζωής, επανάφερε την προσοχή σου στο εδώ και τώρα.

Δεν ανοίγεσαι αρκετά

Το ανεξέλεγκτο άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την επιθυμία ή την ικανότητά σου να εκφράζεσαι και να μιλάς με τον σύντροφό σου. Μπορεί να ανησυχείς για τις συνέπειες αυτού που θα πεις, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει μια περαιτέρω αίσθηση αποσύνδεσης. Για να αντιμετωπίσεις αυτό το σύμπτωμα, εστίασε στην κοινή χρήση με ειλικρίνεια και αλήθεια, ιδιαίτερα στις στιγμές που πραγματικά νιώθεις πιεσμένη.

Βγάζεις λάθος συμπεράσματα

Ομοίως, το άγχος πολλές φορές σε ωθεί συχνά στο να βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα. Για παράδειγμα, εάν ο σύντροφός σου σου φαίνεται απόμακρος, μπορεί να το πάρεις αμέσως προσωπικά και να υποθέσεις ότι κάνεις κάτι λάθος. Κι αυτό μπορεί να σε αναστατώσει σε βαθμό που να αρχίσεις να τον παρακολουθείς ή να θεωρείς ότι σε απατάει.

Αρνείσαι να δοκιμάσεις νέα πράγματα

Οι σχέσεις πρέπει να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν για να παραμείνουν υγιείς. Αλλά επειδή η αλλαγή μπορεί να είναι απίστευτα τρομακτική για κάποιον με άγχος, προσπάθησε να μείνεις ήρεμη τις στιγμές που νιώθεις την ανάγκη να αρνηθείς κάτι και αντί για ένα άμεσο «όχι» συζήτησέ το με τον σύντροφό σου – εκφράζοντας ενδεχόμενους φόβους ή επιφυλάξεις.

Έχεις την προσδοκία από τον σύντροφό σου να σε απαλλάξει από το άγχος σου

Ενώ ο σύντροφός σου πρέπει σίγουρα να γνωρίζει το άγχος σου και να παραμένει όσο το δυνατόν πιο υποστηρικτικός, μην αφήσεις τις ανήσυχες σκέψεις να σε πείσουν ότι πρέπει εκείνος να το «θεραπεύσει». Αν περιμένεις από εκείνον να καταπραΰνει κάθε φόβο ή να σου παρέχει διαρκώς διαβεβαίωση, τον βάζεις σε μια θέση που δεν είναι δική του.

Αυτό το κομμάτι εξαρτάται από σένα. Φροντίζοντας τον εαυτό σου, βρίσκοντας χαλαρωτικά χόμπι (όπως γιόγκα ή διαλογισμό), βλέποντας έναν θεραπευτή και ίσως ακόμη και με κάποια αγωγή, θα μπορέσεις να αρχίσεις να το αντιμετωπίζεις μόνη σου.

Δείχνοντας παθητική επιθετικότητα

Δεδομένου ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ευερεθιστότητας, μπορεί να βρεθείς να «χτυπάς» τον σύντροφό σου ή να τους απαντάς με παθητικούς επιθετικούς τρόπους. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί επίσης να παρατηρήσεις ότι δεν μπορείς πλέον να μιλάς μαζί του χωρίς να εκνευρίζεσαι πολύ γρήγορα. Και αυτό δεν είναι καλό για το μέλλον της σχέσης σας.

Ζηλεύεις υπερβολικά

Παρομοίως, το άγχος μπορεί να προκαλέσει ζήλια στο πίσω μέρος του μυαλού του, ίσως σε σημείο να υποψιάζεσαι κάθε κίνηση του συντρόφου σου. Ακόμα κι αν προέρχεται από άγχος, αυτή η συνήθεια μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας και να αναγκάσει τον σύντροφό σου να απομακρυνθεί. Αλλά αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να αναζητήσεις τρόπους για να ελέγξεις τα ανήσυχα συναισθήματα και σκέψεις, έτσι ώστε να μη γίνουν συντριπτικά.

Πηγή