Πώς να του τραγουδήσεις το «you don’t own me» και να το εμπεδώσει
Μια σχέση για να είναι πετυχημένη και τα μέλη της αμφότερα ευτυχισμένα πρέπει να την διέπει η αμοιβαιότητα αλλά και η ισότητα. Ο αμοιβαίος σεβασμός, η αγάπη και η εκτίμηση είναι απαραίτητα συστατικά όπως και το να φέρεστε ο ένας στον άλλον δείχνοντας ότι δεν καταπατάτε βασικά δικαιώματα. Μερικές φορές τα «μου» δεν δείχνουν μόνο τρυφερότητα και οικειότητα, αλλά μπορεί να κρύβουν κτητικότητα και χειριστικές συμπεριφορές. Εδώ είναι μερικά σημάδια για να καταλάβεις αν ο σύντροφός σου νομίζει ότι… του ανήκεις.
Ενοχλείται όταν αλληλοεπιδράς με έναν άλλον άνδρα
Είτε είναι ένας συνάδελφός σου είτε ο καλύτερος φίλος σου, ο σύντροφός σου χάνει το μυαλό του κάθε φορά που μιλάς με έναν άλλο άνδρα. Ξαφνικά είναι σαν να είναι κάποιος άγριος πίθηκος στη ζούγκλα, φουσκώνει το στήθος του και στέκεται με το χέρι του γύρω σου λίγο σφιχτά για να δείξει στον κόσμο ότι είσαι δικό του απόκτημα/τρόπαιο/ιδιοκτησία. Δεν είναι cool - στην πραγματικότητα, είναι κάπως βάρβαρο. Ξεκαθάρισέ του ότι δεν κρύβεις τη σχέση σας και ότι όλοι ξέρουν πως είναι ο σύντροφός σου αλλά ως εκεί. Εάν δεν του είναι αρκετό, αυτό είναι δικό του πρόβλημα.
Δεν σε αφήνει σε χλωρό κλαρί, ακόμα κι όταν θες να βγεις με τις φίλες σου
Πηγαίνεις στο μπαρ με τις κολλητές σου μόνο για να χορέψετε, να απολαύσετε μερικά ποτά, και να χαλαρώσετε μετά από μια δύσκολη εβδομάδα στη δουλειά ... και ακόμα και τότε ο φίλος σου εξακολουθεί να βρίσκει έναν λόγο για να σου στείλει 900 φορές μήνυμα. Είτε σας λέει μια ατελείωτη ιστορία για κάτι που έκανε η γάτα του ή τσεκάρει απλώς να δει αν είσαι εντάξει, το να μην μπορείς να βγεις και να απολαύσεις μια έξοδο που δεν τον αφορά αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα σημάδια ενός κτητικού συντρόφου. Βάλε ως όρο να σου στέλνει το πολύ δύο σύντομα το πολύ μηνύματα σε κάθε σου έξοδο και ότι δεν κινδυνεύει από τον χρόνο που διαθέτεις στις φίλες σου. Αν δεν πάρει το μήνυμα, αγνόησε κι εσύ τα δικά του.
Προσπαθεί να ελέγξει τι φοράς
Ποτέ δεν θέλει να βγαίνεις έξω με μια κοντή φούστα ή μια αποκαλυπτική μπλούζα, αλλά το καμουφλάρει λέγοντας ότι απλώς ανησυχεί περισσότερο για την ασφάλειά σου και δεν θα ήθελε τίποτα «κακό» να σου συμβεί. Στην πραγματικότητα, προσπαθεί να ελέγξει τι φοράς επειδή φοβάται ότι αν φαίνεσαι πολύ όμορφη και πολύ σέξι, θα κεντρίσεις την προσοχή από άλλους άνδρες και δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό. Κάνε τον να καταλάβει ότι είναι ο σύντροφός σου, όχι ο κηδεμόνας σου, και ότι θα φοράς ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα. Άλλωστε τα ίδια φοράς ή φορούσες κι όταν βγαίνατε μαζί ραντεβού, έτσι δεν είναι;
Θέλει να είναι ο νούμερο ένα ή το μόνο «νούμερο»
Προφανώς και θέλει να είναι η προτεραιότητά σου, αλλά έχεις κι άλλα πράγματα, ακριβώς όπως θα έπρεπε να έχει κάθε ισορροπημένος άνθρωπος. Ένας κτητικός άνθρωπος αναμένει να παραμελήσεις τα πάντα για να είσαι διαθέσιμη για χάρη του 24/7, και αυτό δεν είναι μόνο μη ρεαλιστικό, είναι επίσης απίστευτα τοξικό. Να συνεχίσεις να κάνεις όλα όσα σε ευχαριστούν και να του δώσεις να καταλάβει ότι το ίδιο πρέπει να κάνει κι αυτός – όχι μόνο μαζί σου αλλά και με τον εαυτό του και τους φίλους του.
Εμφανίζεται παντού σε κάθε σου ανάρτηση στα social
Κάτω από κάθε ανάρτηση που βάζεις, υπάρχει ο φίλος σου με καρδιές, emojis ή κάποιο ρομαντικό σχολιάκι που κάνει μπαμ ότι προέρχεται από το αγόρι σου. Αν ωστόσο «αντιδρά» και σε αναρτήσεις σου και σε σχόλια σου σε τοίχους και προφίλ άλλων ανθρώπων ίσως θα έπρεπε να τους πεις να είναι λίγο πιο διακριτικός, καθώς όλοι θέλουν την προσοχή και το ενδιαφέρον του άλλου αλλά όχι να νιώθουν σαν ιδιοκτησία.
Ακόμα και αν θες να «ανήκεις» κάπου, ακόμα κι αν σου αρέσουν τα «μου/σου/του», υπάρχουν κάποια όρια και ισορροπίες που καλώ είναι να τηρούνται. Οι υπερβολική κτητικότητα πάει συχνά παρέα και με άλλες τοξικές συμπεριφορές, οπότε καλό είναι να έχεις το νου σου για να εντοπίσεις έγκαιρα πιθανά ανησυχητικά σημάδια.