Συμβουλές για να περιορίσεις την παρεμβατικότητα των γονιών σου στη ζωή και τις επιλογές σου
Οι γονείς μας είναι πάντα γονείς και η αγάπη και το νοιάξιμό τους μπορεί να εκφράζεται πολλές φορές – ακόμα κι όταν είμαστε πια ενήλικοι – με τρόπους που είναι παρεμβατικοί και μας δημιουργούν προβλήματα στη ζωή, τις επιλογές και την καθημερινότητά μας. Πώς μπορούμε λοιπόν με ευγενικό και τρυφερό τρόπο να θέσουμε όρια στις συμπεριφορές τους που κρίνουμε πως μας δημιουργούν έξτρα άγχη και προβλήματα σε μια ήδη απαιτητική καθημερινότητα; Το Platform έχει τις απαντήσεις.
Εξήγησέ τους τους τρόπους με τους οποίους σε πιέζουν
Οι γονείς μας τις περισσότερες φορές έχουν καλές προθέσεις ως προς τα σχόλια και τους υπόλοιπους τρόπους που παρεμβαίνουν στη ζωή μας. Και ενδέχεται να μην καταλαβαίνουν καν ότι αυτές τις φορές ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό όρια που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Γι΄αυτό προσπάθησε να επικοινωνήσεις τους τρόπους με τους οποίους πιέζεσαι από τη συμπεριφορά τους και εκείνοι σταδιακά θα πάρουν το μήνυμα.
Μην έχεις τύψεις κάθε φορά που εκφράζεις τη δυσαρέσκειά σου
Οι γονείς μας πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη θέσπισης ορίων, μιας που κάθε φορά που εκφράζεις τις σκέψεις σου το κάνεις ενοχικά. Μίλα λοιπόν με αυτοπεποίθηση ως προς αυτά που σε ενοχλούν και τότε θα καταλάβουν τους τρόπους με τους οποίους είναι προβληματικό αυτό που κάνουν.
Επένδυσε στην υγιή επικοινωνία
Η υγιής επικοινωνία με τους γονείς μας – και με όλους τους ανθρώπους βέβαια – είναι το καλύτερο μέσο για τη θέσπιση ορίων. Δείξε το νοιάξιμό σου, πέρνα ποιοτικό χρόνο μαζί τους – χρόνο που θα ορίσεις εσύ και όχι εκείνοι – και γενικά συζήτα ελεύθερα ό,τι σκέφτεσαι, χωρίς ωστόσο να τους δίνεις περιθώρια για διαρκή σχολιασμό των επιλογών σου. Όταν βλέπουν ότι ενδιαφέρεσαι εξίσου με εκείνους για τη σχέση σας, αυτομάτως παίρνουν και το μήνυμα του πώς πρέπει και εκείνοι να συμπεριφέρονται.
Γίνε ανεξάρτητος/-η
Πολλές φορές, το γεγονός ότι δεν έχουμε ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως δίνει τα λεγόμενα «πατήματα» στους δικούς μας να παρεμβαίνουν στη ζωή μας με ανεπιθύμητους τρόπους. Επένδυσε λοιπόν στο να γίνεις ουσιαστικά ανεξάρτητος άνθρωπος, όχι μόνο με οικονομικούς όρους, αλλά και σε ένα βαθύτερο επίπεδο, όπου θα αναλαμβάνεις την ευθύνη του εαυτού σου και όλων σου των επιλογών, ακόμη κι όταν τα βρίσκεις σκούρα. Η ωριμότητα αυτή θα τους δώσει να καταλάβουν ότι δεν είσαι πια το μικρό τους παιδί, αλλά ένας σωστός ενήλικος που δικαιούται να του φέρονται ως τέτοιο.
Αναγνώρισε εσύ ο/η ίδιος/-α τα όριά σου
Πώς θα βάλεις όρια στους δικούς σου αν είσαι ο/η ίδιος/-α δεν γνωρίζεις ποια είναι αυτά. Σκέψου σοβαρά τι ακριβώς κάνουν οι γονείς σου που σε ενοχλεί και με ποιους τρόπους συμβαίνει αυτό, εκφράσου εμφατικά ως προς το τι σημαίνει για σένα μια μη ανεκτή συμπεριφορά τους και γενικά μη φοβάσαι να λες μέχρι πού φτάνει η ανοχή σου σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Αν δεν το σεβαστούν, θέσπισε επίσης ένα πλαίσιο παροδικού αποκλεισμού τους από διάφορες πτυχές της ζωής σου και σύντομα θα καταλάβουν τα λάθη τους.