Οι χρήστες έξυπνων κινητών έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν δωρεάν σε ένα «ανώνυμο» κοινωνικό δίκτυο και να ζητήσουν και να μοιραστούν “Peeks”- βίντεο διάρκειας 12 δευτερολέπτων
Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. Ο Γιάννης Βεργινάδης μαζί με τους δύο φίλους του Φώτη Παρασκευόπουλο και Γιώργο Τσουκαλά , δημιούργησαν το Peekintoo όταν μια ανάγκη για να δούνε κάτι , εγίνε ίδεα και μετά ευκαιρία. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
Η αφορμή για τη δημιουργία του Peekintoo εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός κυριακάτικου πρωινού που δούλευα από το σπίτι. Παρόλο που ήταν Δεκέμβρης, φαινόταν ότι υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες για μια «γρήγορη» απόδραση στην παραλία του Σχοινιά για kite surfing. Επειδή ακριβώς ο χρόνος μου ήταν αρκετά περιορισμένος ήθελα να σιγουρευτώ για τις συνθήκες (καιρός, κόσμος κλπ.) στο συγκεκριμένο σημείο της παραλίας αλλά επιπλέον ήθελα να γνωρίζω και την κίνηση που θα συναντούσα μέχρι να φθάσω εκεί. Γνώριζα για την ύπαρξη άλλων εφαρμογών που θα μπορούσαν εν μέρει να μου δώσουν κάποιες από τις πληροφορίες που ήθελα αλλά καμία δεν μου επέτρεπε να ζητήσω να δω αυτό που ήθελα με έναν ενοποιημένο τρόπο. Επιπλέον, συνειδητοποίησα ότι το εύρος αυτής της ανάγκης θα μπορούσε να είναι πολύ πιο διευρυμένο (π.χ. θέλω να βιώσω τι συμβαίνει αυτή την στιγμή σε μια συναυλία στην άλλη άκρη του κόσμου, θέλω να δω πόσο κόσμο έχει τώρα στο αγαπημένο μου μπαρ ή θέλω να παρατηρήσω τι συμβαίνει σε ένα εξωτικό νησί που θα ήθελα να επισκεφτώ κλπ.). Την ιδέα αυτή την μοιράστηκα με τους δύο καλούς μου φίλους, το Φώτη Παρασκευόπουλο και το Γιώργο Τσουκαλά. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα μας και ξεκίνησε το ταξίδι του Peekintoo, ως ένα ανώνυμο κοινωνικό δίκτυο που δεν εστιάζει στην εύρεση καινούργιων φίλων αλλά επικεντρώνεται στην ανταλλαγή βίντεο σύντομης διάρκειας σε πραγματικό χρόνο από οποιεσδήποτε περιοχές ενδιαφέροντος του κόσμου, όπου υπάρχουν άλλοι χρήστες. Το Peekintoo βγήκε επίσημα «στον αέρα» στις 10 Δεκεμβρίου του 2013 κατά την διάρκεια ενός πολύ γνωστού τεχνολογικού συνεδρίου, του LeWeb στο Παρίσι, όπου η ομάδα μας συμμετείχε ανάμεσα στους 16 φιναλίστ ενός διεθνούς διαγωνισμού για νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 700 αιτήσεις από όλο τον κόσμο. Οι προσδοκίες μας οι οποίες ισχύουν ακόμα και σήμερα ήταν να κάνουμε γνωστή την εφαρμογή Peekintoo σε όσες περισσότερες χώρες του κόσμου είναι εφικτό.
{vimeo}81129392{/vimeo}
Το Peekintoo προσφέρει ένα νέο τρόπο για να βιώσει κανείς οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Οι χρήστες έξυπνων κινητών (iOS και Android) έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν δωρεάν σε ένα «ανώνυμο» κοινωνικό δίκτυο και να ζητήσουν και να μοιραστούν “Peeks”- βίντεο διάρκειας 12 δευτερολέπτων. Το Peekintoo απευθύνεται, λοιπόν, σε οποιονδήποτε επιθυμεί να περιηγηθεί στον κόσμο σαν ένας σύγχρονος Φιλέας Φογκ σε λιγότερο από 80 δευτερόλεπτα! Από γεγονότα ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος έως συναυλίες και από τουριστικά αξιοθέατα έως και αθλητικά γεγονότα, το Peekintoo προσφέρει ένα καινοτόμο σύστημα για την ανταλλαγή επίκαιρης και «ζωντανής» πληροφορίας.
Περίπου ένα χρόνο αργότερα από τη στιγμή που έγινε διαθέσιμη η εφαρμογή μέσω των App και Play Stores, έχουμε καταφέρει να έχουμε χρήστες σε πάνω από 50 χώρες λαμβάνοντας πολλές χιλιάδες Peeks έως τώρα. Φυσικά έχουμε πολύ δρόμο και δουλειά ακόμα μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας. Επιθυμούμε να καταφέρουμε να έχουμε επαρκή αριθμό χρηστών τουλάχιστον στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, ώστε το Peekintoo να προσφέρει στους χρήστες του πρόσβαση σε πληροφορία από όλο τον κόσμο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πρόσβαση σε γεγονότα ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος, σε στιγμές καθημερινότητας, σε τουριστικά αξιοθέατα έως και σε συναυλίες και αθλητικά γεγονότα. Ήδη έχουμε επιτύχει μέσω συνεργασιών με εταιρείες του εξωτερικού, να καλύψουμε μεγάλες συναυλίες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όπως ήταν το "The Sound of Q-dance" στο Los Angeles αλλά και το "Sunset Music Festival" στη Florida. Το δεύτερο μάλιστα ήταν ένα διήμερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής το οποίο παρακολούθησαν περίπου 20.000 άνθρωποι και εδώ μπορείτε να δείτε ένα επεξεργασμένο βίντεο με τα καλύτερα Peeks του φεστιβάλ. Επιθυμούμε να διευρύνουμε τέτοιου είδους συνεργασίες ώστε να είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα πιο σημαντικά μουσικά και αθλητικά γεγονότα του κόσμου.
{youtube}XPHz1Ysv4eI{/youtube}
Πραγματικά ο τρόπος δουλειάς έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με το παρελθόν και αυτό νομίζω ότι θα γίνει ακόμα πιο αισθητό και σε μεγαλύτερες εταιρείες τα επόμενα χρόνια. Η ομάδα του Peekintoo απαριθμεί 5 πολύ δραστήριους ανθρώπους που τις περισσότερες φορές συνεργάζονται χωρίς καν να βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο. Οι γεωγραφικοί περιορισμοί έχουν αρχίσει να φθίνουν εδώ και καιρό καθώς με τη χρήση σύγχρονων συνεργατικών εργαλείων (π.χ. Asana, HipChat, Slack, Bitbucket, GitHub κλπ.) η οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να καταστεί αρκετά ευέλικτη ως προς τον τρόπο συνεργασίας.
{vimeo}108646007{/vimeo}
Θεωρώ ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, η ύπαρξη διαφόρων ημερίδων, συναντήσεων και διαγωνισμών για νέους επιχειρηματίες που συνεχώς αυξάνουν σε πλήθος και εμπλουτίζονται, αποτελεί μια αισιόδοξη ένδειξη ότι τουλάχιστον στον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων υπάρχει πρόοδος. Αν θέλετε και με αφορμή την οικονομική κρίση ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αναζητούν τη δημιουργία και προχωρούν στην υλοποίηση του οράματός τους, είτε υπάρχουν κίνητρα από το κράτος είτε όχι. Το Peekintoo είναι από τις startups που έχει έδρα στην Ελλάδα και όπως και όλοι οι προηγούμενοι από εμάς αντιμετωπίσαμε αντίστοιχα προβλήματα με τη γραφειοκρατία. Φυσικά από τη στιγμή που επιθυμεί κανείς κάτι πολύ, προχωράει μπροστά όποια και αν είναι τα αντικίνητρα.
{youtube}tovrjkHmi-g{/youtube}
Θεωρώ ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιχείρηση στις μέρες μας σχετίζεται με το γεγονός της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Είτε απευθύνεσαι σε πελάτες εντός της χώρας σου είτε εκτός, έχεις να ανταγωνιστείς ανθρώπους, εταιρείες, προϊόντα και ιδέες που μπορεί να προέρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου. Ζούμε σε μια μεγάλη γειτονιά, που για να ανταποκριθείς και να επιβιώσεις θα πρέπει είτε πραγματικά να είσαι καινοτόμος είτε να υλοποιείς κάτι πολλές φορές καλύτερα από τον πιο άμεσο ανταγωνιστή σου. Αναλογιζόμενοι αυτό ακριβώς μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων που σχετίζονται άμεσα με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες το ποσοστό αποτυχίας συνήθως ξεπερνά το 90%.
Αν και θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για εμάς να συνειδητοποιήσουμε σε βάθος όλα τα πιθανά λάθη που έχουν γίνει στη μέχρι τώρα προσπάθεια μας, θα μπορούσα να εστιάσω στο γεγονός του επανασχεδιασμού της εφαρμογής μας που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρκετά πιο νωρίς, βασιζόμενοι σε πολύτιμες γνώμες και συμβουλές από τους χρήστες μας. Η νέα μας εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στις επόμενες ημέρες και περιλαμβάνει ένα σύνολο βελτιώσεων αλλά και νέων λειτουργιών που ελπίζω ότι θα ικανοποιήσουν τους περισσότερους χρήστες μας αλλά και θα μας βοηθήσουν στο να αποκτήσουμε ακόμα περισσότερους.
Δυστυχώς ζούμε σε ζοφερές εποχές αλλά πάντα υπάρχει η ελπίδα ότι μέσα σε τέτοιες συνθήκες μπορούν πραγματικά να υπάρξουν ευκαιρίες. Προσωπικά πιστεύω ότι οποιοσδήποτε δημιουργικός άνθρωπος, που ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες, κάποια στιγμή θα πρέπει να δοκιμάσει να λειτουργήσει έστω και για λίγο στα πλαίσια μιας νεοφυούς επιχείρησης, γνωρίζοντας όμως ότι το ταξίδι αυτό θα είναι δύσκολο και πολλές φορές επίπονο. Θεωρώ ότι μια τέτοια προσπάθεια είτε πετύχει είτε αποτύχει μόνο θετικά βιώματα μπορεί να σου αποφέρει.