Το myTQ (myTrustQuotient) απευθύνεται στους χρήστες του collaborative / sharing economy (συνεργατική
οικονομία).
Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. Το myTQ είναι μια πλατφόρμα η οποία συγκεντρώνει σε ένα προφίλ όλες τις αξιολογήσεις των χρηστών και ταυτόχρονα συλλέγει για πρώτη φορά πληροφορίες για συγκεκριμένες πτυχές της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς των χρηστών με βάση τις εμπειρίες άλλων χρηστών που είχαν online transaction μαζί τους. Για το myTQ , μιλήσαμε με τον Μάκη Λεβή. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
Το ερέθισμα για τη συγκεκριμένη ιδέα προήλθε από μια δική μου ανάγκη. Το ερέθισμα για τη δημιουργία startups το έχω από καιρό. Μάλλον γεννήθηκα με αυτό το "μικρόβιο" του να φτιάχνω κάτι δικό μου. Το 2007 δημιούργησα την πρώτη μου εταιρία την οποία πούλησα το 2013 και από το 2011 δημιουργώ startups. Ανάλογα το project δημιουργώ μια ομάδα ικανή να την υλοποιήσει και αρχίζουμε τη δημιουργία. Οι προσδοκίες κάθε ανθρώπου που ξεκινά κάτι δικό του είναι να κατακτήσει τον κόσμο. Ακόμα αυτές είναι οι προσδοκίες μου. Με την πλειοψηφία των startups να αποτυγχάνουν το όνειρο για κάτι μεγάλο, είναι το μόνο που σου δύναμη να συνεχίσεις. Ο δρόμος για την επιτυχία είναι μοναχικός, θέλει τεράστια αποθέματα πάθους για αυτό που κάνεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στα startups.
Το myTQ (myTrustQuotient) απευθύνεται στους χρήστες του collaborative / sharing economy (συνεργατική οικονομία). Η συνεργατική οικονομία, δίνει τη δυνατότητα σε άτομα ή ομάδες να βγάζουν χρήματα από την ενοικίαση ως υπηρεσία από περιουσιακά στοιχεία που υπο-χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης σπιτιού νοικιάζει το σπίτι του όσο εκείνος είναι διακοπές. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η συνεργατική οικονομία βασίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο μερών.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπάρχοντες χρήστες είναι ότι οι αξιολογήσεις που έχουν λάβει από προηγούμενους πελάτες τους βρίσκονται "κλειδωμένες" μέσα στο site από το οποίο "έκλεισαν τη δουλειά" π.χ. την Airbnb. Οι χρήστες λοιπόν πρέπει να χτίζουν κάθε φορά από την αρχή την εμπιστοσύνη των χρηστών σε κάθε νέο site που χρησιμοποιούν για την προώθηση του περιουσιακού τους στοιχείου. Το myTQ δημιουργεί ένα προφίλ (trust profile) για το χρήστη, το οποίο συγκεντρώνει (aggregates) όλες τις αξιολογήσεις από όλα τα sites που ο χρήστης δραστηριοποιείται. Παρά το γεγονός ότι η συνεργατική οικονομία αρέσει στη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, σύμφωνα με το τελευταίο report της PwC (Price Waterhouse Coopers) για τη συνεργατική οικονομία, το 69% του κόσμου δεν εμπιστεύεται τις εταιρίες της οικονομίας αυτής. Το myTQ (myTrustQuotient) συλλέγει πληροφορίες μετά το πέρας κάθε συναλλαγής για τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα και των δυο μερών. Ο πελάτης βαθμολογεί σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τον προμηθευτή και αντίστοιχα ο προμηθευτής τον πελάτη. Οι αξιολογήσεις συλλέγονται από εμάς και εμφανίζονται στο προφίλ των χρηστών όταν και τα 2 μέρη έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση, όχι πριν. Στόχος είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας αξιολόγησης.
Όραμα μας είναι να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην αύξηση της εμπιστοσύνης στη συνεργατική οικονομία την οποία πιστεύουμε και υποστηρίζουμε. Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με όλες τις εταιρίες της συνεργατικής οικονομίας ώστε να μπορέσει να ανθίσει ακόμα περισσότερο. Πιστεύομε ότι αν το εγχείρημά μας πετύχει θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε την "εξίσωση της διαδικτυακής εμπιστοσύνης". Φιλόδοξο σχέδιο, ξέρω.
Το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να εργαστούμε χωρίς να πρέπει να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο. Οι αποστάσεις με το διαδίκτυο και τα διάφορα εργαλεία που υπάρχουν σε πληθώρα, μας δίνει τη δυνατότητα να εργαζόμαστε από 2 διαφορετικές χώρες. Ο συντονισμός είναι σχετικά εύκολος για εμένα, αφού από το 2007 ουσιαστικά δουλεύω εκτός γραφείου οπότε αυτός ο τρόπος δουλειάς αποτελεί τον κανόνα παρά την εξαίρεση. Καθημερινά, εβδομαδιαία και μηνιαία tasks, είναι θα έλεγα η συνταγή. Πρέπει ο CEO της ομάδας να γνωρίζει ανα πάσα στιγμή ποιό task θέλει περισσότερο χρόνο να υλοποιηθεί από ότι είχε προγραμματιστεί, για ποιό λόγο συνέβη αυτό και να επιθεωρεί συνεχώς την ομάδα. Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο αλλά η εμπειρία μου αυτό μου έχει δείξει ότι αυτή είναι η συνταγή για να γίνει κάτι σωστά και στο σωστό χρόνο.
Έχουν γίνει βήματα για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία ίδρυσης επιχείρησης στην Ελλάδα. Η αστάθεια της πολιτικής κατάστασης της χώρας είναι σίγουρα ανατρεπτικοί παράγοντες για να δημιουργήσει κάποιος κάτι στην Ελλάδα. Δεν έχω ιδρύσει ακόμα εταιρία γιατί στην περίπτωση μας δεν υπάρχει κάποιος λόγος ακόμα, βλέπετε είμαστε startup που χρηματοδοτούμε οι ίδιοι.
Οι συγχρόνες προσκλήσεις για τις επιχειρήσεις ειναι το να καταφέρουν να ξεχωρίσουν. Ενώ είναι πιο εύκολη η δημιουργία ενός startup αφού πολλά από τα εργαλεία που χρειάζονται είναι δωρεάν και μέσω διαδικτύου εντούτοις επειδή οι ιδέες είναι πολλές το δύσκολο είναι να συγκεντρώσεις τα βλέμματα επάνω σου. Αυτό είναι το πιο δύσκολο. Εμείς προσπαθούμε από την Ελλάδα να προσφέρουμε μια υπηρεσία κυρίως για την Αμερικάνικη αγορά. Οι πελάτες μας κυρίως είναι εκεί, όχι στην Ελλάδα. Εδώ έχουμε ακόμα πρόβλημα να εξηγήσουμε τι είναι η συνεργατική οικονομία πόσο μάλλον η προστιθέμενη αξία που η ιδέα μας προσφέρει.
Δε νομίζω ότι θα άλλαζα κάτι αν γυρνούσα το χρόνο πίσω. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε εκεί που ονειρευόμαστε με το myTQ ή με κάτι άλλο. Το μικρόβιο του επιχειρήν δε σταματά σε μια ή περισσότερες αποτυχίες. Η αποτυχία είναι μέρος του παιχνιδιού όποτε πριν ξεκινήσεις πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για αυτή, να ξέρεις πως να αντιδράσεις, να πάρεις τα μαθήματα που πρέπει και να προχωρήσεις μπροστά. Η αποτυχία δεν πρέπει να είναι ταμπού.
Σίγουρα δημιουργεί ευκαιρίες η κρίση. Το γεγονός ότι μιλάμε για συνεργατική οικονομία είναι μια τρανταχτή απόδειξη. Η επιτυχία της στηρίχθηκε στο γεγονός ότι οι άνθρωποι τα βγάζουν δύσκολα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα πλέον μιλούμε για startups και υπάρχει μια κοινότητα που κάνει τα πρώτα της βήματα. Είμαι νέος για να δίνω συμβουλές και ακόμα δεν έχω καταφέρει κάτι που θα με φέρει σε θέση να συμβουλέψω κάποιους. Έτσι το μόνο που έχω να πω είναι καλή επιτυχία σε ότι αποφασίσουν να κάνουν και να μη φοβούνται να ρισκάρουν και να αποτυγχάνουν. Κλείνοντας θέλω να μοιραστώ κάτι που μου έχει πει ο πατέρας μου: ο αποτυχημένος ψάχνει πρόβλημα σε κάθε λύση σε αντίθεση με τον επιτυχημένο που ψάχνει λύση σε κάθε πρόβλημα.
http://mytq.co