Μας μιλάνε για το TEDxNKUA με τίτλο οἶδα, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Το NKUA ή αλλιώς ΕΚΠΑ είναι το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, το μεγαλύτερο και αρχαιότερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Από την εποχή του Όθωνα, αμέτρητοι φοιτητές έχουν αποκτήσει δεξιότητες και γνώση χάρη στη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Σήμερα το ΕΚΠΑ φιλοξενεί πάνω από 100,000 φοιτητές με στόχο:
• Να τους εκπαιδεύσει και να αναπτύξει τις ικανότητες τους για να αναδειχθούν, τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον.
• Να βελτιώσει την κριτική τους αντίληψη και τον πρωτότυπο και διαφορετικό τρόπο σκέψης τους.
• Να τους παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για να ικανοποιήσουν τα όνειρα τους.
• Να τους καθοδηγήσει στις καθημερινές τους πράξεις και επιλογές.
Αξιοποιώντας όλες αυτές τις ευκαιρίες, 6 φοιτητές αποφάσισαν να φέρουν στον “κόσμο” του ακαδημαϊκού ιδρύματος, ΕΚΠΑ, το πρώτο TEDx συνέδριο, με την επωνυμία TEDxNKUA. Με πολλή ενέργεια, δημιουργικότητα και αφοσίωση, θα χαράξουν το παρθενικό ταξίδι της TEDx Κοινότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος του συνεδρίου είναι να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει, να καθοδηγήσει και να προβληματίσει το νεανικό κοινό του. Η μεγαλύτερη πρόκληση του πρώτου TEDxNKUA είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία να φέρει σε επαφή άτομα από 33 διαφορετικές σχολές, της μεγαλύτερης Πανεπιστημιακής κοινότητας στην Ελλάδα. Για το TEDxNKUA μας απάντησαν 8 φοιτητές του ΕΚΠΑ, απαντώντας σε θέματα σχετικά με το TEDx, την γνώμη τους για την τυχόν ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, για την κρίση, για το Brain Draid/Brain Gain, για την επιχειρηματικότητα κτλ. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπαν στον Παναγιώτη Λουκά.
Ποιο ήταν το ερέθισμα να διοργανώσετε το TEDxNKUA. Δεν είναι λίγο «περίεργο» που το παλιότερο πανεπιστήμιο της Ελλάδος, άργησε να διοργανώσει το δικό του Tedx;
Το πρώτο TEDxNKUA ήταν μια ισχυρή επιθυμία που υπήρχε από καιρό στην Πανεπιστημιακή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού. Ως ομάδα είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη πρόκληση, που θα μας έκανε να διαφέρουμε και από τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά TEDx. Κληθήκαμε, λόγω του εύρους του πανεπιστημίου, που αριθμεί 34 τμήματα, να φέρουμε σε επαφή νέους ανθρώπους από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, από τον κόσμο της Νομικής μέχρι τον κόσμο της Ιατρικής. Mαραθώνιες συζητήσεις και ζυμώσεις έλαβαν χώρα, μέχρι να καταλήξουμε στη διοργάνωση του TEDxNKUA. Τώρα πλέον το εγχείρημα έχει μπει στην τελική ευθεία της πραγματοποίησης του, από μία ομάδα 27 ατόμων και 55 εθελοντών που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, ώστε το TEDxNKUA να γίνει επιτέλους πραγματικότητα στις 13 Απριλίου 2019, στον ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και να είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, τόσο για τους δημιουργούς, όσο και για τους συμμετέχοντες.
Αγγελική Φλώρα Θανοπούλου, Founder and Curator ΤΕDxNKUA
Το TEDxNKUA είναι αφιερωμένο στην έννοια της γνώσης. Τι σημαίνει για εσάς γνώση (οἶδα) και πως προήλθε η έμπνευση για αυτό το θεματικό πεδίο.
Σαν πρώτο μέλημα της ομάδας μας ήταν να επιλέξουμε ένα θέμα όπου μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα του Πανεπιστημίου μας, δηλαδή τα 34 τμήματα και τους 100.000 φοιτητές, και θεωρούμε ότι το ΟΙΔΑ είναι το ιδανικό. Η γνώση είναι μια έννοια τόσο ευρεία, που δίνει το δικαίωμα στον καθένα να δώσει τον δικό του ορισμό και τη δική του ερμηνεία. Η γνώση είναι στα βιβλία, στο διαδίκτυο, στους ανθρώπους, στα ταξίδια, στην καθημερινότητα μας.
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να είμαστε αφελείς, και πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι εκατομμύρια συνάνθρωποί μας δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με εμάς. Δεν έχουν την ίδια άμεση προσβασιμότητα με εμάς. Άρα σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς, που τα fake news και η παραπληροφόρηση αποτελούν την δικη μας επιλογή γνώσης, τελικά ένα ξέρουμε, ότι δεν ξέρουμε τίποτα.
Εύα Ιερείδου, Co-founder and Production Manager
Τι θα δούμε στο TEDxNKUA. Πως προέκυψε η απόφαση και η συνεργασία με τον Δημόκριτο, ώστε να διεξαχθεί εκεί το TEDxNKUA;
Το θέμα του event είναι το ΟΙΔΑ. Επειδή λίγο πολύ, οι περισσότεροι συσχετίζουμε την γνώση με τα βιβλία, θέλαμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα που μπορούν να προσφέρουν γνώση στο κοινό. Είτε είναι άνθρωποι με ιδέες και βιώματα, είτε είναι αντικείμενα ή καλύτερα εφευρέσεις που δεν έχουν έρθει σε επαφή προηγουμένως είτε είναι τέχνη,διακόσμηση,διαγωνισμοί κ.α. Φυσικά πρέπει να διατηρήσουμε και λίγο το μυστήριο. Η συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ήταν- δεν σας κρύβομαι- η καλύτερη απόφαση που μπορούσαμε να πάρουμε. Ο χώρος είναι άνετος και λειτουργικός και μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι υπεύθυνοι του χώρου οι οποίοι είναι φιλόξενοι και συμμερίζονται τον ενθουσιασμό μας. Είναι εξάλλου ένας χώρος με μεγάλη ιστορία και γνώση όπως και το πανεπιστήμιο μας.
Μέγκι Υμεράι, Experience Manager TEDxNKUA
Μέσα στο 2019 θα έχουμε εκλογές και οι πολιτικοί θα πουν και πάλι μεγάλα λόγια την παιδεία. Έξω από τα όποια κομματικά, μπορείτε να μας πείτε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια, και ποιες λύσεις πιστεύετε ότι είναι εφικτές να γίνουν;
Κάθε φορά που έχουμε εκλογές αρχίζουν οι συζητήσεις για την παιδεία στην Ελλάδα. Πιστεύω πως το πρόβλημα πλέον είναι ότι η ίδια παιδεία αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν ένα προεκλογικό εργαλείο και λιγότερο ως ένα υπαρκτό πρόβλημα. Μιλώντας ως φοιτήτρια πιστεύω ότι αυτό που λείπει περισσότερο στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι η ουσία, τόσο το επίπεδο της ύλης όσο και οι καθηγητές είναι αρκετά υψηλά, το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται σε πράγματα πέρα από τα βιβλία. Λείπουν οι ευκαιρίες για να δοκιμάσεις καινούργια πράγματα και να δοκιμαστείς, το ενεργό campus, ο αθλητισμός, ο εθελοντισμός οι τέχνες, οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει τον καθένα και κυρίως ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός. Έτσι πιστεύω θα αρχίσουν και οι ίδιοι οι φοιτητές να σταματήσουν να τα αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια ως σεμιναριακούς χώρους και θα αρχίσουν να τα βλέπουν ως ένα ουσιαστικό βήμα για το μέλλον τους.
Στεφανία Λιβέρη, Finance Manager TEDxNKUA
Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχουν Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ποια είναι η γνώμη σας; Πιστεύετε ότι πρέπει η χώρα μας να έχει Ιδιωτικά Πανεπιστήμια;
Το γεγονός ότι στην Ελλάδα του σήμερα απουσιάζουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ακούγεται παράξενο, αναλογιζόμενοι το πλήθος των υπηρεσιών που επιλέγουμε να μας παρέχονται από ιδιωτικούς φορείς, όπως ιδιωτικά σχολεία, νοσοκομεία και φροντιστήρια, καθώς και ότι η χώρα μας πλέον δεν απορρίπτει πτυχία από μη κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Κατά τη γνώμη μου,η εκπαίδευση, η παιδεία και η γενικότερη καλλιέργεια των πολιτών, ναι μεν εξαρτάται ως ένα βαθμό και από τη «διάθεση» του ίδιου του ατόμου για προσωπική και επαγγελματική ανέλιξη, ωστόσο πρέπει και είναι ευθύνη του κάθε σύγχρονου κράτους να παρέχει στους πολίτες του τη δυνατότητα και τα ερεθίσματα για να πετύχουν τον παραπάνω στόχο, αν φυσικά δεχτούμε την ύπαρξη του θεσμού του κράτους πρόνοιας. Είναι γεγονός πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δίνουν την ευκαιρία στα άτομα, να σπουδάσουν το αντικείμενο που αγαπούν, χωρίς τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, ένα σύστημα όχι τόσο δίκαιο και αξιοκρατικό, που ακυρώνει τον σκοπό του σχολείου και ενισχύει τη βαθμοθηρία. Ωστόσο, η λύση δεν είναι η ίδρυση μη κρατικών ιδρυμάτων, αλλά η αναβάθμιση ολόκληρου του εκπαιδευτικού συστήματος και του τρόπου εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων καθιστά την εκπαίδευση «προνόμιο λίγων», ενισχύοντας έτσι τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες , και παρακωλύοντας την εξέλιξη των κοινωνιών, λόγω των έντονων ταξικών διαφορών που δημιουργούνται. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λοιπόν, σίγουρα φέρουν πολλά πλεονεκτήματα, όμως η ίδρυση τους κατά κύριο λόγο σημαίνει την εναπόθεση του ρόλου και των ευθυνών του κράτους , όσον αφορά την εκπαίδευση, σε τρίτους και πιθανότατα προκαλέσει κρατική αδράνεια και κοινωνική στασιμότητα.
Αλογοσκούφη Κωνσταντίνα, Marketing Coordinator TEDxNKUA
Μια από τις εκφράσεις που έχουν γίνει καραμέλα είναι το Brain Draid/Brain Gain. Πάλι λόγων εκλογών κτλ, θα ακούσουμε πολλά για αυτό. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα δίνει τα κίνητρα σε έναν νέο επιστήμονα για να μείνει εδώ; Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να γίνει η Ελλάδα ένα ελκυστικό περιβάλλον για νέους επιχειρηματίες;
Διαχρονικά αναγκάζονταν οι νέοι με φιλοδοξίες να απευθυνθούν στην αγορά του εξωτερικού καθώς το περιβάλλον της Ελλάδας δεν τους προσέφερε τις απαραίτητες ευκαιρίες εργασίας και ανέλιξης στον κλάδο τους. Δεν δίνεται η ευκαιρία στους απόφοιτους πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. να εφαρμόσουν στη δουλειά τους όλα αυτά που διδάχθηκαν κατά τα φοιτητικά τους χρόνια. Αναφέροντας και λόγια καθηγητή μου στο ΟΠΑ «...οι εταιρείες στην Ελλάδα, λόγω της φύσης της αγοράς που βρίσκονται, ακολουθούν συντηρητικές πολιτικές όσο αφορά στο budget τους...» κάτι που μας δίνει να καταλάβουμε πως δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και αντίστοιχα μεγάλα περιθώρια για τυχόν μελλοντικές προσλήψεις, αυξήσεις παροχών στους εργαζόμενους τους, επενδύσεις στη χώρα κ.α. Ως προς το τι πρέπει να αλλάξει στη χώρα για να γίνει πιο ελκυστική στους νέους σίγουρα δεν είναι μόνο ένα θέμα. Πρωταρχικά οι απολαβές ενός οποιουδήποτε εργαζόμενου θα έπρεπε να του καλύπτουν τουλάχιστον τις βασικές του ανάγκες. Άρα μιλάμε για αυξήσεις μισθών. Μιλάμε επίσης για βελτίωση του φορολογικού συστήματος. Όσο αφορά την ανταποδοτικότητα αυτού, να επιστρέφονται οι καταβολές των πολιτών σε παροχές προς τους ίδιους. Η μείωση επίσης του φορολογικού συντελεστή θα δώσει τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, παρέχοντας σε αρκετούς νέους μία θέση εργασίας, αλλά και δίνοντάς τους την ευκαιρία να ξεκινήσουν μία δική τους επιχείρηση στη χώρα τους.
-Ιάκωβος Μπάλλας, Sales Coordinator TEDxNKUA
Στο Youth Platform, έχουμε κάνει πάνω από 300 συνεντεύξεις με start up, που αρκετοί είναι απόφοιτοι του πανεπιστημίου σας. Σας έχει περάσει η σκέψη να δημιουργήσετε μια δικιά σας startup και ποιες δυσκολίες πιστεύετε ότι τυχόν θα έχετε εάν θα την δημιουργήσετε.
Ονομάζομαι Μαριάννα, είμαι 20 χρονών και δηλώνω έναν μεγάλο ενθουσιασμό για τις start ups, με ιδιαίτερη διάθεση να δημιουργήσω τη δική μου. Ωστόσο δεν αρκεί μόνο η διάθεση και η θέληση. Κάθε μήνας είναι και από μια καινούρια ιδέα, η οποία ξέρω ότι δεν είναι αυτή που θα αποτελέσει τη δική μου επιτυχημένη ιδέα. Η έννοια της επιχειρηματικότητας δηλώνει τη δυνατότητα μας να διαχειριζόμαστε, να αναπτύσσουμε και να εξελίσσουμε μια πρωτοβουλία μας που ξεκινάει από το μηδέν. Απαραίτητη παράμετρος της έννοιας αυτής είναι τα ρίσκα. Πόσο μάλλον στην περίπτωση μιας start up όπου όλα αποτελούν καινοτομίες. Το πρώτο ρίσκο είναι το κατά πόσο οι χρήστες θα ανταποκριθούν στην ιδέα μας ή μάλλον κατά πόσο εμείς θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας. Δυστυχώς το πως να ιδρύσεις τη δική σου επιχείρηση, δεν είναι κάτι που μαθαίνεις στο πλαίσιο μια τάξης. Υπάρχουν πολλές σχετικές γνώσεις και εμπειρίες που μπορείς να πάρεις από τα περιβάλλοντα που συναναστρέφεσαι (πχ εθελοντικές δράσεις, συνέδρια, σεμινάρια, φιλίες, γνωριμίες, πανεπιστήμιο). Ακριβώς όμως επειδή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες γνώσεις που μπορείς να κατακτήσεις και να αποκτήσεις τον τίτλο του «start upper», το πιο μεγάλο ρίσκο είναι η αποτυχία…και για μένα το καλύτερο σχολείο!
Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm. – Winston Churchill
Μαριάννα Δημητριάδου, Marketing Manager TEDxNKUA
H κρίση δημιουργεί ευκαιρίες; Ποια είναι η άποψη σας και τι είδους συμβουλή θα μπορούσατε να δώσετε σε κάποιον που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας.
Η κρίση σαφώς και δημιουργεί ευκαιρίες και μάλιστα αρκετές αρκεί ο καθένας να είναι δεκτικός και ανοιχτός σε απόψεις κι εναλλακτικές. Δεν αρκούν μόνο οι επιθυμίες αλλά χρειάζονται στόχοι, οργάνωση και προγραμματισμός. Άλλοι κοιμούνται κι ονειρεύονται κι άλλοι ξυπνούν για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Ο καθένας διαλέγει σε ποια κατηγορία θέλει να ανήκει. Ένας νέος που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να διακατέχεται από υπομονή, αισιοδοξία, διάθεση για εργασία και συνέπεια. Η κάθε προσπάθεια αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθεί.
Ιωάννα Αναστάση, Sales Manager TEDxNKUA