Μήπως να κάνεις ένα break τώρα στις διακοπές;


Το Facebook μπορεί να δημιουργήθηκε από φοιτητές για φοιτητές, αλλά πλέον αποτελεί ένα τεράστιο μέρος της ζωής μας. Και όχι μόνο για εσένα! Για όλους! Μέχρι και για τους γονείς σου!

Ο βασικός στόχος με την εν λόγω κοινωνική πλατφόρμα, ήταν να μπορούμε να έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε καλύτερα και πιο γρήγορα με τους φίλους και την οικογένειά μας, όπου κι αν βρίσκονται. Παρόλα αυτά, αν το καλοσκεφτείς, παίζει τεράστιο ρόλο στην ζωή σου, αυτή την στιγμή. Στην ζωή σου σαν φοιτητής, εννοώ. Όπου κι αν σπουδάζεις. Είτε είσαι στην Πάτρα, είστε στην Θεσσαλονίκη.

Όσα οφέλη λοιπόν, και αν προκύπτουν από το Facebook, υπάρχουν αλλά τόσα μειονεκτήματα που ίσως να μην είχες σκεφτεί και τα οποία επηρεάζουν την ζωή και κυρίως τις σπουδές σου.

Το Facebook σε αφήνει… «άφραγκο»

Ενώ μπορεί μέσω αυτού να μαθαίνεις όλα τα κοινωνικά happenings που λαμβάνουν μέρος στο πανεπιστήμιο, να μαθαίνεις τις ώρες των μαθημάτων σου, μέχρι και να βρίσκεις σημειώσεις, από την άλλη η τόση… αφοσίωση σε αυτό, σε κάνει να διαβάζεις λιγότερο αλλά και να δουλεύεις λιγότερο. Ίσως τον χρόνο που αφιερώνεις σε αυτό, να έβρισκες μια δουλίτσα και να έβγαζες και κανένα χαρτζιλίκι παραπάνω.  

Αποσπάει την προσοχή

Με την ίδια λογική, είναι πολύ εύκολο να αποσπάσει το Facebook την προσοχή σου όσο διαβάζεις.

Είναι… εθιστικό

Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Maryland, όταν ζητήθηκε από φοιτητές να μην χρησιμοποιήσουν τα social media για 24 ώρες, άρχισαν να νιώθουν άγχος, κατάθλιψη και γενικότερα να συμπεριφέρονται κάπως… περίεργα. Εάν αυτό δεν «φωνάζει» εθισμό, τότε δεν ξέρω τι!

Είναι μοναχικό

Πόσους «πραγματικούς» φίλους έχεις στο Facebook; Ανθρώπους με τους οποίους έχεις πραγματική επαφή; Είμαι σίγουρη με πολύ λιγότερους από τους 1.300 φίλους που έχεις στο προφίλ σου. Σταμάτα να μετράς τα likes στην τελευταία σου φωτο και βγες έξω στον… πραγματικό κόσμο! Θα δεις πόσο πιο χαρούμενος θα νιώσεις!

Σε κάνει ματαιόδοξο

Φοιτητές που κάνουν update στο προφίλ τους συνέχεια, έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση από τα likes που λαμβάνουν, περισσότερο απ’ όση θα έπαιρναν αν κοιτούσαν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Όσο περισσότερο χρόνο περνάς στο Facebook, τόσο περισσότερο ναρκισσιστής γίνεσαι.