Μερικές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η συμπεριφορά μας είναι άσχημη και πληγώνει τους ανθρώπους που έχουμε στο πλάι μας.
Τα χρόνια που περνάμε στο πανεπιστήμιο είναι για πολλούς και πολλές τα ομορφότερα στη ζωή μας. Εκεί γνωρίζουμε ανθρώπους που θα έχουμε στο πλάι μας για όλη μας τη ζωή, ενώ αποκτούμε σημαντικές γνώσεις, δεξιότητες και καλλιέργεια που μας μετατρέπει στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Η κοινωνικοποίησή μας εντός του πανεπιστημίου διαφέρει ωστόσο πολύ από αυτή του σχολείου, καθώς εκεί ερχόμαστε σε επαφή με υπερπολλαπλάσιο κόσμο και πολλές φορές γεννώνται συνθήκες που ευνοούν τις κόντρες, τους ανταγωνισμούς και κάθε είδους άλλες παρεξηγήσεις. Και επειδή είναι εύκολο να επηρεαστείς από αυτή τη συνθήκη, συνέχισε να διαβάζεις για να δεις αν καμιά φορά γίνεσαι και εσύ τοξικός/-ή απέναντι στους συμφοιτητές σου, ώστε να το αλλάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
Δεν εκτιμάς τις προσπάθειες των συμφοιτητών σου
Στις ομαδικές εργασίες, πάντα θεωρείς ότι εσύ κατέβαλες τη μεγαλύτερη προσπάθεια και αναζητάς δυσανάλογο credit από αυτό των συμφοιτητών σου. Ξέρεις όμως πολύ καλά πως η ομάδα λειτουργεί σωστά ακριβώς επειδή είναι ομάδα και όχι ένα μόλις άτομο…
Δεν σκέφτεσαι ποτέ τα συναισθήματά τους
Όταν ένας συμφοιτητής-τρια σου νιώθει άγχος και πίεση και το εκδηλώνει, πάντα υποβαθμίζεις τα συναισθήματά του, χωρίς να σκέφτεσαι ότι η καθημερινότητα της σχολής δεν επηρεάζει όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο.
Δεν λες ποτέ συγγνώμη
Κάθε φορά που σφάλεις σε κάτι ή φέρεσαι άκομψα, κάνεις σαν να μην συνέβη ποτέ ξεχνώντας ότι πρέπει να απολογηθείς.
Είσαι ανταγωνιστικός-ή
Στα πλαίσια της σχολής, αλλά και γενικά στην κοινωνικοποίησή σου με τους συμφοιτητές σου, γίνεσαι εξαιρετικά ανταγωνιστικός-ή με αποτέλεσμα κανένας στην πραγματικότητα να μην σε εκτιμά ή να σε θεωρεί φίλο/φίλη του.
Δεν βοηθάς ποτέ
Δεν θα μοιραστείς ποτέ τις σημειώσεις σου, ούτε και θα εξηγήσεις κάτι που ξέρεις καλύτερα σε σχέση με την ύλη του μαθήματος, μόνο και μόνο γιατί έχεις μια αρρωστημένη αντίληψη ότι ο καθένας πρέπει να κινείται εντελώς μόνος του στο πλαίσιο των μαθημάτων.
Εκμεταλλεύεσαι τη δουλειά των άλλων
Όταν οι συμφοιτητές σου είναι εκεί για να σε βοηθήσουν ή να σε ξελασπώσουν σε κάτι, όχι απλά δεν θα τους ευχαριστήσεις, αλλά θα εκμεταλλευτείς τη δουλειά και την προσπάθειά τους, παρουσιάζοντάς την ως αποκλειστικά δική σου. Να χαίρεσαι που ακόμη σου μιλούν…