Ποιες είναι οι επιλογές σου ώστε να βρεις δουλειά χωρίς να έχεις σπουδάσει και μερικές προτάσεις για να κινηθείς έξυπνα στην αγορά εργασίας


Οι σπουδές δεν ήταν κάτι που σου ταίριαζε ή σε συγκινούσε όταν ήταν η εποχή που έπρεπε να προετοιμαστείς για αυτές ως μαθητής/-τρια και τώρα που το σχολείο έχει πια τελειώσει, βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας. Και τώρα είναι που εμφανίζεται και το μεγάλο ερώτημα στο μυαλό σου, γεμίζοντάς σε άγχος και ανασφάλεια για την επαγγελματική σου αποκατάσταση: τι μπορώ να κάνω λοιπόν χωρίς πτυχίο; Το Platform σου έχει ό,τι χρειάζεσαι, αναλύοντας τις επιλογές σου ώστε να βρεις δουλειά χωρίς να έχεις σπουδάσει, κάνοντας ταυτόχρονα μερικές προτάσεις για να κινηθείς έξυπνα στην αγορά εργασίας.

Σκέψου τι σου αρέσει να κάνεις

Το ταλέντο σου στην κεραμική, το πλέξιμο και το ράψιμο ή τα μερεμέτια του σπιτιού μπορεί με λίγη παραπάνω προσπάθεια να εξελιχθεί σε ένα επικερδές επάγγελμα. Εκμεταλλεύσου τα κοινωνικά μέσα διαφημίζοντας τις υπηρεσίες που μπορείς να προσφέρεις και μπες σε αντίστοιχες πλατφόρμες όπου θα μπορούν να σε βρίσκουν εύκολα άτομα που ενδιαφέρονται για αυτές.

Εκμεταλλεύσου τα σεμινάρια

Ο ΟΑΕΔ, οι δήμοι και πολλοί ακόμη οργανισμοί παρέχουν διαρκώς σεμινάρια που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις περισσότερες τεχνικές γνώσεις γύρω από τομείς όπως η πληροφορική, το marketing και πολλά ακόμη, που δυνητικά είναι εξαιρετικά εφόδια για δουλειές γραφείου, όπως μια θέση στη γραμματεία και την εξυπηρέτηση πελατών διάφορων επιχειρήσεων. Ψάχνε διαρκώς ευκαιρίες σαν κι αυτές, που θα ενισχύσουν το βιογραφικό σου και θα σου ανοίξουν αντίστοιχες επαγγελματικές ευκαιρίες δωρεάν.

Σκέψου τα social media

Το έχεις δει να συμβαίνει κι ας είναι δύσκολο. Σκέψου ποια ταλέντα και ποιες ιδιαιτερότητές σου θα μπορούσες να προβάλεις στα κοινωνικά δίκτυα, ανοίγοντας τα προσωπικά σου κανάλια και ξεκινώντας την ενασχόλησή σου με το micro-influencing. Οι ευκαιρίες εντός του κλάδου δεν σταματούν να προκύπτουν ποτέ και αν ρίξεις μπόλικη δουλειά ως προς το υλικό που αναρτάς και την ποιότητά του, ίσως σταδιακά καταφέρεις να μετατρέψεις τη χρήση των κοινωνικών δικτύων στο full-time επάγγελμά σου. Ακόμη κι αν δεν θέλεις ωστόσο να γίνεις εσύ μια αναγνωρίσιμη φιγούρα στα social media, σκέψου την επιλογή του social media management, αν το ‘χεις με τις διάφορες πλατφόρμες.  

E–commerce

Το E–commerce είναι ένας άκρως αναπτυσσόμενος κλάδος απασχόλησης, που δεν αποτελεί πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στον οποίο μπορείς να ξεκινήσεις να εργάζεσαι αμέσως μετά την αποφοίτησή σου. Μάθε μέσα από σχετικά online tutorials να χειρίζεσαι τα προγράμματα που θα σου ζητηθούν (δεν είναι καθόλου δύσκολα!) και απόδειξε στη συνέντευξη ότι έχεις οργανωτικές δεξιότητες και καλή γνώση Αγγλικών. Και δες την καριέρα σου να ανθίζει!

Δημόσιες σχέσεις

Η επικοινωνιακή φύση του χαρακτήρα σου μπορεί να φανεί πολύτιμη σε μια θέση εργασίας στον κλάδο των δημόσιων σχέσεων, η οποία δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο. Αναζήτησε αντίστοιχα agencies και απόδειξε την αξία σου!

Τουρισμός

Στην Ελλάδα η τουριστική σεζόν διαρκεί πλέον περισσότερους από 6 μήνες τον χρόνο και μπορεί να είναι επαρκής ώστε να βιοπορίζεται κανείς ολόκληρη τη χρονιά. Δες λοιπόν τι μπορείς να κάνεις σε αυτόν τον κλάδο, μαθαίνοντας στους επισκέπτες της χώρας μας τι θα πει «φιλοξενία».

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Θες να δουλέψεις για έναν θετικό σκοπό και να προσφέρεις στην κοινωνία όσο εσύ μπορείς; Διάφορες οργανώσεις που προσπαθούν για το κοινό καλό, συνήθως αναζητούν άτομα για τη στελέχωσή τους σε πληθώρα θέσεων, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να απαιτούν κάποιο πτυχίο. Υπάρχουν για παράδειγμα τα άτομα που στελεχώνουν αυτό που λέμε «Ομάδα Άμεσου Διαλόγου», η οποία ενημερώνει τον κόσμο για τα σύγχρονα περιβαλλοντικά/κοινωνικά προβλήματα, περιγράφει το έργο των Οργανώσεων και βρίσκει υποστηρικτές. Άλλη μια θέση είναι αυτή του συνοδού ανηλίκων, στην οποία βρίσκεσαι στο πλάι συνήθως ανήλικων προσφύγων, προσφέροντας την απαραίτητη στοργή και φροντίδα που έχουν ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση ενός πτυχίου δεν είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεις δουλειά και δεν πρέπει να σε σταματήσει ποτέ από το να την αναζητήσεις. Ανακάλυψε πρωτίστως τι σου αρέσει να κάνεις και σύντομα θα βρεις κάτι που σε ευχαριστεί και θα σε ανταμείβει!