Προτού διαλέξεις τις προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές σου, δες ποια επαγγέλματα φαίνεται πως είναι ανυπόφορα σύμφωνα με τους ανθρώπους που τα επέλεξαν
Η αξία των πανεπιστημιακών πτυχίων τείνει να μειώνεται τα τελευταία χρόνια, τόσο εξαιτίας της απαξίωσης των ίδιων των πανεπιστημίων ως προς τη χρηματοδότησή τους, όσο και λόγω του γεγονότος ότι όλο και περισσότερες εταιρείες (μεταξύ αυτών πολλές στον τεχνολογικό τομέα) δεν απαιτούν πια από τους υπαλλήλους τους να έχουν συνεχίσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση, επειδή σε κάποια φάση της ζωής σου θα κληθείς να αποφασίσεις τι και αν θα ήθελες να σπουδάσεις, να ποια είναι τα 10 πτυχία που μετανιώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες για να μην πεις ότι δεν σε προειδοποιήσαμε!
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του moneyreview.gr που επικαλείται την έκθεση The College Payoff του Georgetown University Center on Education and the Workforce, οι κάτοχοι ενός πτυχίου κερδίζουν 84% περισσότερα από εκείνους που έχουν μόνο απολυτήριο λυκείου, με τις διαφορές ανάμεσα στα πτυχία να παραμένουν ωστόσο πολύ μεγάλες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες, όσοι επαγγελματίες σπούδασαν στους τομείς της επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (STEM), κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα και απολαμβάνουν μεγαλύτερων ανέσεων στον επαγγελματικό χώρο.
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι τα πτυχία στους τομείς της υγείας και των επιχειρήσεων επίσης αμείβονται πολύ καλά στις ΗΠΑ, καθώς οι μισθοί τόσο για τους νέους εργαζόμενους όσο και για αυτούς που έχουν περισσότερα χρόνια καριέρας είναι υψηλότεροι σε σχέση με εκείνους που σπούδασαν ιστορία, φιλολογία, φιλοσοφία, κοινωνιολογία, ψυχολογία, τέχνες κτλ.
Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ZipRecruiter που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 1.500 απόφοιτους πανεπιστημίων στις ΗΠΑ που αναζητούν εργασία, το 44% αυτών μετανιώνει για το αντικείμενο των σπουδών που επέλεξε, με τα σπουδές πάνω στη δημοσιογραφία, την κοινωνιολογία, την επικοινωνία και την εκπαίδευση να βρίσκονται στη μαύρη λίστα των σχολών που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μετανιωμένων πτυχιούχων. Η εξέλιξη αυτή φυσικά δεν έχει να κάνει με το ίδιο το αντικείμενο των σπουδών, αλλά με την εργασιακή πραγματικότητα στην οποία προσγειώνονται οι απόφοιτοί τους, με πολλούς εξ αυτών να αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών απολαβών.
Οι πτυχιούχοι αυτοί αν γυρνούσαν τον χρόνο πίσω φαίνεται πως θα επέλεγαν τον δρόμο της πληροφορικής ή της διοίκησης επιχειρήσεων, μιας που με το που εντάσσονται στην αγορά εργασίας μετά τις σπουδές τους, οι απόφοιτοι αυτών των σπουδών συναντούν πολύ καλές προοπτικές απασχόλησης και υψηλούς αρχικούς μισθούς.
Σε περίπτωση όμως που δεν σου κάνουν τα παραπάνω, εγκληματολογία, μηχανική, νοσηλευτική και business and finance είναι μερικοί ακόμη κλάδοι σπουδών, οι απόφοιτοι των οποίων νιώθουν πολύ καλά με την επιλογή τους.
Με πληροφορίες από το moneyreview.gr