Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, 17.00 – 24.00 – Eίσοδος ελεύθερη.
Η Βραδιά του Ερευνητή συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια ζωής! Mε σύνθημα «Γνώρισε τη μαγεία της Έρευνας» ερευνητές των μεγαλύτερων ερευνητικών κέντρων της χώρας μας υπόσχονται μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη επιστημονικές «εκπλήξεις». Ελάτε να τους γνωρίσετε και να μιλήσετε μαζί τους.
Στον φιλόξενο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» μέσα από ποικίλες πειραματικές επιδείξεις, πρωτότυπα διαδραστικά εργαστήρια και παιχνίδια, ενδιαφέροντα εκθέματα, προβολές και επιστημονικές παρουσιάσεις η γνώση ανοίγει και προσφέρεται «απλόχερα» σε μικρούς και μεγάλους.
Τι μπορεί κανείς να δει από τις δραστηριότητες των πέντε ερευνητικών κέντρων που συμμετέχουν στη διοργάνωση:
Από το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»: ταξιδέψτε με ειδικά VR γυαλιά στο μικρόκοσμο των βιομορίων, εξάγετε DNA από μπανάνα, δείτε στον Θάλαμο Νέφωσης κοσμικές ακτίνες, ηλε-κτρόνια, σωματίδια άλφα να περνούν μπροστά στα μάτια σας, γίνετε πραγματικοί διασώστες στο παιχνίδι iRESCUE, διαπιστώστε: αν πράγματι το πλατινένιο σας κόσμημα …είναι από πλατίνα, δείτε με τα μάτια σας αν …σκάει ο άνθρωπος στον Άρη! και άλλα πολλά…
Από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:
Πάρτε μέρος σε δραστηριότητες που θα σας ενημερώσουν για τους σεισμούς, θα σας εξηγήσουν τη δορυφορική παρακολούθηση φυσικών καταστροφών, την κλιματική αλλαγή και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ παιδιά και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μαθήματα αστρονομίας και μετεωρολογίας !
Το Eθνικό Ίδρυμα Ερευνών καθώς είναι το μόνο ερευνητικό κέντρο της Χώρας που συνδυάζει έρευνες στον τομέα των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών, δίνει το επιστημονικό του παρών μέσα από δράσεις επιλεγμένες και από τις δύο επιστημονικές του κατευθύνσεις. «Παιχνίδια επιβίωσης στον «Κόσμο των Θετικών Επιστημών» και σειρά εργαστηρίων από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών: όπως δημιουργίας αντιγράφων (εκμαγείων) αρχαίων νομισμάτων, κατασκευής και διακόσμησης πήλινων βυζαντινών αγγείων, αποτύπωσης αρχαίων επιγραφών, εργαστήριο ζωγραφικής ειδωλίων και αναπαραγωγής μιας αλχημικής συνταγής.
Στο κεντρικό περίπτερο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ο επισκέπτης θα μπορεί να πληροφορηθεί, μέσα από πλούσιο ενημερωτικό και οπτικό-ακουστικό υλικό από τα ερευνητικά ταξίδια και τις επιχειρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, για τα προγράμματα του σχετικά με τη θαλάσσια έρευνα στη Μεσόγειο και διεθνώς. Θα μετέχει σε πολλά επιστημονικά όργανα, θα δει θαλάσσιο ερευνητικό εξοπλισμό, θα θαυμάσει τη μινιατούρα του Ωκεανογραφικού Σκά-φους «ΑΙΓΑΙΟ» και θα παρακολουθήσει, μεταξύ άλλων, πειράματα καθαρισμού της θάλασσας από πετρελαιοκηλίδα και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Το ερευνητικό Κέντρο Αθηνά θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία επιστήμης, τεχνολογίας και ψυχαγωγίας μέσα από το κυνήγι του θησαυρού της γνώσης, όπου οι επισκέπτες θα περιηγηθούν σε τεχνολογίες για να αποκτήσουν γνώσεις και να απαντήσουν στις ερωτήσεις ενός μικρού διαγωνισμού. Ανάμεσα στις τεχνολογίες αυτές, τα ρομπότ που σε ακούν και σε κατα-λαβαίνουν, το βιντεοπαιχνίδι "Απελευθέρωσε την πριγκίπισσα Γνώση", το βραβευμένο διεθνώς σύστημα DAIAD για την έξυπνη κατανάλωση νερού, η παραγωγή μουσικής με όλο το σώμα, χωρίς όργανα…και άλλα πολλά.
Μια ξεχωριστή παρουσία θα δώσουν επιστημονικοί και εκπαιδευτικοί φορείς: το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η Ένωση Ελλήνων Χημικών, η Ελληνική Αστρονομική Ένωση, η Sci-Co, πολλοί ερευνητές από τον ακαδημαϊκό χώρο, οι Science Reactors με το διασκεδαστικό Stand up Science, κ.α., ενώ μαθητές από πειραματικά σχολεία και εκπαιδευτήρια θα γίνουν για μια βραδιά ερευνητές παρουσιάζοντας οι ίδιοι ενδιαφέροντα πειράματα!
Την κεντρική ομιλία της Βραδιάς θα καλύψει ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, με ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα: «Όταν πάψουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι ακραία»!
Η βραδιά θα πλημμυρίσει με πολλή μουσική από την μπάντα Music Virus του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, που επίσης θα συνοδέψει το μουσικό σχήμα ερευνητών The Researchers και θα κλείσει με τους ξεχωριστούς Balkan Familia, την ομάδα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μουσικά περάσματα Ανατολής και Δύσης!
Σας περιμένουμε!