Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι αλλάζουν επαγγελματική κατεύθυνση, παρότι θα ήθελαν να ακολουθήσουν άλλο κλάδο.
Η κρίση στην Ελλάδα έκλεισε δουλειές, άνοιξε νέους δρόμους και, κυρίως, συνεχίζει να προκαλεί σημαντικές αλλαγές στον τομέα της εργασίας. Οι νέοι, πάντως, δεν ενδιαφέρονται πλέον για την επαγγελματική αποκατάσταση σε θέσεις του Δημοσίου, κάτι που παλαιότερα αποτελούσε για πολλούς «βόλεμα» ζωής. Αντ’ αυτού, στρέφονται στον τουρισμό και τη γεωργία, αλλά και τη ναυτιλία, όπως και την πληροφορική και τις μεταφορές. Αυτό παρατηρείται εξαιτίας της συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας καθώς, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, εάν δεν υπήρχε κρίση θα προτιμούσαν να σπουδάσουν ιατρική, ψυχολογία, βιολογία, αγγλική φιλολογία και φυσικοθεραπεία.
Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα της «Γενιάς Κ», όπως την ονόμασαν οι ερευνητές, δηλαδή της Γενιάς της Κρίσης. Πρόκειται για τα παιδιά που έδωσαν Πανελλήνιες το 2016, δηλαδή ξεκίνησαν τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο το 2010, τη χρονιά που ξεκίνησε η κρίση στη χώρα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την «Employ Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας» σε δείγμα 790 μαθητών ηλικίας 15-18 ετών, το διάστημα Μάιος – Ιούλιος 2016, με τη συμμετοχή μαθητών από όλες τις περιφέρειες της χώρας εκτός των περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με την έρευνα, οι μαθητές της «Γενιάς Κ» θεωρούν ως σημαντικότερο κριτήριο για να επιλέξουν σπουδές τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους (ποσοστό 70,93%), ενώ το τελευταίο που τους απασχολεί πλέον είναι η φήμη ενός τμήματος-επαγγέλματος (ποσοστό 0,70%).
Μερικά σημαντικά πορίσματα της έρευνας έχουν ως εξής:
1. Η αξία των μεταπτυχιακών
Το 63,10% υποστηρίζει ότι θα ήθελε να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ μόλις το 10,16% θα επιθυμούσε να εργαστεί ως υπάλληλος. Σημαντικό είναι το ποσοστό (15,33%) των νέων ανθρώπων που πάρα την αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα επιδίωκαν την επιχειρηματικότητα αλλά και την ενασχόληση με την έρευνα (11,41%). Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα στρέφεται στις μεταπτυχιακές σπουδές, εξηγεί την άνοδο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη χώρα μας αλλά και το ρεύμα προς χώρες του εξωτερικού για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
2. O κλάδος με τις καλύτερες συνθήκες εργασίας
Η «Γενιά Κ» θεωρεί πως οι καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι στον κλάδο του τουρισμού (20,17%) και στα Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις (18,32%), ενώ χειρότερες στον κατασκευαστικό κλάδο. Αρκετά καλές εκτιμώνται οι συνθήκες στον κλάδο πληροφορικής και νέων τεχνολογιών (16,47%) από τα παιδιά, ενώ εκτιμούν πως οι χειρότερες εργασιακές συνθήκες είναι στον νομικό (1,85%) και κατασκευαστικό κλάδο (1,68%).
3. Ο κλάδος με τις καλύτερες μελλοντικές προοπτικές στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, καλύτερες προοπτικές για το μέλλον φαίνεται να παρέχουν ο τουρισμός (25,98%), η πληροφορική (24,62%), η γεωργία – πρωτογενής τομέας (17,62%) και η ναυτιλία (9,23%). Έτσι εξηγείται και η αλματώδης εκτίναξη των βάσεων των τουριστικών σχολών στις βάσεις των Πανελληνίων. Προφανώς είναι μεγάλη η επίδραση της κρίσης στη διαμόρφωση της άποψης των νέων, όπου προτιμούν τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας και τις παραδοσιακές δυνάμεις εργασίας, δηλαδή τον πρωτογενή τομέα και τη ναυτιλία. Επίσης, διαβλέπουν τις αναδυόμενες ευκαιρίες που ενδεχομένως προσφέρουν η πληροφορική και το Διαδίκτυο.
4. Το σημαντικότερο εμπόδιο στην επιλογή σπουδών και επαγγέλματος
Ως σημαντικότερο εμπόδιο για να μπορούν να επιλέξουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους, οι μαθητές εντόπισαν-εύλογα- την οικονομική κρίση (41,36%) και μόλις το 5,58% ανέφερε την παρέμβαση των γονιών στην επιλογή τους.
Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι ελάχιστοι από τους νέους που συμμετείχαν στη μελέτη πιστεύουν ότι στα επόμενα 6-8 χρόνια, όταν δηλαδή θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, η κατάσταση στη χώρα μας θα έχει βελτιωθεί. Οι σημερινοί 18άρηδες είναι απογοητευμένοι με την κατάσταση στην Ελλάδα και σε ποσοστό που ξεπερνά το 40% δηλώνουν ότι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό αναγκαστικά, χωρίς, δηλαδή, να αποτελεί βαθύτερη επιθυμία τους. Και αυτό είναι και το πιο θλιβερό.