Να, γιατί πρέπει να φιλτράρεις τις πληροφορίες που λαμβάνεις
Είναι ένα τεράστιο μέσο τα social media. Τα κοινωνικά δίκτυα μας προσφέρουν το «δώρο» της γρήγορης ενημέρωσης και πληροφόρησης. Καθημερινά δεχόμαστε εκατοντάδες πληροφορίες μέσω του διαδικτύου και των social media, πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται από την άλλη άκρη της Γης. Πόσο όμως πρέπει να φιλτράρουμε τις πληροφορίες που δεχόμαστε αρκετά συχνά σαν «μασημένη τροφή»; Το παρακάτω συμβάν επιβεβαιώνει ότι πρέπει να προσέχουμε τι πιστεύουμε και τι όχι, κάθε φορά που διαβάζουμε κάτι.
Ένα νέο ενδιαφέρον πείραμα λοιπόν, που έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου, επιβεβαιώνει όλα αυτά. Μια φωτογραφία έγινε viral στα social media, η οποία υποτίθεται ότι δείχνει πόσο αγχωμένος ή ήρεμος είναι ένας άνθρωπος.
Η φωτογραφία πρόκειται για μια οπτική οφθαλμαπάτη την οποία «δημιούργησε» ο Ιάπωνας νευροεπιστήμονας Yamamoto Hashima
«Το επίπεδο του στρες που μας διακατέχει φαίνεται σε λίγα δευτερόλεπτα. Εάν η εικόνα μας φαίνεται σταθερή, τότε είμαστε ήρεμοι. Εάν κινείται ελαφρώς, τότε έχουμε άγχος κι αν κινείται αριστερά-δεξιά , τότε είμαστε πολύ αγχωμένοι»,…. δηλώνει ο καθηγητής νευρολογίας Yamamoto Hashima.
Πόσο ισχύει αυτό όμως; Σύμφωνα, με τον Ουκρανό γραφίστα Yurii Perepadia την εικόνα δημιούργησε αυτός. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι την σχεδίασε το 2016 και του πήρε 2 ώρες για την ολοκληρώσει. Το σημαντικότερο; Δηλώνει ότι δεν σχετίζεται καθόλου με τα επίπεδα στρες ενός ανθρώπου.
https://www.instagram.com/p/BqVQ1fjBF2E/?utm_source=ig_embed
Διάβασε ακόμα:Τιλέειτοαγαπημένοσουποτόγιατονχαρακτήρασου
«Είδα πρώτη φορά την εικόνα από ένα ψεύτικό post στο Facebook και μετά απ’ αυτό η φωτογραφία κυκλοφόρησε παντού», δήλωσε ο Yurii στο BBC Three. «Με ενόχλησε. Παραβιάζει στην τελική τα πνευματικά μου δικαιώματα. Οπότε έγραψε γράμματα απαιτώντας την αφαίρεση των posts.»
Παρόλες τις προσπάθειες του γραφίστα, όλα τα posts δεν αφαιρέθηκαν ποτέ από το Twitter (όπου πρωτοκυκλοφόρησε και η εικόνα) και ο κόσμος συνέχιζε να αναδημοσιεύει την οπτική ψευδαίσθηση. Ο Yurii πάντως τονίζει ότι η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με τη μέτρηση άγχους και μάλιστα αναφέρει ότι δεν υπάρχει καν Ιάπωνας επιστήμονας με το όνομα Yamamato Hashima!
Φωτό: Instagram @yuryfrom
Διάβασε ακόμα:
7στάσειςζωήςπουθααλλάξουντοντρόποπουσκέφτεσαι
15πράγματαπουσκέφτονταιοιάντρεςστηνστάσησκυλάκι
10μέρηπουπρέπειναεπισκεφθείςπριντα30
Ποιεςγυναίκεςπροτιμούντελικάοιάντρες;