Απίθανα στοιχεία και πληροφορίες γύρω από τη ζωή και την πλούσια καριέρα του πιο διάσημου γκάνγκστερ του κόσμου.


Αλ Καπόνε (1899-1947). Ένα όνομα προκαλεί δέος και τρόμο ακόμα και σήμερα, 77 χρόνια μετά το θάνατό του σε μια έπαυλη στη Φλόριντα, καταπονημένος από τη σύφιλη και γονόρροια, με νοητική ικανότητα ενός παιδιού.

Αυτό ήταν το άδοξο τέλος του διαβόητου γκάνγκστερ που για  έξι χρόνια (ναι, δεν ήταν περισσότερα) τρομοκράτησε το λαό του Σικάγο, την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, χτίζοντας μία οργάνωση εκατομμυρίων δολαρίων, με παρακλάδια σε κάθε πτυχή του εγκλήματος (παρασκευή, διανομή και πώληση απαγορευμένων αλκοολούχων ποτών, παράνομος στοιχηματισμός, εμπόριο ναρκωτικών, σωματεμπορία και πορνεία, εκβιασμοί, προστασίες, ληστείες).

Από τις εκδόσεις Οξύ κυκλοφορεί το συναρπαστικό βιβλίο «Ο Σημαδεμένος και ο Αδιάφθορος» των Μαξ Άλαν Κόλινς και Α. Μπραντ Σβαρτς, γνωστός συγγραφέας ο πρώτος του βιβλίου που έγινε ταινία από τον Σαμ Μέντες («Ο δρόμος της απώλειας» με τους Τομ Χανκς, Πολ Νιούμαν και Τζουντ Λο), ενώ ο Σβαρτς είναι διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και συγγραφέας. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διεξάγουν μια εμβριθή έρευνα και να γράψουν το best-seller για τη ζωή του μεγαλύτερου κακοποιού, και του διώκτη του, ειδικού πράκτορα Έλιοτ Νες, που γνώρισε ποτέ η Αμερική.

Με αφορμή το βιβλίο «Ο Σημαδεμένος και ο Αδιάφθορος», μοιραζόμαστε 10 απίθανα στοιχεία και πληροφορίες γύρω από ζωή και την εγκληματική καριέρα του πιο διάσημου γκάνγκστερ.

Γέννημα θρέμμα της Νέας Υόρκης
Αν και οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τον Αλ Καπόνε με το Σικάγο («Σικάγο γίναμε!»), ο περιβόητος γκάνγκστερ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου 1899 στο Μπρούκλιν από Ιταλούς μετανάστες γονείς από τη Νάπολη και πήρε το όνομα Alphonse Gabriel Capone.

Από μικρός στα βάσανα 
Δεν το είχε πολύ με το διάβασμα. Αφού χτύπησε τη δασκάλα του, δεν ξαναπάτησε σε σχολική αίθουσα. Αντιθέτως, έγινε μέλος νεανικών συμμοριών της εποχής (Bowery Boys, Junior Forty Thieves, Brooklyn Rippers, Five Points Gang) και έβαζε πλώρη με μεγαλύτερα και πιο επικερδή πράγματα. 

Πώς απέκτησε το προσωνύμιο Σημαδεμένος;
To 1917, ο Αλ Καπόνε δούλευε πορτιέρης στο κλαμπ Saloon στο παραθαλάσσιο θέρετρο Κόνι Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Μία μέρα πρόσβαλε μία γυναίκα, με αποτέλεσμα ο αδελφός της, ο γκάνγκστερ Φρανκ Γκαλούτσιο, να βγάλει ένα μαχαίρι και να του φέρει δύο μεγάλα σημάδια στο πρόσωπο – και ένα στο λαιμό - που θα του έμεναν για μία ζωή. Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες έγιναν κολλητοί φίλοι.

Το 1920 φεύγει για το Σικάγο
Το 1920, σε ηλικία 21 ετών, ο Αλ Καπόνε μετακομίζει στο Σικάγο για την αρχή μίας «σπουδαίας καριέρας» και για να αποφύγει διάφορα ανοιχτά μέτωπα στη Νέα Υόρκη. Το βιογραφικό του παρέλαβε το HR τμήμα του αρχι-γκάνγκστερ Τζόνι Τόριο, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Chicago Outfit. Ο Αλ ήταν προστατευόμενος του Τζόνι Τόριο και μετά την «συνταξιοδότηση» του δεύτερου το 1925 – αλλά και νωρίτερα του θανάτου αρχινονού Μπιγκ Τζιμ Κολοσίμο – ανέλαβε τα ηνία και «διέπρεψε». Ήταν αρχή της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, με νέες σκοτεινές δουλειές και ευκαιρίες να ανοίγονται.  

Η Σφαγή της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου
Στις 14 Φεβρουαρίου 1929, την ημέρα των Ερωτευμένων, επτά μέλη της αμερικανο-ιρλανδικής εγκληματικής οργάνωσης North Side Gang εκτελούνται στις 10:30 το πρωί με όπλα σε ένα γκαράζ στο Lincon Park του Σικάγο από άγνωστους εκτελεστές. Οι φερόμενοι εκτελεστές, τέσσερις κατά κάποιους, λέγεται ότι ήταν μέλη της οργάνωσης του Αλ Καπόνε, ενώ άλλοι είπαν ότι ήταν δουλειά της αστυνομίας για λόγους εκδίκησης. Αφορμή πάντα ο έλεγχος της παρασκευής, διανομής και πώλησης παράνομων αλκοολούχων ποτών. Βρισκόμαστε στην εποχή της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ (1920-1933). 

Το χτύπημα της σύφιλης και της γονόρροιας 
Η σύφιλη, το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ήταν πολύ διαδεδομένη την εποχή τη Αλ Καπόνε. Μάλιστα, υπήρξε μία από τις κύριες αιτίες θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους, μαζί με το κοινωνικό στίγμα που άφηνε για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Ο Αλ Καπόνε φέρεται να είχε νευροσύφιλη από τα 20 του και όσο πέρναγαν τα χρόνια, η κατάσταση χειροτέρευε. Ιδιαίτερα από την αποφυλάκισή του από το Αλκατράζ το 1939 μέχρι το θάνατό του στις 25 Ιανουαρίου 1947, οι ερευνητές λένε ότι η πνευματική του ικανότητα ήταν σαν ενός επτάχρονου παιδιού.

Τα μέλη ορκίζονταν σε μία ελληνική Βίβλο
Μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, μία ωραία πρωία του 1930, ο Χάρολντ Ε. Γουίλομπι (Harold E. Willoughby), τότε αναπληρωτής καθηγητής της Καινής Διαθήκης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον Ελληνοαμερικανό Μάικλ Μπίσκος, low level μαφιόζος που διατηρούσε το καφέ Colosimo (της διαβόητης ιταλοαμερικανικής φαμίλιας). Ο Μπίσκος προσπάθησε να πουλήσει στο Πανεπιστήμιο μία Βίβλο, γραμμένη στα ελληνικά, πάνω στην οποία υποτίθεται ορκίζονταν όλα τα μέλη της Μαφίας του Σικάγο, ανάμεσά τους και το big boss Αλ Καπόνε. Ας μας επιτρέψετε να έχουμε κάποιες επιφυλάξεις για την αυθεντικότητα της συγκεκριμένης Βίβλου…
 

Τα άγνωστα αδέρφια του Αλ Καπόνε
Ο Αλ Καπόνε είχε πέντε αδέρφια και δύο αδερφές, με τα περισσότερα από τα αδέρφια να ακολουθούν τα δικά του βήματα στον υπόκοσμο. Ιδιαίτερα ο μεγαλύτερος κατά τέσσερα χρόνια αδερφός Φρανκ, είχε «χτίσει» πλούσιο βιογραφικό στο Σικάγο μέχρι τη δολοφονία του το 1924. Μόνος ένας ξέφυγε, ο Τζέιμς Καπόνε, που αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του σε Ρίτσαρντ Τζέιμς Χαρτ και να δουλέψει σαν κυβερνητικός πράκτορας την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης στην πολιτεία Νεμπράσκα. Ήταν το άκρως αντίθετο με τον Αλ.

Καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και ποτέ για φόνους
Αν και ο Αλ Καπόνε και τα τσιράκια του ήταν υπεύθυνοι για το θάνατο και το «τσιμέντωμα» εκατοντάδων αντιπάλων τους και υπεύθυνοι για τη μιζέρια, την τρομοκράτηση και δυστυχία του λαού του Σικάγου  – μέσα σε όλα αυτά, το 1929 έφτανε και η δεκαετής «Μεγάλη Ύφεση» στις ΗΠΑ – ποτέ δεν καταδικάστηκε για αυτά τα εγκλήματα. Αντιθέτως, αφού κανένας δεν ήθελε να είναι μάρτυρας κατηγορίας κατά του Αλ Καπόνε και τη μισή αστυνομική δύναμη του Σικάγο «πιασμένη», μετά και από εντολές του 31ου Προέδρου των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Χούβερ, ο διαβόητος γκάνγκστερ καταδικάστηκε τον Οκτώβρη του 1931 για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και ποινή φυλάκισης τα 11 χρόνια. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον Αλ Καπόνε.

Ήταν ένας από τους πρώτους τρόφιμους του Αλκατράζ
Η διαβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας που βρίσκεται στο νησάκι Αλκατράζ, μόλις δύο χιλιόμετρα από την ακτή του Σαν Φρανσίσκο, ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Αύγουστο του 1934 και έχει φιλοξενήσει την «αφρόκρεμα» των εγκληματιών, ανάμεσά τους και τον Αλ Καπόνε σαν έναν από τους πρώτους τρόφιμους που έκαναν την τιμή να μείνουν στα κελιά του για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Η φυλακή του Αλκατράζ έκλεισε το 1963 και από τότε έχει μετατραπεί σε τουριστική ατραξιόν για την περιοχή.