Αγάλματα που ξεπερνάνε τα 100 μέτρα σε ύψος, μοναδικά επιτεύγματα της μηχανικής και της ανθρώπινης πίστης. 


Αν είχατε την εντύπωση ότι το μεγαλύτερο σε ύψος άγαλμα στον κόσμο είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας (46.5 μ. ύψος) στη Νέα Υόρκη ή το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή (32 μ. ύψος) που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Κορκοβάντο στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, είσαστε λάθος

Πρέπει να ταξιδέψουμε στην Ασία για να βρούμε τα μεγαλύτερα σε ύψος αγάλματα στον κόσμο, τα περισσότερα από αυτά είναι κολοσσιαία θρησκευτικού χαρακτήρα και απεικονίσεις του Βούδα, επιτεύγματα της μηχανικής, κατασκευασμένα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ακολουθούν τα 10 υψηλότερα αγάλματα του κόσμου, το καθαρό ύψος των οποίων μετριέται χωρίς τη βάση – βάθρο τους.

Άγαλμα της Ενότητας I Image: Snehrashmi - Own work, CC BY-SA 4.0

Άγαλμα της Ενότητας
Ινδία, 182 μ. ύψος

Το πιο ψηλό άγαλμα βλέπει τον κόσμο από ύψος 182 μέτρων και βρίσκεται στην επαρχία Ναρμάντα του Γκουτζαράτ της Ινδίας. Το Άγαλμα της Ενότητας είναι το άγαλμα του Ινδού πολιτικού Σαρντάρ Βαλαμπμπάι Πατέλ (1875-1950), ενός από τους ιδρυτές της Δημοκρατίας της Ινδίας.

Ο Βούδας του Ναού της Πηγής I Image: Nyx Ning, CC BY-SA 3.0

Ο Βούδας του Ναού της Πηγής
Κίνα, 128 μ. ύψος

Το επιβλητικό άγαλμα του Βούδα ολοκληρώθηκε το 2008 και σε περιμένει στην επαρχία Λουσάν της Κίνας. Απεικονίζει τον Βαϊροκάνα Βούδα να στέκεται σε ένα θρόνο από λωτούς και εκατοντάδες σκαλοπάτια σε οδηγούν στη βάση του. Κοντά στο άγαλμα, υπάρχει μία θερμή πηγή με ιαματικά νερά και από εκεί πήρε το όνομά του.

Laykyun Sekkya I Image: LBM1948 - Own work, CC BY-SA 4.0

Ο Βούδας Laykyun Sekkya
Μιανμάρ, 116 μ. ύψος

Το τρίτο ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο είναι αυτό το Βούδα Laykyun Sekkya και βρίσκεται στην πόλη Μονίγια της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) στη νοτιοανατολική Ασία. Για την ακρίβεια, έχουμε δύο αγάλματα του Γκαουτάμα Βούδα, έναν όρθιο (αυτός που στέκει στα 116 μ. ύψος) και έναν ξαπλωμένο. Μπορείτε να μπείτε και μέσα στο άγαλμα, έχει σκάλες και ασανσέρ, και να δείε 31 ιστορίες γύρω από την ύπαρξη του Βούδα.

Το Άγαλμα της Πίστης (Vishwas Swaroopam)
Ινδία, 106 μ. ύψος

Το τεράστιο άγαλμα που βρίσκεται στην ομόσπονδη πολιτεία Ρατζαστάν στα βορειοδυτικά της Ινδίας απεικονίζει τον θεό Σίβα της ινδουιστικής θρησκείας σε κατάσταση διαλογισμού, «σταυροπόδι», κρατώντας την τρίαινα (trishula) για να επαναφέρει την τάξη. Είναι το μεγαλύτερο άγαλμα του θεού Σίβα στον κόσμο, με επένδυση μπρούντζου, ενισχυμένο με σκυρόδεμα και επίστρωση ορείχαλκου. Είναι ένα νέο άγαλμα, μόλις από τα τέλη του 2022 μπορούν να το επισκεφτούν οι πιστοί.

Ushiku Daibutsu Buddha
Ιαπωνία, 100 μ. ύψος

Βρίσκεται στην πόλη Ουσίκου στα κεντροανατολικά της Ιαπωνίας και στην περιφέρεια Κάντο και θεωρείται το πιο ψηλό μπρούτζινο άγαλμα του Βούδα στον κόσμο. Μπορείτε να πάρετε το ασανσέρ μέσα στο άγαλμα και από εκεί να ανεβείτε στα 85 μέτρα ύψος για να απολαύσετε τη θέα από ψηλά. Κοντά στο άγαλμα υπάρχει αγορά και εστιατόρια, καθιστώντας το άγαλμα ένα τουριστικό αξιοθέατο, πέρα από το θρησκευτικό χαρακτήρα.

Guisha Guanyin I Image: Alexandre Afanassiev - Own work, CC BY-SA 3.0

Το Άγαλμα του Guishan Guanyin Βούδα των Χιλίων Χεριών και Ματιών
Κίνα, 99 μ. ύψος 

Εντυπωσιακό επίχρυσο μπρούντζινο άγαλμα που απεικονίζει τον Guanyin Βούδα των Χιλίων Χεριών και Ματιών. Βρίσκεται στην καρδιά ενός μεγάλου βουδιστικού ναού σε μια αγροτική περιοχή της επαρχίας Χουνάν στα νοτιοκεντρικά της Κίνας. Για να φτάσετε μέχρι τη βάση τους αγάλματος, θα πρέπει να ανεβείτε πολλά – μα πολλά – σκαλιά, να έχετε υπομονή, πίστη και καλή φυσική κατάσταση.

Η Μητέρα Όλης της Ασίας – Ο Πύργος της Ειρήνης
Φιλιππίνες, 98.15 μ. ύψος

Βρίσκεται στον τόπο προσκυνήματος Montemaria στην πρωτεύουσα Μπατάνγκας της ομώνυμης επαρχίας στις Φιλιππίνες και είναι το ψηλότερο και μεγαλύτερο άγαλμα στον κόσμο που απεικονίζει την Παρθένο Μαρία. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2021 και το άγαλμα συμβολίζει την ειρήνη και την ενότητα, σε μία χώρα της Ασίας που η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι Καθολικοί.

Image: Stephanie Richard - Uploaded by 2T, CC BY-SA 2..0

Ο Μεγάλος Βούδας της Ταϊλάνδης
Ταϊλάνδη, 92 μ. ύψος

Ο Μεγάλος Βούδας της Ταϊλάνδης ή αλλιώς Phra Phuttha Mahanawamintra Sakayamunee Sri Visejchaicharn είναι άλλη μία αναπαράσταση του Βούδα σε ασιατικό κράτος. Δεν είναι μόνο ψηλός (92 μέτρα), αλλά έχει τεράστιο πλάτος, που απλώνεται στα 62 μέτρα. Βρίσκεται στην επαρχία Ανγκ Θονγκ, σχεδόν στο κέντρο της χώρας, είναι επίχρυσο, κατασκευασμένο από μπετόν, ενώ χρειάστηκαν κοντά στα 20 χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

Image: Ryne Anderson I Unsplash

Sendai Dai Kannon
Ιαπωνία, 92 μ. ύψος

Η Κάννον της συμπόνιας είναι μία από τις πιο δημοφιλείς θεότητες στον Βουδισμό της Ιαπωνίας και εμφανίζεται σε ανδρική και θηλυκή μορφή. Η κατασκευή του αγάλματος 92 μέτρων ύψους ολοκληρώθηκε το 1991 και εκείνη την εποχή ήταν το ψηλότερο άγαλμα του κόσμου. Βρίσκεται κοντά στον αστικό ιστό της πόλης Σεντάι που είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της ευρύτερης περιοχής Τοχόκου και πρωτεύουσα πρωτεύουσα του νομαρχιακού διαμερίσματος Μιγιάγκι. Σίγουρα, μία εντυπωσιακή εικόνα για τους επισκέπτες της πόλης. Μπορείτε να μπείτε μέσα στο άγαλμα, εισέρχεστε σε ένα στόμα δράκου, όπου θα δείτε και άλλα αγάλματα, απεικονίσεις του Βούδα και μυθικών βασιλιάδων.

Dai Kannon of Kita no Miyako Park I Image: Tzuhsun Hsu_ CC BY-SA 2.0_via Wikimedia Commons

Dai Kannon of Kita no Miyako Park
Ιαπωνία, 88 μ. ύψος

Στέκει μεγαλοπρεπές στο καταπράσινο πάρκο Kita no Miyako, στο δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί της Ιαπωνίας, Χοκκάιντο. Είναι άλλη μία απεικόνιση της θεότητας Κάννον, που στην Ιαπωνία έχει συνήθως θηλυκή μορφή και στην Κίνα έχει ανδρική. Μέχρι το 1989 που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ήταν το ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο και στην Ιαπωνία, τίτλο που του πήρε το 1991 μία άλλη Κάννον, αυτή του Σεντάι.