Το ρομπότ κατοικίδιο Moflin που μοιάζει με χάμστερ αναπτύσσει τα δικά του συναισθήματα και προσωπικότητα μέσω AI.


Δεν ξέρουμε αν ένα ρομπότ μπορεί να αντικαταστήσει μία γάτα ή ένα σκύλο και να γίνει το νέο σας κατοικίδιο, αλλά στην εποχή που ζούμε, με το AI σταδιακά να κυριαρχεί και τα σύνορα μεταξύ του πραγματικού και του fake να είναι θολά, η Casio τόλμησε κάτι διαφορετικό: Κατασκεύασε ένα ρομπότ κατοικίδιο με το όνομα Moflin που υπόσχεται ότι θα έχει τα δικά του συναισθήματα και θα σε αναγνωρίζει σαν τον ιδιοκτήτη του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία εταιρεία δημιουργεί ένα τέτοιο ρομπότ και το λανσάρει στην αγορά. H Sony είχε παρουσιάσει το ρομπότ σκύλο Aibo το 1999 και είχε κάνει αίσθηση την εποχή που βγήκε στην αγορά, αλλά δεν κράτησε για πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή σταμάτησαν να κυκλοφορούν νέα μοντέλα – και χρώματα – σκύλων ρομπότ και λίγο αργότερα σταμάτησε και το customer support και service. Το Aibo δεν είχε την επιτυχία που ανέμενε η Sony.

Αν κατευθυνθούμε στα παιδικά παιχνίδια και σε λιγότερο εξελιγμένα προϊόντα, μπορούμε να βρούμε μία πλειάδα από πλαστικά σκυλάκια και κάθε λογής κατοικίδιων και όχι μόνο που λειτουργούν με μπαταρία, είναι φτηνά και μπορούν να περπατάνε, να φωτίζουν και να βγάζουν ήχους. Για να μην πάμε πίσω στα 90s με τα περίφημα φορητά ηλεκτρονικά κατοικίδια Tamagotchi. 

Το ρομπότ κατοικίδιο Moflin της Casio μοιάζει σαν ένα χάμστερ, ενώ φέρνει και λίγο από γάτα και… κουκουβάγια, ενώ στους φίλους της κλασικής σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek θυμίζει τα εξωγήινα πλάσματα Tribbles. Οι προπαραγγελίες για το Moflin έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να βγει στην αγορά στις 7 Νοεμβρίου. Η τιμή του είναι στα 54,900 γιεν (366 ευρώ), ενώ με μια συνδρομή της τάξης των 6,600 γιεν (41 ευρώ) το χρόνο, έχεις ειδικές τιμές σε ανταλλακτικά κομμάτια, service, ακόμα και για την αντικατάσταση του τριχώματος.

Το Moflin έχει κάποιες βασικές κινήσεις, αλλά δεν περπατάει και δεν σε ακολουθεί όπως το Aibo. Έχει άλλα χαρίσματα. Με το απαλό τρίχωμα και τους γλυκούς ήχους που βγάζει, είναι ένα ρομπότ κατοικίδιο ιδανικό για να το κρατάς και να το έχεις αγκαλιά. Ένα εναλλακτικό προϊόν για να σε χαλαρώσει, να σου φέρει ανακούφιση σε στιγμές πίεσης και να σου βελτιώσει την ψυχική υγεία. Μπορείς να το πάρεις ακόμα και στο γραφείο, αν είσαι αρκετά τολμηρός.

Μέσα από το AI και το 2D Emotion Express Map της Casio, το Moflin έχει τα δικά του συναισθήματα που αλλάζουν ανάλογα τον περιβάλλοντα χώρο και την επαφή του με τον ιδιοκτήτη. Υπόσχεται ότι θα αλληλεπιδρά σαν ένα αληθινό ζώο, αλλά αυτό είναι κάτι που θα περιμένουμε να δούμε. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα ζωντανό κατοικίδιο, μόνο που ποτέ δεν ξέρεις τι φέρνει το μέλλον και τι ανάγκες έρχεται να καλύψει στον άνθρωπο.

To Moflin αναπτύσσει τη δική του προσωπικότητα και διαφορετικά συναισθήματα μέσα από την καθημερινή αλληλεπίδραση μαζί σου. Θα το βρεις χαρούμενο, στρεσαρισμένο, χαλαρό και κάποια στιγμή θα νιώσεις το ένα δέσιμο μεταξύ σας. Θα αναγνωρίσει τη φωνή σου και τον τρόπο που το κρατάς, ενώ την ώρα που το φορτίζεις θα μοιάζει σαν να κοιμάται. Μπορείς να ελέγξεις την «ψυχική του κατάσταση» μέσα από μία εφαρμογή.

Θα αγοράζατε ένα ρομπότ κατοικίδιο σαν το Moflin;