H Pantone ανακοίνωσε το χρώμα της χρονιάς και αυτό είναι το ζεστό και λαχταριστό Μους Μόκα. Πώς γεννήθηκε η χρωματική παλέτα της Pantone και σε ποιους τομείς χρησιμοποιείται;


Το Χρώμα της Χρονιάς της Pantone ανοίγει για άλλη μία φορά τις συζητήσεις ανάμεσα στους επαγγελματίες του design και τους φίλους των χρωμάτων, τονίζοντας τη σχέση των χρωμάτων με τον πολιτισμό. Η Pantone επιλέγει κάθε χρόνο το χρώμα που ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις και το πνεύμα των καιρών, με το Χρώμα της Χρονιάς να εκφράζει το παγκόσμιο κλίμα και διάθεση της εποχής. Κάπως έτσι, ανακοινώνεται το Χρώμα της Χρονιάς που αντανακλά όλα τα παραπάνω.

Το 1999 ήταν η χρονιά που η Pantone λάνσαρε για πρώτη φορά το πρόγραμμα Χρώμα της Χρονιάς. Το χρώμα επιλέγεται από από μία επιτροπή ειδικών και επαγγελματιών του χώρου. Για το 2024, το Χρώμα της Χρονιάς ήταν η ροδακινί απόχρωση Peach Fuzz (PANTONE 13-1023).

Για το 2025, το Ινστιτούτο Χρωμάτων Pantone επέλεξε το PANTONE 17-1230 Mocha Mousse (Μους Μόκα) σαν το χρώμα της χρονιάς 2025, μία «ζεστή» και πλούσια καφέ απόχρωση που μας φέρνει κοντά στις λαχταριστές γεύσεις της σοκολάτας, του κακάο και του καφέ, δίνοντας μία αίσθηση άνεσης και νοσταλγίας.

Απλό, εκλεπτυσμένο και πλούσιο, με μία comfort αίσθηση, το PANTONE 17-230 Mocha Mousse είναι ένα απαλό και ζεστό καφέ με μία γαιώδη κομψότητα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μεγάλο φάσμα παλετών και εφαρμογών στη βιομηχανία. 

Η ιστορία της Pantone και της διάσημης χρωματικής παλέτας

H Pantone δεν είναι κάποιος δημόσιος οργανισμός, αλλά μία αμερικανική εταιρεία που το 1963 λάνσαρε το τυποποιημένο σύστημα αντιστοίχισης χρωμάτων (PANTONE MATCHING SYSTEM), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο από διάφορους τομείς της βιομηχανίας (γραφικές τέχνες, μόδα, σχεδίαση προϊόντων, εκτυπώσεις, κατασκευές). Το τυποποιημένο σύστημα δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη του Lawrence Herbert, ενός τυπογράφου τη δεκαετία του ’60 (το πάλευε για χρόνια), να φτιάξει μία στάνταρ χρωματική παλέτα και κωδικούς. Μέχρι τότε, κάθε νέα εκτύπωση που έκανε ίσως διέφερε χρωματικά – έστω στο ελάχιστο – από την πρώτη. 

Μέσα από τη χρωματική παλέτα της Pantone και περισσότερα από 1.000 χρώματα και αποχρώσεις οι σχεδιαστές μπορούν να καθορίσουν και να ελέγχουν τα χρώματα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν σε έργα εκτύπωσης, μέσα από ένα πραγματικά χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο που τους επιτρέπει να επιλέξουν το ακριβές και σωστό χρώμα που ψάχνουν. Τους «έλυσε τα χέρια». 

Είναι η Pantone ιδιοκτήτρια όλων των χρωμάτων; 

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως τα χρώματα και οι αποχρώσεις ανήκουν σε μία εταιρεία. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα. Στην Pantene ανήκουν και υπόκεινται σε πνευματική ιδιοκτησία τα χρώματα και οι αποχρώσεις που δημιουργεί η ίδια και τα ταξινομεί. Έτσι, μέσα από τη χρωματική της παλέτα μπορεί κάποιος να επιλέξει το ακριβές χρώμα που θέλει για να προχωρήσει η εκτυπωτική του δουλειά ή όποια άλλη δουλειά απαιτεί χρώματα. 

Δεν θα βρεις καταλόγους της Pantone να μοιράζονται δωρεάν σε πελάτες σε χρωματοπωλεία. Δεν πουλάει χρώματα και μπογιές, δίνει τους κωδικούς και την χρωματική παλέτα σε επαγγελματίες και τους κάνει τη δουλειά πιο εύκολη.

Αν σχεδιάζεις γραφικά για προσωπική χρήση ή ακόμα και για μία μικρή δουλειά, μπορείς να φτιάξεις μόνος σου τα χρώματα «πατώντας» πάνω στους κωδικούς της Pantone ή να επιλέξεις κάποιες άλλες εναλλακτικές παλέτες χρωμάτων. 

Πριν δύο χρόνια, η Pantone αποφάσισε να αφαιρέσει τα χρώματά της που ήταν ενσωματωμένα στα προγράμματα της Adobe (Photoshop, Illustrator, InDesign), αναγκάζοντας τους χρήστες να τα αγοράσουν ξεχωριστά, έστω με ένα μικρό ετήσιο ποσό. Ακόμα και έτσι, ποιος λέει ότι τα περισσότερα χρώματα - έστω για εμπορική χρήση - δεν ανήκουν στην Pantone;