Το πιο hot trending χριστουγεννιάτικο έθιμο στους χώρους της εργασίας είναι το παιχνίδι Secret Santa. Μάντεψε ποιος συνάδελφος ανώνυμα σου πήρε δώρο και επέλεξε το δικό σου.


Δεν είχα ιδέα τι είναι το Secret Santa (Μυστικός Άγιος Βασίλης), μέχρι που έλαβα κάποιες προσκλήσεις σε χριστουγεννιάτικα πάρτι με ανταλλαγή δώρων. Ακόμα και έτσι, δεν έδωσα αρχικά τόση σημασία, «άλλο ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι» σκέφτηκα, αν και μου κίνησαν τις υποψίες βλέποντας ότι αυτά τα καλέσματα ήταν – κατά βάση - εταιρικά. 

Όταν αρχίσεις να διαβάζεις για Secret Santa εδώ και Secret Santa εκεί, λες «κάτι τρέχει εδώ». Και τι secret έχει αυτός ο Santa; Μάλλον είμαι από αυτούς που «ζουν σε σπηλιά» και το «ραντάρ» μου λαμβάνει κάποια trends με καθυστέρηση.

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που ανταλλάσσουμε δώρα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Καμιά φορά ανταλλάσσουμε δώρα και με τους συναδέλφους στη δουλειά, εκεί που το Secret Santa είναι πιο δημοφιλές. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις διάθεση για παιχνίδι, το νεόφερτο έθιμο του Secret Santa είναι άκρως διασκεδαστικό. 

Τι είναι το Secret Santa και πώς παίζεται; 

Το Secret Santa παίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, όλοι οι συμμετέχοντες γράφουν τα ονόματά τους σε ένα μικρό κομμάτι χαρτί και μετά από κλήρωση στον κάθε ένα πέφτει κάποιο όνομα φίλου ή συναδέλφου. Το κρατάς μυστικό. Η κλήρωση μπορεί να οργανωθεί μέσω εφαρμογής και ηλεκτρονικά.

Έχοντας όλοι συμφωνήσει πάνω σε μία συμβολική τιμή κόστους των δώρων που θα αγοράσουμε, π.χ. 10 ευρώ, σαν Μυστικός Άγιος Βασίλης που είσαι, γνωρίζοντας το όνομα του φίλου ή συναδέλφου – ή πιο σπάνια και φίλου συναδέλφου - που σου έπεσε στην κλήρωση, διαλέγεις το κατάλληλο δώρο, ίσως κάτι που τον αντιπροσωπεύει και θα του αρέσει ή απλά θα τον κάνει να γελάσει. Μπορεί βέβαια να είναι κάποιος που δεν έχετε πολλά πολλά… 

Κάπως έτσι φτάνουμε στην ημέρα που έχετε ορίσει για να αποκαλυφθούν τα δώρα και να ξεκινήσει το πάρτι. Τα βάζετε σε μία μεγάλη σακούλα ή κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, χωρίς να σας δουν οι υπόλοιποι. Αν βρισκόσαστε σε εργασιακό χώρο, αυτό μπορεί να γίνει και μία μέρα πριν. Βάζετε και μία κάρτα ή ταμπελάκι με το όνομα του παραλήπτη (και μόνο του παραλήπτη), που συνεχίζει να μην γνωρίζει την ταυτότητά σας. 
 

Ξεκινάει το παιχνίδι και ο κάθε ένας παίρνει το δώρο που του αντιστοιχεί και αναγράφεται πάνω το όνομά του. Ανοίγεις το δώρο και προσπαθείς να μαντέψεις ποιος του το έδωσε, ποιος είναι o Secret Santa σου. Μπορεί να είναι και κάποιος που δεν γνωρίζεις καν ή αντιπαθείς. Ή αντίστοιχα πρέπει να επιλέξεις το «κατάλληλο» δώρο για κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά. 

Αυτή είναι η «μαγεία» του Secret Santa. Ανταλλάσσεις φτηνά – πολλές φορές χιουμοριστικά - δώρα με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις και πρέπει να ανταλλάξεις και φιλοφρονήσεις και χαμόγελα («ωραίο το δώρο των 6.5 ευρώ που μου πήρες»). Εντάξει, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Ίσως τελικά είναι μία «χρυσή ευκαιρία» να έρθετε κοντά, να γελάσετε – με κάποια άκυρα δώρα που αγοράσατε και λάβατε – και όλοι να περάσετε καλά, κάνοντας στην άκρη το awkward και το cringe της κατάστασης.
 
Ποια είναι η προέλευση του Secret Santa;

Η προέλευση του εθίμου του Secret Santa με τη σημερινή του μορφή δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Άλλωστε, τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που δίνουμε και παίρνουμε δώρα, ενώ με λαχτάρα τα παιδιά περιμένουν τα δώρα που θα τους αφήσει ο Άγιος Βασίλης κάτω από χριστουγεννιάτικο δέντρο. 

Κάποιοι συνδέουν το Secret Santa με τον Αμερικανό επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Larry Dean Stewart που από το 1979 ανώνυμα έδινε χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων σε οικογένειες που είχαν ανάγκη στο Κάνσας, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι το 2006 όπου αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του. Λίγο αργότερα, ίδρυσε την Society of Secret Santas όπου και άλλοι δωρητές – πάντα διασφαλίζοντας την ανωνυμία τους – μπορούν να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.