Εν αναμονή του «The Wonderful Story of Henry Sugar», αναπολούμε τις αγαπημένες μας στιγμές του Τεξανού ωτέρ!
Λίγους μόνο μήνες μετά την κυκλοφορία της τελευταίας του ταινίας, ο Wes Anderson ετοιμάζεται να μας ταξιδέψει για άλλη μια φορά, με την μικρού μήκους ταινία «The Wonderful Story of Henry Sugar» που αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτό το μήνα στο Netflix! Ο πολυαγαπημένος σκηνοθέτης από το Τέξας έγινε γνωστός για την εκκεντρική αισθητική και τα έντονα χρώματα που καθορίζουν τις ταινίες του, καθώς και τα κουκλίστικα, πλήρως συμμετρικά σκηνικά του. Ο Anderson μας έχει χαρίσει συνολικά 11 ταινίες μεγάλου μήκους, έχοντας εξερευνήσει πολυάριθμες τοποθεσίες και θεματικές, αλλά πάντα διατηρεί την μοναδική και εντυπωσιακή αισθητική του. Το «Henry Sugar» (το οποίο είναι βασισμένο σε μια ιστορία του Roald Dahl), αναμένεται να κυκλοφορήσει στο Netflix στις 27 Σεπτεμβρίου, με τρεις ακόμη ταινίες μικρού μήκους να ακολουθούν τις επόμενες ημέρες! Όσο περιμένουμε λοιπόν, θυμόμαστε τις αγαπημένες μας στιγμές του ιδιαίτερου αυτού δημιουργού.
The Life Aquatic with Steve Zissou (2004)
Αν και δεν αποτελεί μία από τις αγαπημένες μας ταινίες του σκηνοθέτη, το «Life Aquatic» είναι για πολλούς το απόγειο της φιλμογραφίας του Anderson: Ένα πλήρωμα υποβρυχίου περιφέρεται στο βυθό ανακαλύπτοντας διάφορα εντυπωσιακά πλάσματα, ενώ ταυτόχρονα μπλέκεται σε μια σειρά από συναισθηματικά και οικογενειακά ντράβαλα. Μεγάλο μέρος του κοινού γνώρισε την εκκεντρική αισθητική του Anderson μέσα από αυτή την ταινία, και ομολογουμένως, το production design του «Life Aquatic» είναι αδιαμφισβήτητα εμβληματικό.
The Darjeeling Limited (2007)
Τα πρώτα χρόνια της φιλμογραφίας του Anderson έχουν διάφορες επαναλαμβανόμενες θεματικές, με τον δημιουργό να επιστρέφει συχνά στις αποξενωμένες οικογένειες και τις προβληματικές πατρικές φιγούρες για τις ιστορίες του. Κατά την άποψή μας, αυτή η περίοδος κορυφώθηκε με το «Darjeeling Limited» του 2007, όπου τρία αδέλφια (Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman) κάνουν ένα συγκινητικό και αστείο σιδηροδρομικό ταξίδι στην πανέμορφη Ινδική ύπαιθρο.
Asteroid City (2023)
Μπορεί η τελευταία ταινία του Anderson να απέσπασε χλιαρές κριτικές, εμείς όμως πιστεύουμε πως αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές της φιλμογραφίας του: Μια απομακρυσμένη αμερικάνικη κωμόπολη βρίσκεται σε αναβρασμό μετά την ανακάλυψη ενός εξωγήινου σκάφους, και σύσσωμοι οι κάτοικοι βλέπουν τις ζωές τους να αποσυντίθενται. Έχοντας ένα από τα πιο συμπαθητικά καστ χαρακτήρων που έχουμε δει ποτέ σε ταινία του Anderson, το «Asteroid City» είναι ένα από τα πιο πολυεπίπεδα, ατμοσφαιρικά και ευχάριστα φιλμ του δημιουργού του.
Fantastic Mr. Fox (2009)
Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Roald Dahl, το «Fantastic Mr. Fox» αποδεικνύει πως όταν ο Anderson καλείται να οπτικοποιήσει τις ιστορίες του Dahl, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μαγευτικό. Το stop-motion animation επιτρέπει στην κουκλίστικη αισθητική του Anderson να ανθίσει περισσότερο από ποτέ, και το αποτέλεσμα είναι ένα συναρπαστικό, συγκινητικό, αριστουργηματικό παραμύθι.
The Grand Budapest Hotel (2014)
Γράμμα αγάπης στα παλιά ξενοδοχεία, το «The Grand Budapest Hotel» εκτόξευσε τον Anderson στο mainstream, χαρίζοντάς του εννιά υποψηφιότητες για Όσκαρ. Κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ευρωπαϊκού πολέμου, ένοικοι και εργαζόμενοι ενός παλιού ξενοδοχείου μπλέκονται σε μια σειρά από δαιδαλώδεις περιπέτειες, ενώ ο κόσμος γύρω τους αλλάζει. Το «Grand Budapest Hotel» αποτελεί, μέχρι και σήμερα, το κορυφαίο φιλμ του δημιουργού του, καθώς και ένα από τα καλύτερα φιλμ της προηγούμενης δεκαετίας.