Ρομαντικές κωμωδίες και εμψυχωτικές ιστορίες για να ερωτευτείτε το σινεμά και τον άνθρωπο.



Δεν υπάρχει κάτι πιο κινηματογραφικά όμορφο από μία βρετανική ρομαντική κωμωδία, γεμάτη συναισθήματα, αισιοδοξία και καλές προθέσεις. Κάτι υπάρχει στα βρετανικά vibes που τις κάνουν ακαταμάχητες και γοητευτικές.

Ανάμεσα σε δεκάδες άλλους τίτλους, επιλέξαμε και σας προτείνουμε 10 βρετανικές feelgood ταινίες, κάποιες από αυτές βασισμένες σε αληθινές ιστορίες, για να δείτε και να νιώσετε καλά το καλοκαίρι.

Μπίλι Έλιοτ, Γεννημένος Χορευτής (2000)
Συγκινητική βρετανική ταινία που σε ανεβάζει στα ουράνια. Είναι η ιστορία του 11χρονου Μπίλι που έχει για όνειρο να γίνει χορευτής μπαλέτου σε μία μικρή πόλη στα βορειοανατολικά της Αγγλίας. Βρισκόμαστε στο 1984, η πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό εν μέσω απεργίας ανθρακωρύχων. Ανθρακωρύχοι είναι ο χήρος πατέρας και ο μεγαλύτερος αδελφός του Μπίλι και τα στερεότυπα της εποχής θέλουν τα αγόρια να ασχολούνται με το μποξ και το ποδόσφαιρο και όχι με το μπαλέτο. Ο Μπίλι συνεχίζει να κάνει κρυφά μαθήματα και με τη βοήθεια μίας εμπνευσμένης δασκάλας θέλει να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Kinky Boots (2005)
Άλλη μία τρυφερή και αισιόδοξη ταινία, ένα μιούζικαλ με στοιχεία κωμωδίας που βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Είναι η ιστορία του Τσάρλι Πράις, που κληρονομεί μία βιοτεχνία ανδρικών παπουτσιών από τον πατέρα του στο Νορθάμπτον, αλλά ίσα ίσα που τα φέρνει βόλτα. Η γνωριμία του με μία drag queen θα τον οδηγήσει να φτιάξει μία σειρά με παπούτσια για drag queens και θα πετύχει. Κάτι που δεν θα αρέσει στους εργαζόμενους στη βιοτεχνία, στη αρραβωνιαστικιά του και στους φίλους του.

Άντρες με τα όλα τους (1997)
Τεράστια επιτυχία των 90s, με την επιρροή της να συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με μία πολύ καλή πρόσφατη συνέχεια και συνεχή παρουσία σαν μιούζικαλ στις θεατρικές σκηνές όλου του κόσμου (όπως και στην Ελλάδα). Είναι μία ιστορία που δείχνει ότι η αλληλεγγύη και η φιλία μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, παρά τα εμπόδια των ισχυρών. Έξι προσφάτως άνεργοι εργάτες χαλυβουργείου από το Σέφιλντ στα βόρεια της Αγγλίας αποφασίζουν – μαζί με άλλους φίλους και γνωστούς - να ανεβάσουν ένα ανδρικό σόου στριπτίζ για να κερδίσουν κάποια χρήματα. Ένας από αυτούς είναι και ο Γκαζ, αυτός που είχε την ιδέα για το σόου. Χρειάζεται τα χρήματα για να πληρώσει τη διατροφή μετά το διαζύγιο με τη γυναίκα του, ο μόνος τρόπος να δει ξανά το γιο του.

Του Θεού το Χόρτο (2000)
Η αρχή της νέας χιλιετίας δεν έφερε την κατάρρευση του συστήματος αλλά – μέσα σε όλα – μας πρόσφερε αυτή την τρυφερή κωμωδία με πρωταγωνίστρια την σπουδαία Μπρέντα Μπλέθιν (“Μυστικά και ψέματα”, “Vera”). Στο “Saving Grace” παίζει την νοικοκυρά Γκρέις που μετά την αυτοκτονία του άνδρα της, βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Τι να κάνει, με τη βοήθεια ενός κηπουρού, αρχίζει να καλλιεργεί κάνναβη, ελπίζοντας έτσι να μην χάσει το σπίτι της.

Ένα Βήμα για να Ερωτευτείς (2017)
Μία ρομαντική κωμωδία με δύο γνωστούς ηθοποιούς να «λάμπουν», Ιμέλντα Στόντον και Τίμοθι Σπαλ. Η πρώτη, στο ρόλο της Σάντρα, μίας μεσοαστής και κάπως σνομπ γυναίκας που «χάνει τον κόσμο της» όταν ξαφνικά ανακαλύπτει ότι ο επί 35 χρόνια σύζυγός της έχει σχέση. Τα παρατάει όλα και πηγαίνει στο Λονδίνο για να μείνει με την αδερφή της, Μπιφ (ξανά εδώ η υπέροχη Σίλια Ίμρι), που είναι διαφορετική σαν χαρακτήρας και πιο εξωστρεφής. Ανάμεσα σε μαθήματα χορού και άλλα περιστατικά, η Σάντρα θα συναντήσει τον Τσάρλι (Τίμοθι Σπαλ) και κάτι νέο θα αρχίσει να γεννιέται μέσα της. Ποτέ δεν είναι αργά. Με τον αγγλικό τίτλο "Finding Your Feet".

Greenfingers (2000)
Δύο υπέροχοι ηθοποιοί, Κλάιβ Όουεν και Έλεν Μίρεν, συναντιούνται σε αυτή την αισιόδοξη ταινία που βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Ο Κλάιν Όουεν παίζει έναν κατάδικο στις βρετανικές φυλακές που βρίσκει νέο νόημα ασχολούμενος, μαζί με άλλους κρατούμενους, με την κηπουρική. Το ταλέντο του – με τη βοήθεια μίας διάσημης κηπουρού και συγγραφέας (Έλεν Μίρεν) – θα τον οδηγήσει να πάρει μέρος σε ένα μεγάλο διαγωνισμό κηπουρικής.

Ο Εγγλέζος που ανέβηκε ένα λόφο αλλά κατέβηκε ένα βουνό (1995)
Απίθανη βρετανική ταινία με αυτόν τον απίστευτο τίτλο και πρωταγωνιστή τον Χιου Γκραντ στα καλύτερά του. Μαζί με τον Ίαν ΜακΝις, παίζουν δύο χαρτογράφους που φτάνουν σε ένα χωριό στην Ουαλία το 1917, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να μετρήσουν το ύψος ενός βουνού. Μόνο που οι επίσημες μετρήσεις τους το καθιστούν λόφο για λίγα μόλις μέτρα ύψος και όχι βουνό. Οι κάτοικοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τις μετρήσεις τους, διαφωνούν με τους χαρτογράφους και θα κάνουν τα πάντα για να… ψηλώσουν τον λόφο και να τον κάνουν βουνό. Μία παράδοξη ιστορία την οποία άκουσε από τον παππού του ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κρίστοφερ Μόνγκερ.

Local Hero (1983)
Ταινίες σαν αυτές σε κάνουν να θέλεις να τα παρατήσεις όλα και να ταξιδέψεις πιο βόρεια, στη μαγευτική φύση της Σκωτίας. Εκεί, στο φανταστικό χωριό Ferness στα Highlands, στέλνεται ένας εκπρόσωπος μίας μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας από το Τέξας – μόνο και μόνο επειδή το επίθετό του μοιάζει σκωτσέζικο – για να κάνει μία απίθανη προσφορά στους κατοίκους: να εξαγοράσει η εταιρεία όλο το χωριό και τη γύρο περιοχή για να κατασκευάσει μεγάλη μονάδα πετρελαίου και ενέργειας. Καλά θα πάει αυτό. Στην Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει με τον τίτλο “Το Ίνδαλμα της Πόλης”.

-

Τα Κορίτσια του Ημερολογίου (2003)
Πολύ ευχάριστη ταινία με πρωταγωνίστριες σπουδαίες ηθοποιούς. Έλεν Μίρεν, Τζούλι Γουόλτερς, Λίντα Μπάσετ, Πενέλοπε Γουίλτον, Ανέτ Κρόσμπι, Σίλια Ίμρι, είναι μία παρέα από μεσήλικες γυναίκες από το Γιορκσάιρ στα βόρεια της Αγγλίας που αποφασίζουν να φωτογραφηθούν γυμνές και να κυκλοφορήσουν ένα ημερολόγιο. Ο σκοπός τους είναι να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τη λευχαιμία και να συγκεντρώσουν χρήματα που θα δοθούν σε ερευνητικά κέντρα. Η επιτυχία του ημερολογίου θα είναι τεράστια, κάτι που θα αναστατώσει τις ζωές των γυναικών. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία.

Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ (2011)
Επτά Βρετανοί συνταξιούχοι ταξιδεύουν στο Τζαϊπούρ της Ινδίας για να μείνουν σε ένα εξωτικό και προσφάτως – από ό,τι τους είπαν – ανακαινισμένο ξενοδοχείο. Μόνο που εκεί δεν θα βρουν αυτό που τους διαφήμισαν, αλλά κάτι πιο φτηνό και ταπεινό. Θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες και να έρθει ο ένας κοντά στον άλλον, ίσως και μία νέα ευκαιρία να ζήσουν τη ζωή. Με μοναδικό καστ πρωταγωνιστών, Τζούντι Ντεντς, Μπιλ Νάι, Μάγκι Σμιθ, Πενέλοπε Γουίλτον, Σίλια Ίμρι, Τομ Γουίλκινσον, Ντεβ Πάτελ.