Η ταλαντούχα ηθοποιός που αναδείχθηκε στη Λάμψη του Stanley Kubrick, αλλά και στα Time Bandits, Popeye και Annie Hall πέθανε σε ηλικία 75 ετών


Σε ηλικία 75 ετών «έφυγε» από τη ζωή η εμβληματική Shelley Duvall, η σημαντικότερη ερμηνεία της οποίας υπήρξε αυτή της Wendy Torrance στη θρυλική Λάμψη του Stanley Kubrick. Η Duvall πέθανε στον ύπνο της την Πέμπτη 11 Ιουλίου, εξαιτίας επιπλοκών που δημιουργήθηκαν από τον σακχαρώδη διαβήτη από τον οποίο έπασχε. Το ρεπορτάζ μετέδωσε αρχικά το Hollywood Reporter.

Γεννημένη στο Fort Worth του Texas, η Duvall ανακαλύφθηκε από τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη, Robert Altman, όσο η ίδια γύριζε on location στο Texas το Brewster McCloud. Αν και η ίδια δεν ενδιαφερόταν αρχικά για την υποκριτική, συμφώνησε να εμφανιστεί στο Brewster McCloud και συνέχισε τη συνεργασία της μαζί του και στις επόμενες ταινίες του. Το Nashville θα αποτελούσε τη breakout ερμηνεία της το 1975, ενώ τρία χρόνια μετά θα κέρδιζε τις εντυπώσεις με το 3 Women, επίσης του Altman, για το οποίο βραβεύθηκε στις Κάννες ως η Καλύτερη Ηθοποιός. Το 1977, η Duvall συμπρωταγωνίστησε στο Annie Hall του Woody Allen.

Η πιο iconic ερμηνεία της καριέρας της Duvall θα πραγματοποιούνταν στη Λάμψη του Stanley Kubrick, τη διασκευή δηλαδή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Stephen King. Εκεί πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Jack Nicholson ως Wendy Torrance, ρόλος που θα καθόριζε την καριέρα της. Χρόνια μετά, ωστόσο, η ίδια θα δήλωνε ότι η παραγωγή της εν λόγω ταινίας θα ασκούσε πάνω της μεγάλη ψυχική και σωματική πίεση, με την ίδια να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Kubrick «την έκανε να κλαίει 12 ώρες την ημέρα επί εβδομάδες», με την ηθοποιό να χάνει μέρος των μαλλιών της ως αποτέλεσμα υπερβολικού stress.

Το 1980, η Duvall την Olive Oyl στη διασκευή του Popeye δια χειρός Altman, με τον Robin Williams στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένα χρόνο μετά θα ερχόταν το Time Bandits του Terry Gilliam.

Το 1982, η Duvall ανέλαβε τη διήγηση και την παρουσίαση, ενώ υπήρξε και executive producer του Faerie Tale Theatre, μιας live-action ανθολογικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία διασκεύαζε παιδικά παραμύθια. Η ίδια πρωταγωνίστησε και σε επτά επεισόδιά της, από τα 27 που κυκλοφόρησαν μέχρι και το 1987 στο Showtime. Η Duvall συνεργάστηκε ξανά με το Showtime, στις παραγωγές Tall Tales & Legends και Shelley Duvall’s Bedtime Stories, για τις οποίες υπήρξε υποψήφια για Emmy.

Στις αρχές των 2000s, η Duvall αποσύρθηκε από την ηθοποιία, με την ίδια να εμφανίζεται αρκετό καιρό μετά, το 2016, στο talk show του Dr. Phil στην αμερικανική τηλεόραση. Εκεί θα δήλωνε «πολύ άρρωστη» και ότι «χρειάζεται βοήθεια», μιλώντας για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε. Το Hollywood και οι θαυμαστές της θα έκαναν τότε λόγο για εκμετάλλευση της ηθοποιού από τον Dr. Phil για λόγους τηλεθέασης.

Το 2023, η Duvall εμφανίστηκε στο ανεξάρτητο horror thriller, The Forest Hills, το οποίο και θα ήταν η τελευταία της on-screen εμφάνιση.