Η εκφραστική Αμερικανίδα ηθοποιός ήταν γνωστή μέσα από τους ρόλους της στη «Λάμψη» του Κιούμπρικ, στον «Νευρικό Εραστή» και μοναδική σαν Όλιβ στον «Ποπάυ» του Ρόμπερτ Όλτμαν.



Η Αμερικανίδα ηθοποιός Σέλεϊ Ντιβάλ έφυγε από τη ζωή στα 75 της χρόνια στις 11 Ιουλίου 2024 στο Τέξας, αφήνοντας πίσω της μία πλούσια κινηματογραφική καριέρα και σπουδαίους ρόλους, κυρίως μέσα από τις δεκαετίες του ’70 και ’80

Γεννήθηκε στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας το 1949 και το 1970 συναντά τυχαία σε ένα πάρτι στο Χιούστον τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Όλτμαν, κατά την περίοδο που εκείνος γύριζε την μαύρη κωμωδία “Brewster McCloud”. Εντυπωσιασμένος από την παρουσία της - μία ψηλόλιγνη αεράτη γυναίκα - και τον ευδιάθετο και εξωστρεφή χαρακτήρα της, δεν άργησε να της δώσει ένα μικρό ρόλο στην ταινία. Στη συνέχεια, οι δυο τους συνεργάστηκαν σε ακόμα περισσότερες ταινίες, συνολικά επτά, ήταν ένα από τα δημιουργικά ζευγάρια – εντός πλατό – που έλαμψαν τη δεκαετία του ’70.

Αργότερα, τη δεκαετία του ’80 και ‘90, ήρθαν και άλλοι κινηματογραφικοί και τηλεοπτικοί ρόλοι, όπως στο “Time Bandits” του Τέρι Γκίλιαμ, στην υπέροχη «Ρωξάνη» με τον Στιβ Μάρτιν ή το short “Frankenweenie” του Τιμ Μπάρτον, αλλά κάπου εκεί, το 2000 και γύρω στα 50 της, αποφάσισε να αποσυρθεί ήσυχα από τον κινηματογράφο.

Θυμόμαστε έξι σπουδαίους ρόλους της Σέλεϊ Ντιβάλ, μία πραγματικά ξεχωριστή παρουσία στο παγκόσμιο σινεμά.

Η Λάμψη (1980)
Μπορεί η ταινία “3 Γυναίκες” του 1977 να έστρεψε όλα τα βλέμματα – και  βραβεία - πάνω στην 28χρονη τότε Σέλεϊ Ντιβάλ, όλοι θα την θυμόμαστε κυρίως μέσα από την ψυχολογική ταινία τρόμου “Η Λάμψη” (“The Shining”) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Η σκηνή όπου ένας φρικαρισμένος Τζακ Νίκολσον την κυνηγάει με ένα τσεκούρι στο αποκλεισμένο από χιόνι ξενοδοχείο Overlook, μας στοιχειώνει ακόμα.

3 Γυναίκες (1977)
Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Όλτμαν την «ανέβασε στα ουράνια» με αυτή την ταινία. Είναι ο άνθρωπος που την ανακάλυψε και της έδωσε τους πρώτους της breakthrough ρόλους. Είναι η ιστορία τριών γυναικών (Σέλεϊ Ντιβάλ, Σίσι Σπέισεκ, Τζάνις Ρουλ), με διαφορετικούς χαρακτήρες, background και ηλικίες. Οι δύο πρώτες – δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά μεταξύ τους - δουλεύουν μαζί σε ένα κέντρο ευεξίας για ηλικιωμένους και μοιράζονται ένα δωμάτιο, με σπιτονοικοκύρηδες την έγκυο και κάπως αμίλητη Γουίλι (Τζάνις Ρουλ) και τον γυναικά άνδρα της (Ρόμπερτ Φόρτιερ). Αριστουργηματικό δράμα του Όλτμαν, με την Ντιβάλ να αναδεικνύει το ταλέντο της και μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και την κωμωδία. 

Ποπάυ, ο Ναύτης (1980)
Ο δημοφιλής ήρωας των κόμικς και των κινουμένων σχεδίων περασμένων δεκαετιών, ναύτης Ποπάυ, δεν έχει δει άλλες live action μεταφορές στη μεγάλη οθόνη, αν και διαβάζουμε ότι υπάρχουν σχέδια για μία νέα ταινία στο προσεχές μέλλον από τον παραγωγό-σεναριογράφο Μάικλ Κάλεο (“Sexy Beast”, “The Sopranos”). Η ψηλόλιγνη Σέλεϊ Ντιβάλ ήταν η ιδανική επιλογή για την Όλιβ, με τον Ρόμπιν Γούιλιαμς να παίζει μαγικά τον Ποπάυ, σε ένα αξέχαστο αν και ασυνήθιστο κινηματογραφικό ζευγάρι. Ξανά ο Ρόμπερτ Όλτμαν στη σκηνοθεσία.

Κλέφτες σαν κι Εμάς (1974)
Ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος της Σέλεϊ Ντιβάλ βρίσκεται στην υπέροχη – και λίγο υποτιμημένη – crime ταινία του Ρόμπερτ Όλτμαν, με την Ντιβάλ να παίζει ένα κορίτσι από την αμερικανική επαρχία που «πέφτει» στον έρωτα ενός νεαρού δραπέτη ληστή τραπεζών (Κιθ Καραντάιν). Όλα αυτά, το 1936, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ, σε ένα ρομάντζο που προσπαθεί να αντέξει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Νευρικός Εραστής (1977)
Την ίδια χρονιά με τις «3 Γυναίκες», η Σέλεϊ Ντιβάλ εμφανιζόταν και σε έναν πιο δεύτερο αλλά θαυμάσιο ρόλο στον «Νευρικό Εραστή» (“Annie Hall”) του Γούντι Άλεν. Στην ρομαντική κωμωδία – με πρωταγωνιστές τον φοβικό και εμμονικό Γούντι Άλεν που αναπολεί την επτάχρονη σχέση του με την Ντάιαν Κίτον - υποδύεται την Παμ, μία δημοσιογράφο του περιοδικού Rolling Stone που μας χαρίζει κάποιες φοβερές ατάκες με απαράμιλλη ψυχραιμία.

Nashville (1975)
Η σατιρική μουσική ταινία “Nashville” υπήρξε μία από τις πιο δύσκολες αποστολές για τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Όλτμαν. 50 σχεδόν χρόνια από την κυκλοφορία της, θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Η ταινία ακολουθεί μία πλειάδα μουσικών και άλλων παρατρεχάμενων που παρευρίσκονται σε ένα πενταήμερο φεστιβάλ μουσικής country και gospel στο Νάσβιλ του Τενεσί. Παράλληλα με το φεστιβάλ πραγματοποιείται και ένα μεγάλο φιλανθρωπικό γκαλά που διοργανώνεται από έναν ανερχόμενο πολιτικό που αναζητά το χρίσμα για τον Λευκό Οίκο. Όλη η αμερικανική παράνοια περνάει μπροστά από τα μάτια μας σε μία αριστουργηματική ταινία. Η Σέλεϊ Ντιβάλ σε έναν από τους πρώτους της μικρούς ρόλους, εδώ σαν Martha ή αλλιώς L.A. Joan, μία πιτσιρίκα groupie που φτάνει στο Νάσβιλ για να επισκεφτεί τη θεία της και αντ’ αυτού κυνηγάει διάσημους μουσικούς.