Σβαρτζενέγκερ, Βαν Νταμ και Τζάκι Τσαν!


Ο καύσωνας μαίνεται ανελέητος, η ζέστη είναι ανυπόφορη, και η μόνη λύση για όσους κακομοίρηδες έχουν μείνει στην Αθήνα είναι το παρεΐστικο μούβι νάιτ! Κλείστε ερμητικά τα παράθυρα, βάλτε το κλιματιστικό στη διαπασών, καλέστε τα πιο τρελά φιλαράκια σας και ετοιμάστε παγωμένες μπύρες -γιατι σας έχουμε επιλέξει 5 ταινίες δράσης τόσο καλτ, που επιβάλλεται να τις δείτε με παρέα!

Η λίστα μας ξεφεύγει κάπως από την πεπατημένη των αθάνατων action flicks του προηγούμενου αιώνα (βλ. Die Hard, Terminator κλπ), επιλέγοντες μερικές εξίσου εμβληματικές, αλλά λιγότερο πολυσυζητημένες ταινίες των '80s και των '90s. Προσπαθήσαμε να επιλέξουμε ταινίες που έχουν έντονο αέρα καλτίλας, είτε λόγω του budget, είτε λόγω της αισθητικής τους -μιας και αυτού του στυλ οι ταινίες είναι και οι πιο ιδανικές για παρεΐστικη θέαση!

Big Trouble in Little China (1986)

Με τους Τζόν Κάρπεντερ και Κερτ Ράσελ στο απόγειό τους, το action παραλήρημα του «Big Trouble in Little China» είναι εμπνευσμένο από την παλπ σαπίλα του 1930 και έχει μέσα μάγους βουντού, δαιμονικούς κινέζους, φρικαλέα ξόρκια, αρχαία κειμήλια και ένα σωρό άλλα προβληματικά και ξεπερασμένα στερεότυπα. Το αποτέλεσμα είναι ένας θεότρελος αχταρμάς που δεν κατεβάζει ποτέ ταχύτητα, με τον Ράσελ να ενσαρκώνει έναν σκληροτράχηλο φορτηγατζή ο οποίος μπλέκεται σε μία επικίνδυνη μεταφυσική μάχη...

Commando (1985)

Κατά τη γνώμη μας η πιο διασκεδαστική (ναι, καλά ακούσατε) ταινία του Σβαρτζενέγκερ, το «Commando» του 1985 αποτελεί ίσως μία από τις πιο απενοχοποιημένα κωμικές δουλειές της πρώιμης περιόδου του ηθοποιού -πριν ακόμη αρχίσει να εναγκαλιάζει την πιο χιουμοριστική πλευρά του. Το σενάριο δεν έχει την παραμικρή σημασία (ένας πρώην ειδικοδυναμίτης πρέπει να σώσει την κόρη του από τους κακούς), αλλά οι δημιουργικότατες σκηνές δράσης, τα θεϊκά οne-liners και η κάπως... ακατάλληλη σκηνοθεσία του περιβόητου μπιμουβά Mark Lester κάνουν το «Commando» μία αξέχαστη εμπειρία!

Bloodsport (1988)

Η ταινία που εκτόξευσε τον Ζαν Κλωντ Βαν Νταμ στην κορυφή της action movie αφρόκρεμας παραμένει απολαυστικότατη μέχρι και σήμερα! Η «αληθινή» ιστορία του Αμερικάνου στρατιωτικού (και κατα συρροήν παραμυθά) Φρανκ Ντουξ, ο οποίος υποτίθεται πως συμμετείχε σε ένα σούπερ-μυστικό, σούπερ-βίαιο τουρνουά πολεμικών τεχνών στην καρδιά του Χονγκ Κονγκ, περιέχει τα πάντα: '80s μουσικές, καρτουνίστικους πολεμιστές από τις τέσσερεις γωνιές της Γης, και φυσικά, όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της αξεπέραστης Βαν Νταμ φιλμογραφίας! Ετοιμαστείτε για ασήκωτες ατάκες με γαλλική προφορά, ερμηνευτικές στιγμές για... πολλά Όσκαρ, αλλά και αναρίθμητα γενναιόδωρα πλάνα στους καλογυμνασμένους γλουτούς του, καθώς ο Βαν Νταμ χρησιμοποιεί τις επικές γνώσεις του στο ninjutsu για να κατατροπώσει μια παρέλαση από αδίστακτους μαχαιροβγάλτες. Το αποτέλεσμα είναι ένα B-Movie με εξαιρετική φωτογραφία και συναρπαστικές σκηνές δράσης, το οποίο αναζοπύρωσε το ενδιαφέρον του κοινού στις πολεμικές τέχνες, καθιέρωσε τον Βαν Νταμ ως τον απόλυτο action man των '90s, και γέννησε (έμμεσα) την τέχνη του MMA. Bonus: Είναι μία από τις ελάχιστες ταινίες γυρισμένες μέσα στην θρυλική Περιτοιχισμένη Πόλη της Kowloon!

Kickboxer (1989)

Αν δε χορτάσατε Βαν Νταμ με το «Bloodsport», ετοιμαστείτε για το Kickboxer -το οποίο είναι ακόμη πιο καλτ, ακόμη πιο φτηνιάρικο και, παραδόξως, ακόμη πιο απενοχοποιημένα διασκεδαστικό! Στην προσπάθειά του να πάρει εκδίκηση για τον τραυματισμό του αδελφού του, ο Βαν Νταμ (σαν άλλος Καράτε Κιντ) θα ξεκινήσει προπόνηση κάτω από το άγρυπνο βλέμμα ενός μαίτρ του Μάι Τάι -και το αποτέλεσμα είναι ένα αθεόφοβο B-Movie που ξεχειλίζει από ξεκαρδιστικές στιγμές.

Rumble in the Bronx (1995)

Μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια κυριαρχίας στο σινεμά δράσης του Hong Kong, αυτή ήταν η ταινία που έφερε τον Τζάκι Τσαν στον δυτικό κινηματογράφο: Μία αχαλίνωτη περιπέτεια με συμμορίες, κλεμμένα διαμάντια, αρχιμαφιόζους, τίγρεις, σούπερ μάρκετ, αναπηρικά καροτσάκια και χόβερκραφτ ξεδιπλώνεται στους δρόμους της Νέας Υόρκης (η ταινία ήταν γυρισμένη στο Τορόντο), σε μία από τις πιο ξεδιάντροπα '90s εμπειρίες που έχετε ζήσει ποτέ! Το σενάριο είναι εντελώς ακατανόητο, το απαράδεκτο αμερικανικό dub θα έκανε ακόμη και τον Tommy Wiseau να κοκκινήσει, και οι ξεκαρδιστικές, δημιουρικές, ανυπέρβλητες σκηνές δράσης του Τζακι Τσαν είναι εδώ πιο υπέροχες από ποτέ! Ο αξεπέραστος ερμηνευτής χρησιμοποιεί κρεβάτια, τραπέζια, ψυγεία, καρέκλες, ντουβάρια, δοκάρια, ποδήλατα, πόρτες, τηγάνια, μπουκάλια και ο,τι άλλο βρεθεί στα χέρια του για να δείρει τους κακούς, και φυσικά, σπάει τα παΐδια του στην πορεία -σε ένα ξεκαρδιστικό B-Movie που αποκλείεται να σας αφήσει ανικανοποίητους.