Εγκαταλελειμμένα σπίτια στη μέση του πουθενά, τζιτζίκια και ερημικοί δρόμοι, σκοτεινές λίμνες και πλάσματα της θάλασσας, ανυποψίαστοι κατασκηνωτές και τουρίστες, οι ταινίες τρόμου με φόντο το καλοκαίρι πάντα θα μας στοιχειώνουν.


Παρασκευή και 13 (1980)

Η «Παρασκευή και 13» (“Friday the 13th”) παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή franchise τρόμου, με τον πιο αγαπημένο – ή έναν από τους πιο αγαπημένους, συγνώμη Freddy και Michael Myers – κακούς στο σινεμά, τον μασκοφορεμένο δολοφόνο Jason Voorhees. Η πρώτη ταινία του 1980 ήταν ένα μεγάλο σοκ για όλους, ενώ ακολούθησαν πολλές και καλές συνέχειες. Έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μίας «ζεστής και καλοκαιρινής» ταινίας τρόμου.

Το ειδυλλιακό Camp Crystal Lake ανοίγει ξανά μετά από 20 χρόνια και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους νέους επισκέπτες και παιδιά. Οι νεαροί ομαδάρχες βρίσκονται από νωρίς για τις τελευταίες προετοιμασίες και εργασίες, μόνο που ένας μυστηριώδης δολοφόνος αρχίζει να σπέρνει τον τρόμο και τον θάνατο. Σύντομα, θα μάθουν και για το σκοτεινό παρελθόν της κατασκήνωσης.  

Jaws (1975)

Ένα χρόνο μετά τον «Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι» που κόστισε κάτι  λιγότερα από 140 χιλιάδες δολάρια – τα περισσότερα από αυτά ήρθαν από την ιταλοαμερικανική μαφία - και έφερε πίσω πολλαπλάσια κέρδη, μία άλλη «καλοκαιρινή» ταινία θα έφερνε ορδές θεατών στις αίθουσες και θα έσπαγε κάθε ρεκόρ στο box office.

Ήταν τα «Σαγόνια του Καρχαρία» του 28χρονου Steven Spielberg και από εκείνη τη στιγμή όσοι έμπαιναν στη θάλασσα, είχαν και μία μικρή ανησυχία μην τους «επισκεφτεί» κάποιος καρχαρίας. Ό,τι ακριβώς έπαθαν οι κάτοικοι του παραθαλάσσιου Amity Island, με έναν καρχαρία να σκορπάει τον τρόμο στους λουόμενους και έναν θαλάσσιο βιολόγο (Richard Dreyfuss), έναν αστυνομικό (Roy Scheider) και έναν κυνηγό καρχαριών (Robert Shaw) να προσπαθούν να τον σταματήσουν.

The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Η ταινία τρόμου του Tobe Hooper δεν θα μπορούσε να βγει άλλη δεκαετία εκτός αυτής του ΄70, εκεί που μεγαλούργησαν οι ανεξάρτητοι δημιουργοί και βγήκαν μερικά από τα καλύτερα δείγματα του αμερικανικού κινηματογράφου. Μέχρι να έρθει το κάθε “Jaws” και “Star Wars” λίγα χρόνια αργότερα και να μας βάλουν για τα καλά στον κόσμο των blockbuster.

Στο “The Texas Chainsaw Massacre” («Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι») ταξιδεύουμε στη μέση του πουθενά κάπου στο Τέξας, στα τέλη Αυγούστου, εκεί που μία παρέα πέντε φίλων βολτάρουν με ένα βαν και όλα πάνε στραβά, το βενζινάδικο είναι άδειο από βενζίνη, δέχονται επίθεση από έναν περίεργο τύπο που κάνει οτοστόπ, ενώ σε ένα γειτονικό σπίτι τους υποδέχεται εγκάρδια ένας γιγαντόσωμος τύπος που φοράει μάσκα φτιαγμένη από δέρμα και κρατάει ένα ηλεκτρικό πριόνι.

It (2017)

Ο Σουηδός ηθοποιός Bill Skarsgard ήταν πραγματικά τρομακτικός στο ρόλο του κλόουν Pennywise. Είναι αυτός που παραμονεύει σε υπονόμους, αλλάζει μορφές και τρομοκρατεί τα παιδιά στη μικρή πόλη Derry του Maine. Είναι και αυτή η παρέα παιδιών που έχει δεχτεί μπούλινγκ στο σχολείο και αποφασίζει ένα ζεστό καλοκαίρι του 1989 να βγουν έξω και να αντιμετωπίσουν τον κλόουν, ίσως και τους ίδιους τους φόβους τους. Το σύγχρονο “It” – υπήρξε και μία φοβερή μίνι σειρά το 1990 – είναι μία μεταφορά του ομώνυμο βιβλίου στου Stephen King, «έσπασε» τα ταμεία και ακολούθησε μία συνέχεια το 2019 (“It Chapter Two”).

Deliverance (1972)

Κάποιοι δεν θα έβαζαν το αριστουργηματικό “Deliverance” («Όταν ξέσπασε η βία») του John Boorman στην κατηγορία των ταινιών τρόμου. Μπορεί να έχουν δίκιο. Υπάρχει, όμως, μεγαλύτερος τρόμος να βρίσκεσαι ανυπεράσπιστος, βαθιά στην άγρια φύση των ΗΠΑ, μπροστά στον μεγαλύτερο κίνδυνο, τον ίδιο τον άνθρωπο;

Με τον ήχο των τζιτζικιών στα αυτιά μας, τέσσερις επιχειρηματίες (Burt Reynolds, Jon Voight, Ned Beatty, Ronny Cox), αποφασίζουν να περάσουν κάποιες στιγμές στην ύπαιθρο, κάνοντας κανό σε ένα ποτάμι. Εκεί που σύντομα θα κατασκευαστεί ένα μεγάλο φράγμα, μετατρέποντας το ποτάμι σε λίμνη. Τα Απαλάχια όρη δεν θα είναι φιλόξενα για τους τέσσερις ανθρώπους της πόλης που θα βρεθούν μπροστά στους κινδύνους της άγριας φύσης και τους ντόπιους της περιοχής. Οι τελευταίοι δεν τους βλέπουν με καθόλου καλό μάτι.

Ξέρω τι Κάνατε Πέρυσι το Καλοκαίρι (1997)

Η ταινία “I Know What You Did Last Summer” κυκλοφόρησε στο απόγειο των νεανικών slasher και horror ταινιών στα τέλη των 90s (βλέπε Scream, Halloween H20, Urban Legend κ.α.) και έχρισε την τότε 18χρονη Jennifer Love Hewitt σαν το νέο teen idol της εποχής (μαζί με τις Neve Campbell και Katie Holmes).

Η ιστορία θέλει τέσσερις πρώην συμμαθητές – ανάμεσά τους και η Jennifer Love Hewitt - να βρίσκονται ξανά μαζί το καλοκαίρι, στην παραλιακή πόλη που έζησαν και μεγάλωσαν. Κάποιοι από αυτούς είναι πλέον φοιτητές, άλλοι έχουν «κολλήσει» στη μικρή πόλη. Μία μυστήρια φιγούρα που «φοράει» ένα γάντζο στο χέρι αρχίζει να παρακολουθεί και να απειλεί τους τέσσερις φίλους. Ένα χρόνο πριν, οι τέσσερις νεαροί παρέσυραν και εγκατέλειψαν με το αυτοκίνητο που οδηγούσαν έναν άγνωστο άνδρα στο δρόμο.