Ντοκιμαντέρ, δράματα και μουσικά βιογραφικά!


Είναι γνωστό πως η μουσική και ο κινηματογράφος πάνε ανέκαθεν χέρι με χέρι: Από την πρώτη κιόλας μεγάλου μήκους ταινία με ήχο, οι κινηματογραφιστές όλου του κόσμου αρέσκονται να εστιάζουν στη ζωή και το έργο των τραγουδοποιών, είτε πρόκειται για concert films και μουσικά ντοκιμαντέρ (όπως το «The Last Waltz» του Martin Scorsese), είτε πρόκειται για την παλιά, καλή συνταγή του musical biopic (βλέπε «Elvis» και «Bohemian Rhapsody»), είτε απλώς για φανταστικές ιστορίες που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο της μουσικής (βλέπε το αγαπημένο μας «Almost Famous» και το «A Star Is Born»). Εν αναμονή του «A Complete Unknown» λοιπόν, όπου ο Timothee Chalamet θα ενσαρκώσει τον Bob Dylan στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ρίχνουμε μια ματιά στα αγαπημένα μας φιλμ που εξιστορούν, άμεσα ή έμμεσα, πιστά ή φιλελεύθερα, ένα κομμάτι της ζωής πασίγνωστων δημιουργών -από τους Beatles και τον Eminem, μέχρι τον Wolfgang Amadeus Mozart!

A Hard Day's Night (1964)

Σε μια εποχή όπου τα μουσικά βιογραφικά δεν ήταν και τόσο διαδεδομένα, το κοινό προτιμούσε να βλέπει τους αγαπημένους του καλλιτέχνες αυτοπροσώπως στο πανί -σε κωμωδίες, concert films, αλλά και ταινίες που εξιστορούσαν μία δραματοποιημένη εκδοχή της καθημερινότητάς τους. Ήταν το απόγειο του Rock N' Roll, το ζενίθ της Beatlemania, και το «Hard Days Night» έμεινε στην ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο καθρεφτίζει την υστερία της περιόδου και την φρενίτιδα της ποπ διασημότητας, ακολουθώντας τους Beatles στην προσπάθειά τους να προετοιμάσουν μία παράσταση -ενώ ταυτοχρόνως προσπαθούν να αποφύγουν ασταμάτητες ορδές από λυσσασμένες θαυμάστριες! Οι εύθυμες μελωδίες και το πρόσχαρο σλάπστικ ρέουν άφθονα, σε ένα φίλμ που παραμένει διασκεδαστικότατο μέχρι και σήμερα -με τα χαρισματικά «Σκαθάρια» να πλημμυρίζουν την οθόνη με την νεανική γοητεία τους.

Amadeus (1984)

Όσο παροιμιώδες ήταν το «Hard Day's Night» για την τρέλα της διασημότητας, άλλο τόσο ήταν και το «Amadeus» για τον άσπονδο ανταγωνισμό! Το εμβληματικό φιλμ του Milos Forman σάρωσε τα βραβεία Όσκαρ του 1984, με τους Tom Hulce και F. Murray Abraham να παραδίδουν ερμηνείες τόσο εμβληματικές, που έπεισαν ολόκληρο τον κόσμο για μία βεντέτα που δεν υπήρξε ποτέ! Κατά τη γνώμη μας τα καλύτερα μουσικά βιογραφικά είναι αυτά που έχουν μία γερή δόση απενοχοποιημένης μυθοπλασίας, και το «Amadeus», με την (ανύπαρκτη) θανάσιμη έχθρα που έγινε συμβολική της καλλιτεχνικής εμμονής, αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη. Σήμερα, το Amadeus μπορεί να φαντάζει κάπως τυπικό -αλλά αποτέλεσε επανάσταση για την εποχή, με την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία, το μεγαλειώδες production design, αλλά και την επική φωτογραφία του Miroslav Ondrícek να καθορίζουν το λουκ των δραμάτων εποχής για πάνω από τριάντα χρόνια.

8 Mile (2002)

Με δομή που θυμίζει περισσότερο sports movie παρά μουσικό βιογραφικό, το «8 Mile» ήρθε στο αποκορύφωμα της καριέρας του Eminem -και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο κοινωνικό δράμα. Ο Rabbit παλεύει καθημερινά για να ξεφύγει από την σάπια καθημερινότητά του, ελπίζοντας να εκμεταλλευτεί το ταλέντο του στο χιπ-χοπ -και ενώ κάθε μέρα φαίνεται να φέρνει μία νέα ευκαιρία, κάθε μέρα τελειώνει με μία μεγάλη απογοήτευση. Η μουσική υπόκρουση του Marshall για το έργο δε χρειάζεται συστάσεις, σε ένα γλυκόπικρο και αναπάντεχα απαισιόδοξο φιλμ που τελικά δεν καταλήγει σε κάποιο αναζωογονητικό happy ending -εναγκαλιάζοντας απλώς την ανακούφιση που προσφέρουν οι μικρές καθημερινές νίκες. Η ταινία δεν είναι βασισμένη στη ζωή του Eminem, αλλά καθρεφτίζει πολλές από τις νεανικές εμπειρίες του -και ευτυχώς, δεν υιοθετεί το πρώιμο αντιδραστικό ύφος του δημιουργού, πράγμα που προσδίδει στο φιλμ μία αβίαστη διαχρονικότητα.

Miles Ahead (2015)

Όπως είπαμε, μας αρέσουν οι βιογραφίες που εμφυσούν την ιστορία με μπόλικες δόσεις μυθοπλασίας: Το «Miles Ahead» του Don Cheadle ακολουθεί μία νύχτα στη ζωή του Miles Davis, πασπαλίζοντας τον θρύλο του εμβληματικού τζαζίστα με πιστολίδια, κυνηγητά, συναντήσεις με μαφιόζους και ένα σωρό άλλα υπερκούλ πράγματα. Ένα στιλάτο συνονθύλευμα αλήθειας και ψέματος, το «Miles Ahead» αποτέλεσε passion project για τον Cheadle (πρώην επαγγελματίας μουσικός και superfan του Davis), και ο ενθουσιασμός του ερμηνευτή είναι εμφανέστατος σε κάθε frame.

tick, tick... BOOM! (2021)

Και αν νομίζατε πως μας άρεσαν οι προηγούμενες ταινίες της λίστας μας, ετοιμαστείτε για το «tick, tick... BOOM» -μία από τις αγαπημένες μας ταινίες όλων των εποχών! Το αφαιρετικό αυτοβιογραφικό μιούζικαλ του Jonathan Larson (δημιουργού του «Rent»), σκηνοθετημένο εδώ από τον Lin-Manuel Miranda του «Hamilton» και με πρωταγωνιστή έναν υπέροχο Andrew Garfield, εξερευνά με σπαραχτική ειλικρίνεια και αστείρευτο χιούμορ τις προκλήσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας -καθώς και την αβεβαιότητα της νιότης, την επέλαση της επιδημίας του AIDS, το άγχος, την απώλεια, και την ανελέητη ροή του χρόνου. Το καλύτερο βιογραφικό φιλμ που έχουμε δει ποτέ!