Πυγμαχία, Ποδόσφαιρο, Καράτε και άλλα!


Πόσες ώρες την ημέρα περνάτε παρακολουθώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού;; Αν είστε ειδικοί στα πολυάριθμα αθλήματα που διεξάγονται στη μεγαλύτερη γιορτή των σπορ και ξέρετε απ' έξω κάθε πληροφορία για τα δεκάδες αγωνίσματα που λαμβάνουν χώρα, τότε σίγουρα πρέπει να έχετε δει τις παρακάτω 20 ταινίες -οι οποίες πραγματεύονται 20 διαφορετικά Ολυμπιακά Αθλήματα!

Πυγμαχία: Rocky (1976)

Ξεκινάμε με κάτι κλασικό: η παρθενική περιπέτεια του Rocky αποτελεί με διαφορά την πιο εμβληματική μποξερική περιπέτεια της μεγάλης οθόνης, σε ένα υποείδος που μετράει αναρίθμητες συμμετοχές: Η αυθεντική ταινία του 1976 φέρει μερικές αξέχαστες αθλητικές σκηνές, πυρήνας εδώ όμως είναι όπως πάντα ο αξιαγάπητος χαρακτήρας του πρωταγωνιστή μας -καθώς και η οξυδερκής, ενδιαφέρουσα οπτική στην καθημερινότητα της δεκαετίας του '70. Μπόνους: το franchise του Rocky καλά κρατεί, έχοντας κυκλοφορήσει συνολικά 9 ταινίες μέχρι τώρα!

Ποδόσφαιρο: The Damned United (2009)

Ο Michael Sheen πρωταγωνιστεί εδώ σε ένα παραγνωρισμένο φιλμ του Tom Hooper (The King's Speech), όπου ένας αμφιλεγόμενος προπονητής αναλαμβάνει την ποδοσφαιρική ομάδα του Leeds για 44 ημέρες. Εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα αλλά ως επί το πλείστον μυθοπλαστικό, το «The Damned United» είναι όσο ευχάριστο, χαρισματικό και πρόσχαρο όσο φαντάζεστε από το ρόστερ του.

Αντισφαίριση: Challengers (2024)

Έχουμε γράψει ολόκληρο αφιέρωμα για την πολυετή ιστορία αγάπης του κινηματογράφου με το τένις, δεν μπορούμε όμως να μη ξεχωρίσουμε εδώ το πιο πρόσφατο και πιο καυτό φιλμ του είδους: Το «Challengers» του Luca Guadagnino αποτέλεσε μία από τις πιο buzzy κυκλοφορίες της χρονιάς, τοποθετώντας (επιτέλους) τη Ζendaya στον πρωταγωνιστικό ρόλο και προκαλώντας εμμονή στο διαδίκτυο με τους υπερχότ δευτεραγωνιστές του. Μπόνους: Κάτω από το thirsty περιτύλιγμα βρίσκεται μία διηγηματικά φιλόδοξη και συναισθηματικά ώριμη αθλητική περιπέτεια...

Καράτε: The Karate Kid (1984)

Και τι δεν έχει ειπωθεί για το «Karate Kid» του John G. Avildsen! Με τον Daniel του Ralph Macchio και τον Mr. Miyaki του Pat Morita να αποτελούν δύο από τους πιο iconic κινηματογραφικούς ήρωες, το φιλμ του 1984 φέρει μία αθάνατη κληρονομία που καλά κρατεί μέχρι και σήμερα -έχοντας καθορίσει πολλά από τα αειθαλή κλισέ του είδους.

Break Dance: Beat Street (1984)

Υπάρχει μία πλούσια και συναρπαστική φιλμογραφία που καταγράφει με ειλικρίνεια την άνοδο του breaking (αλλά και της χιπ-χοπ κουλτούρας γενικότερα) στη Νέα Υόρκη του 1980, και έχουμε συζητήσει επανειλημμένα για αυτήν. Σήμερα, θα ξεχωρίσουμε το ατμοσφαιρικό «Beat Street» του 1984, το οποίο ακολουθεί μία παρέα παιδιών (ράπερς, μπρέικερς, γκραφιτάδες) που πασχίζουν να ζήσουν το όνειρό τους στη τσιμεντένια μεγαλούπολη. Μπόνους: το λιγότερο ποιοτικό, αλλά καλτ αγαπημένο «Breakin'» της ίδιας χρονιάς, που πραγματεύεται το breakdancing αποκλειστικά!

Ορειβασία: Cliffhanger (1993)

Μία από τις αγαπημένες μας guilty pleasure movies, το «Cliffhanger» του Sylvester Stallone αποτελεί την απόλυτη action καλτίλα -με τον καλογυμνασμένο πρωταγωνιστή μας να έρχεται αντιμέτωπος με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με μία συμμορία από αδίστακτους κακοποιούς! Φυσικά, οι παρατραβηγμένες περιπέτειες του Σταλόνε ουδεμία σχέση έχουν με την αναρρίχηση σε τοίχο που έκανε το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οπότε αν προτιμάτε την αληθοφάνεια, καλύτερα να αποφύγετε αυτή την χαζοβιόλικη περιπέτεια.

Στίβος: Chariots of Fire (1981)

Έχουμε ήδη μιλήσει αναλυτικά για το «Chariots of Fire», δεν μπορούσαμε ωστόσο να μην το συμπεριλάβουμε και εδώ, μιας και αποτελεί μία από τις πιο πασίγνωστες «ολυμπιακές» ταινίες όλων των εποχών! Δύο Βρετανοί δρομείς πασχίζουν να προετοιμαστούν για τους Oλυμπιακούς του 1924, και στην πορεία έρχονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις του αθλήματος, αλλά και τις ίδιες τους τις προκαταλήψεις.

Σέρφινγκ: Point Break (1991)

Ναι, ξέρουμε, υπάρχουν πολλές, πολύ πιο σοβαρές ταινίες με θέμα το σέρφινγκ, εμείς όμως εδώ επιλέξαμε την πιο αξεπέραστη καλτ περιπέτεια της δεκαετίας του '90 -με τους ακαταμάχητους Keanu Reeves και Patrick Swayze στους πρωταγωνιστικούς ρόλους! Ένας δυναμικός μπάτσος αποφασίζει να εμπλακεί στην τοπική κοινότητα σέρφερς, με σκοπό να διαλευκάνει μία υπόθεση ληστείας -και στη πορεία, μπλέκεται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι επιβίωσης.

Επιτραπέζια Αντισφαίριση: Balls of Fury (2007)

Οι αθλητικές κωμωδίες είναι ένα αναπάντεχο υποείδος του sports movie που άνθισε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με πολυάριθμα παραδείγματα από το «Semi-Pro» και το «Dodgeball», μέχρι το «Blades of Glory» και το «Talladega Nights». Εμείς εδώ επιλέγουμε το «Balls of Fury» του 2007, το οποίο ακολουθεί έναν πρωταθλητή του Πινγκ Πονγκ που μπλέκεται σε ένα παράνομο κουμιτέ... Βάλτε στην άκρη τη σοβαροφάνειά σας και προετοιμαστείτε για κάμποσο γυμνασιακό χιούμορ!

Κολύμβηση: Young Woman and the Sea (1924)

Η αγαπημένη μας Daisy Ridley αναλαμβάνει το ρόλο της θρυλικής κολυμβήτριας Trudy Ederle, η οποία διέσχισε το κανάλι της Μάγχης για πρώτη φορά το 1926. Εμάς εδώ στο Platform, η ταινία μας ενθουσίασε!

...Το αφιέρωμα συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα!