Ποδόσφαιρο, ποδηλασία και ρυθμική γυμναστική!


Ο αμερικάνικος κινηματογράφος χρησιμοποιούσε από πάντα τον κόσμο των σπορ για να μας προκαλέσει έντονα συναισθήματα, μιας και οι ηράκλειες προσπάθειες, οι υπεράνθρωπες θυσίες, η ζηλευτή αφοσίωση, τα αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματα, οι ελίτ δυνατότητες και φυσικά, οι στιγμές θριάμβου των πρωταθλητών προσφέρονται για τοπ feelgood διασκέδαση, καθώς και για ένα σωρό δραματικές στιγμές! Καθώς φθάνουμε σιγά-σιγά στο τέλος μίας ιδιαίτερα εκκεντρικής, συναρπαστικής και περιπετειώδους Ολυμπιάδας, σας παρουσιάζουμε 10 ακόμη ταινίες βασισμένες σε ολυμπιακά αθλήματα -ολοκληρώνοντας έτσι το αφιέρωμα που ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, και εστιάζοντας αυτή τη φορά σε μερικές από τις αγαπημένες μας καλτ, ασόβαρες, υπερβολικές και απολαυστικές αθλητικές ταινίες! Καλές προπονήσεις!

Καλαθοσφαίριση: Space Jam (1996)

Το ότι έχουν κυκλοφορήσει αναρίθμητες πιο σοβαρές (και πιο ρεαλιστικές) ταινίες για το μπάσκετ ποσώς μας ενδιαφέρει, μιας και δεν μπορείς να απολαύσεις την απόλυτη μπασκετική εμπειρία εάν δεν γυρίσεις πίσω στα '90s! Και φυσικά, τίποτα δεν είναι πιο '90s από ένα υβριδικό animation/live-action δημιούργημα με τον Michael Jordan και τα Looney Tunes να μπλέκονται σε ένα διαγαλαξιακό παιχνίδι μπάσκετ με διαστημικούς κακούργους, ενώ Wayne Night, Bill Murray, Charles Barkley και λοιποί κάνουν τα δικά τους...

Skateboarding: Lords of Dogtown (2005)

H Κάθριν Χάρντγουικ του «Twilight» μας προσφέρει μία από τις πιο απολαυστικές βιογραφικές ταινίες των 2000s, ακολουθώντας την πορεία των αξεπέραστων «Z-Boys»: μίας παρέας παιδιών στο Βένις της Καλιφόρνιας, που πρακτικά δημιούργησαν το σύγχρονο Σκέιτ με τα κόλπα τους τη δεκαετία του '70. Καθώς τα τρία παιδιά εκτοξεύονται στο προσκήνιο ενός αθλήματος που βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, οι σχέσεις τους εντείνονται -και η ταυτότητα της παρέας αρχίζει να διαστρεβλώνεται, σε ένα βιογραφικό φιλμ τόσο αναρχικό και αντισυμβατικό, όσο και οι πρωταγωνιστές του.

Ποδόσφαιρο: Mean Machine (2001)

Το ξέρουμε πως έχουμε ήδη επιλέξει μία ταινία για το ποδόσφαιρο, αλλά πώς γίνεται να μην ξεχωρίσουμε και το αγαπημένο μας «Mean Machine» του 2001;; Μία κλασική, χιουμοριστική, λονδρέζικη εγκληματική περιπέτεια από αυτές που άνθισαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με τον Vinnie Jones και τον Jason Statham να παίζουν έναν θεότρελο αγώνα ποδοσφαίρου στην καρδιά μίας βρετανικής φυλακής! Bonus: Μπορείτε να δείτε και το παρόμοιας θεματολογίας «Victory» του 1981, με τους Michael Caine και Sylvester Stallone!

BMX: BMX Bandits (1983)

Πριν από το «Fast and Furious» υπήρχε το «Point Break», και πριν από το «Point Break» υπήρχε το «BMX Bandits»! Υπερκάλτ αυστραλιανή βιντεοταινία με ασύγκριτα '80s vibes, όπου μία ομάδα BMXάδων μπλέκεται σε μία σειρά από ληστείες τραπεζών. Τα extreme sports και η παρανομία πάνε χέρι-χέρι για την καθωσπρέπει βιομηχανία του θέματος, και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικές καλτίλες σαν και το «BMX Bandits» -bonus, η ταινία αποτελεί την πρώτη εμφάνιση της Νικόλ Κίντμαν!

Ρυθμική Γυμναστική: Stick It (2006)

Από τα απόλυτα '90s του «Space Jam» και τα απόλυτα '80s του «BMX Bandits» ταξιδεύουμε τώρα στα απόλυτα 2000s και το απολαυστικό «Stick It» της Jessica Bendinger! Η 17χρονη Haley υποχρεώνεται να συμμετάσχει σε έναν ελίτ διαγωνισμό ρυθμικής γυμναστικής, αλλά η απέχθειά της για τους κανόνες του παιχνιδιού τη φέρνει σε ανταγωνισμό με τον προπονητή της (Jeff Bridges). Κριντζ διάλογοι, γελοιωδέστατο 2000s μοντάζ και μία απίθανη playlist από επιτυχίες της εποχής (Missy Elliott! Fall Out Boy! Green Day! Jurassic 5!) μετατρέπουν το «Stick It» σε μία απολαυστική χρονοκάψουλα -αλλά είναι το αδιαμφισβήτητο χάρισμα της Missy Peregrym, η κουλ φωτογραφία του Daryn Okada και το απρόσμενα ενδυναμωτικό σενάριο της Bendinger που κάνουν το «Stick It» μία αναπάντεχα πολυεπίπεδη και τελικά, συγκινητική περιπέτεια.

Ποδηλασία: Premium Rush (2012)

Μία ταινία που ουδεμία σχέση έχει με το ευγενές άθλημα της ποδηλασίας, το «Premium Rush» του 2012 είναι η απόλυτη χολιγουντιανή χαζομάρα -αλλά εμείς το λατρεύουμε! Ο Joseph Gordon-Levitt ενσαρκώνει εδώ έναν x-treme ποδηλάτη που παραδίδει δέματα στην καρδιά της Νέας Υόρκης, όταν όμως εμπλακεί σε ένα εγκληματικό κυνηγητό, θα κληθεί να επιστρατεύσει τα πιο παρανοϊκά ποδηλατικά skillz του...

Γκολφ: Happy Gilmore (1996)

Η γκολφερική κομωδία-σταθμός του Adam Sandler δε χρειάζεται συστάσεις, οπότε το μόνο που θα πούμε είναι το εξής: Όταν την τελειώσετε, βάλτε να δείτε και το εξίσου κλασικό «Caddyshack» του 1980 για την απόλυτη γκολφερική εμπειρία!

Πάλη: Foxcatcher (2014)

Μία από τις ελάχιστες σοβαρές ταινίες της λίστας μας, το «Foxcatcher» (για το οποίο έχουμε ήδη μιλήσει αναλυτικά) εξερευνά της σκοτεινές πτυχές του πρωταθλητισμού, ακολουθώντας έναν αδίστακτο πολυεκατομμυριούχο και τους πιστούς αθλητές που αγωνίζονται στην ομάδα του. Ζόρικο και σοβαροφανές, το «Foxcatcher» έλαβε καλές κριτικές, αν και αποτέλεσε κάπως προφανές οscarbait για τον σκηνοθέτη Bennett Miller και τον αγνώριστο Steve Carell.

Baseball: Moneyball (2011)

Το Μπέηζμπολ δεν αποτελεί σταθερό ολυμπιακό άθλημα, αλλά όντας το απόλυτο αμερικανικό past-time, έχει τη μερίδα του λέοντος στο σελιλόιντ. Συνεπώς, οι επιλογές μας στον συγκεκριμένο τομέα ήταν πολυάριθμες (με αποκορύφωμα ίσως το εμβληματικό «A League of their Own» του 1992), αλλά τελικά προτιμήσαμε το κάπως πιο υποτονικό, αλλά αναπάντεχα ενδιαφέρον «Moneyball» του 2011. Εστιάζοντας, όχι στους παίκτες, αλλά στην προσπάθεια ενός μάνατζερ να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα στατιστικής, το «Moneyball» αποτελεί μία αναπάντεχα ατμοσφαιρική ματιά στα behind-the-scenes του αθλήματος.