Το στούντιο ανακοίνωσε μία σειρά από μεγαλεπήβολα project.


Η Disney είχε πολλά σκαμπανεβάσματα τα τελευταία δέκα χρόνια: Όντας το μεγαλύτερο στούντιο του κόσμου, με τις πιο δημοφιλείς ταινίες και σειρές όλων των εποχών στο ενεργητικό της, η κολοσσιαία εταιρία έκλεισε μία δεκαετία-φαινόμενο το 2019 -όπου σχεδόν κάθε της κυκλοφορία έβαζε φωτιά στο box office, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στην ποπ κουλτούρα και φέρνοντας έναν καταρράκτη από κέρδη. Δυστυχώς, η έλευση του Covid-19 αλλά και της streaming πλατφόρμας του Disney+ έφεραν μία «σκοτεινή εποχή» για το στούντιο, με μερικά από τα κορυφαία brand της εταιρίας (Star Wars, Pixar, Marvel) να χάνουν κομμάτι της δημοφιλίας τους -και με αποκορύφωμα ένα «καταστροφικό» 2023, όπου ταινίες σαν και το πολυαναμενόμενο «The Marvels» σημείωσαν απογοητευτικότατες εισπράξεις.

Σήμερα, η εταιρία-κολοσσός απολαμβάνει μία στιγμιαία (;) επιστροφή στο προσκήνιο, με επιτυχίες όπως τα «Inside Out 2» και «Deadpool & Wolverine» να την τοποθετούν και πάλι (τουλάχιστον προς το παρόν), στην κορυφή της βιομηχανίας. Παρ' όλα αυτά, τα μεγάλα κεφάλια του στούντιο καλούνται να επαναφέρουν μόνιμα τη λάμψη στο όνομα «Disney», σκιαγραφώντας ένα πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια που θα εξασφαλίσει την επιστροφή του κόσμου στις αίθουσες. Στο μεγαλειώδες event «D23», που μόλις ολοκληρώθηκε στο Anaheim της Καλιφόρνιας, η Disney είχε την ευκαιρία να μας αποκαλύψει τα σχέδιά της για το άμεσο μέλλον και, ως επί το πλείστον, εστίασε σε ακόμη περισσότερα sequels και prequels για τα τραυματισμένα brand της.

Οι fans δηλώνουν διχασμένοι όσον αφορά τη χιονοστιβάδα από ανακοινώσεις, με κάθε λογής αντιδράσεις να πλημμυρίζουν τα social media -κάποια από τα ανακοινωθέντα projects απέσπασαν συγκρατημένη αισιοδοξία από το κοινό, ενώ άλλα προκάλεσαν αδιαφορία και απογοήτευση, με την πλειοψηφία των θεατών να νοιώθει πως πολλά από τα κλασικά brand της Disney έχουν χάσει πλέον την αίγλη τους. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικές μόνο από τις ανακοινώσεις του event, από την επιστροφή των «Απίθανων» μέχρι την νέα σειρά στον κόσμο του «Star Wars».

Νέο trailer για το «Mufasa»

Το φωτορεαλιστικό remake του «Βασιλιά των Λιονταριών» που κυκλοφόρησε το 2019 αποτελεί μέχρι και σήμερα μία από τις πιο επικερδείς κυκλοφορίες όλων των εποχών, με πάνω από ενάμιση δισεκατομμύριο δολάρια σε παγκόσμιες εισπράξεις. Δυστυχώς, η φήμη της ταινίας στους κινηματογραφικούς κύκλους είναι ιδιαίτερα αρνητική, με το κοινό να απογοητεύεται από την κάπως «άψυχη» οπτική ταυτότητα του φιλμ, και να το περιγράφει ως «ανέμπνευστο» και «αχρείαστο». Παρά τις αμφιβολίες, η Disney ετοιμάζεται να μας προσφέρει τώρα το prequel της ταινίας, το οποίο ακολουθεί τον Mufasa και τον Scar στα νεανικά τους χρόνια. Η πρώιμη σχέση του Scar με τον Mufasa είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας το οποίο δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα στην οθόνη (ούτε καν στις ηρωικές βιντεοταινίες της δεκαετίας του 2000), αλλά δυστυχώς, το επερχόμενο φιλμ μοιάζει (οπτικά τουλάχιστον) να συμμερίζεται την αισθητική του προκατόχου του.

Νέο trailer για την «Χιονάτη» της Rachel Zegler

Το «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι» του 1937 ήταν η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών -ένα ηράκλειο εγχείρημα που έφερε την επανάσταση στη βιομηχανία του θεάματος, θεμελίωσε τα κινούμενα σχέδια ως μορφή τέχνης υψηλού κύρους, απέδειξε τις απεριόριστες δυνατότητες του μέσου, τοποθέτησε τη Disney ως το απόλυτο standard της βιομηχανίας και έβαλε τις βάσεις για κάθε μελλοντική επιτυχία που έμελλε να σημειώσει το στούντιο! Δυστυχώς, το live-action remake που ετοιμάζει σήμερα η Disney θα δυσκολευτεί να σταθεί στο ύψος του προκατόχου του, με πολλά από τα βασικά στοιχεία του σεναρίου να είναι σήμερα προβληματικά -και με την οπτική ταυτότητα του φιλμ να συμμερίζεται την θαμπή, ψηφιακή αισθητική που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες χολιγουντιανές παραγωγές.

Νέο trailer για το «Moana 2»

Η Moana (γνωστή και ως Βαϊάνα στα ελληνικά) είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και γοητευτικές ηρωίδες της «νέας εποχής» της Disney -με την original ταινία του 2016 να αποτελεί μία από τις πιο σταθερά επικερδείς παραγωγές της εταιρίας. Το πολυαναμενόμενο «Moana 2» αναμένεται να σπάσει ταμεία, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για την ποιότητά του, μιας και αποτελεί απλώς ανασυσκευασία της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς που προοριζόταν αρχικά για την πλατφόρμα του Disney+. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη του χαρακτήρα της Moana από διστακτική εξερευνήτρια σε ατρόμητη πολεμίστρια, δείχνει να είναι εδώ πολύ συναρπαστική.

Νέες πληροφορίες για το «Toy Story 5»

Tο «Toy Story» αποτελεί ένα από τα πιο επικερδή franchise της Disney για πάνω από 25 χρόνια, οπότε ένα νέο sequel ήταν μάλλον αναπόφευκτο: Αυτή τη φορά, η παιχνιδοπαρέα έρχεται αντιμέτωπη με την μάστιγα των... τάμπλετ, σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά είναι πολύ απασχολημένα με τις οθόνες τους για να παίξουν με τα κλασικά παιχνίδια. Βάζοντας στην άκρη την ειρωνεία του ότι η Disney αποδοκιμάζει τις οθόνες (!), το συγκεκριμένο κόνσεπτ μοιάζει ανέμπνευστο και κάπως οπισθοδρομικό -και λαμβάνοντας υπ' όψιν πως το franchise του «Toy Story» έχει ήδη τελειώσει κατηγορηματικά δύο φορές (μία το 2010 και μία το 2019), αναρωτιόμαστε αν η Pixar θα καταφέρει να επαναφέρει τα παιχνίδια στην οθόνη με ικανοποιητικό τρόπο.

Νέες πληροφορίες για το «Zootopia 2»

Σε αντίθεση με τα περισσότερα franchise στα οποία τείνει να επιστρέφει η Disney, η «Zootopia» είναι ένας κόσμος που θα θέλαμε πολύ να ξαναεπισκεφθούμε! Η original ταινία του 2016 δεν είχε το πιο πρωτότυπο σενάριο του κόσμου, αλλά το design και το world-building ήταν πραγματικά συναρπαστικά, θυμίζοντάς μας τις παλιές καλές funny animal ιστορίες που έκαναν την Disney παγκόσμιο φαινόμενο. Οι χαρακτήρες και οι τοποθεσίες της «Zootopia» μπορούν να μας προσφέρουν ένα σωρό διασκεδαστικές περιπέτειες, αρκεί φυσικά να μην συμμερίζονται το κάπως επιτηδευμένα διδακτικό ύφος του πρώτου φιλμ. Η νέα ταινία αναμένεται τον Νοέμβριο του 2025.

Άβαταρ: Στάχτη και Μπούρμπερη

«Fire and Ash» θα ονομάζεται το νέο φιλμ της σειράς «Avatar» του James Cameron, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2025. Μετά την γνωριμία μας με τους Naa'Vi του νερού στο «The Way of Water» του 2022, ο Cameron ετοιμάζεται να μας ταξιδέψει στον κόσμο της λάβας, και οι απανταχού fans δηλώνουν απογοητευμένοι από την ανέμπνευστη πορεία που έχει πάρει το εν λόγω franchise: Συγκεκριμένα, το κοινό έχει εντοπίσει ομοιότητες με την ομώνυμη κλασική σειρά κινουμένων σχεδίων «Avatar: The Last Airbender», πράγμα που κάνει την προώθηση του φιλμ ιδιαίτερα δύσκολη.

Οι Nine Inch Nails στον κόσμο του Tron!

Το αυθεντικό «Tron» του 1982 έφερε την επανάσταση στον κόσμο των ψηφιακών εφφέ, και το «Tron Legacy» του 2011 ήταν ένα ατμοσφαιρικό υπερθέαμα που χαράχτηκε βαθιά στην μνήμη των απανταχού millenials! Συγκεκριμένα, το αξέχαστο soundtrack των Daft Punk ήταν αυτό που έκανε το φιλμ του 2011 να ξεχωρίζει και, όταν ανακοινώθηκε πως το συγκρότημα δε θα συμμετάσχει στο τρίτο φιλμ της σειράς, χάσαμε κάθε ενδιαφέρον. Ευτυχώς, το ενδιαφέρον μας επέστρεψε σήμερα δριμύτερο, με την ανακοίνωση πως οι Nine Inch Nails πρόκειται να πάρουν τη σκυτάλη του soundtrack, προσφέροντας τα ταλέντα τους στην επερχόμενη ταινία! Απουσία των Daft Punk, οι NIN είναι η ιδανικότερη επιλογή για τον κόσμο του «Tron», μιας και μας έχουν προσφέρει μερικά από τα πιο ατμοσφαιρικά soundtrack των τελευταίων είκοσι χρόνων -από το «Social Network» και το «Mid90s», μέχρι το «Mutant Mayhem» και το «Challengers».

Μία ακόμη σειρά «Star Wars» κάνει πρεμιέρα στο Disney+

«Skeleton Crew» θα ονομάζεται η επόμενη τηλεοπτική σειρά του «Star Wars», με τον Jude Law και ένα τσούρμο διαστημικά πιτσιρίκια στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Οπτικά η σειρά δεν μοιάζει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες παραγωγές της εταιρίας, με την αισθητική της Lucasfilm να έχει πλέον απομακρυνθεί αρκετά από το χαρακτηριστικό οπτικό ύφος του «μακρινού γαλαξία» -και με τους σχολιαστές στο YouTube να δηλώνουν πως το trailer θυμίζει λιγότερο τηλεοπτική σειρά και περισσότερο «διαφήμιση για λούνα παρκ».

Ο νέος, ψηφιακός Stitch

Το «Lilo & Stitch» του 2002 αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως πολυαγαπημένα φιλμ της εταιρίας, με το αξιολάτρευτο design και τη συγκινητική ιστορία να το χαράσσουν στη μνήμη των παιδιών όλου του κόσμου. Το επερχόμενο live-action remake του φιλμ αναμένεται να συζητηθεί, με τον ολοκαίνουριο, ψηφιακό Stitch που μόλις αποκαλύφθηκε να διχάζει ήδη το κοινό.

«Win or Lose»: Μία νέα τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων

Μία από τις πιο χαμηλών τόνων ανακοινώσεις της βραδιάς ήταν και το teaser trailer της τηλεοπτικής σειράς «Win or Lose», μίας μπεηζμπολικής animated περιπέτειας με την υπογραφή της Pixar. Το trailer δεν μας αποκάλυψε και πολλά, αλλά φέροντας το artstyle του «Turning Red» και αποτελώντας τη μοναδική ανακοίνωση μη βασισμένη σε προϋπάρχον brand, το «Win or Lose» μας κίνησε το ενδιαφέρον.

Οι Απίθανοι επιστρέφουν ξανά

Τέλος, η Pixar ανακοίνωσε πως ετοιμάζει την τρίτη περιπέτεια των «Απίθανων», κάτω από το σκηνοθετικό βλέμμα του Brad Bird. Μετά την κάπως χλιαρή αντίδραση στην ταινία «Incredibles 2» του 2018, η όρεξη του κοινού για ένα τρίτο μέρος της ιστορίας είναι αμφίβολη -ας ελπίσουμε πως το στούντιο θα καταφέρει να επαναφέρει την αίγλη και σε αυτό το franchise.